Maminka.czChování a vztahy

Tohle dítěti nikdy neříkejte! Věty, které se vždycky minou účinkem

Iva Endrychová 3.  4.  2014
Znáte to. Nechcete, ale najednou z vašich úst vyleze věta, u které jste si sami, když jste byli malí, říkali, že tohle vašemu dítěti nikdy neřeknete. Netrapte se, nejste v tom sami. Tyto věty používají rodiče na celém světě ačkoliv vědí, že jimi nic nedocílí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stojíte u pískoviště a počítáte do tří? Vyhrožujete polepšovnou nebo u vás u stolu zní často: „Co by za to děti v Africe daly…“ To jsou věty, které rodiče na celém světě často používají, přitom jsou zbytečné, jak napsal deník Bild. Dítě jim nerozumí a neví, co znamenají. Naučte se jejich smysl vyjádřit jinými slovy.

„Teď budu počítat do tří!“

Situace:Už pětkrát jste řekli, že chcete jít, ale dítě v pískovišti najednou dělá, že je hluché.

Špatně: Nejpozději u slova tři, se většina rodičů v duchu diví, proč dítě neposlechlo už při slově jedna. Očividně u dítěte nemáte autoritu, zvolili jste špatnou taktiku.

Lepší řešení:Neodvolávejte dítě od zábavy tak najednou. Když si hraje, je v jiném světě. Raději ho na plánovaný odchod upozorněte předem. A řekněte, proč odcházíte („Za chvíli přijde tatínek a budeme večeřet“).

„Co tomu řeknou lidi?“

Situace:Vaše dítě dostane v koupelně každý den záchvat zuřivosti a je slyšet až u sousedů.

Špatně:„Lidi“, dítě si pod tím nic nepředstaví! A řev neutichá.

Lepší řešení: Sousedi vědí, co se děje. Lepší taktikou je řev ignorovat. Čím méně se vás řev bude dotýkat, tím dříve dítě tohle každoranní drama přestane bavit.

„Když ostatní skočí z okna, skočíš taky?!

Situace:Váš syn chce kvůli zvláštnímu sportovnímu přenosu zůstat déle vzhůru a argumentuje tím, že ostatní také můžou. A už se slyšíte, jak tohle říkáte.

Špatně:Dítě chcete sice přimět ke kritickému myšlení, ale spíše dosáhnete opaku.

Lepší řešení:Řekněte jasně a zřetelně „Ne, to nepřichází v úvahu!“ Někdy je to účinnější.

„Děti v Africe by byly za to jídlo šťastné!“

Situace:Udělali jste podle vás chutný mrkvový salát, ale vaše „ignorantské“ dítě se nad ním ošívá a chce samotné těstoviny.

Špatně:Jen málo dětí si dokáže představit, co je to Afrika a nevidí žádnou souvislost mezi hladomorem v zemích 3. světa a vaším „blbým“ mrkvovým salátem.

Lepší řešení: Týden nechte dítě stláskat co chce. Ostatní členové rodiny ať jedí úplně normálně. Za pár dní ho taky začne zajímat, co máte na talíři vy.

„To se nedělá!“

Situace:Dítě neustále dělá nějakou činnost, se kterou nesouhlasíte.

Špatně:Co „se“ dělá a nedělá je dítěti jedno. Kdo je to „se“?

Lepší řešení:Dítěti zdůvodněte, proč nechcete, aby to dělalo. A pokaždé, když ho při té činnosti přistihnete, ho pošlete něco udělat. Třeba si umýt ruce.

„Když teď nepůjdeš, jdu sám.“

Situace:Dítě se cachtá v brouzdališti a vy se mu schováte. Dítě si pak myslí, že jste odešli.

Špatně:Dítě si nesmí myslet, že jste ho opustili, pak totiž může jít kamkoliv a s kýmkoliv!

Lepší řešení:Změňte odchod v bojovku. Zakřičte „Hoří!“ a vaše auto prohlaste za hasičský vůz – a koukejte, hned jste pryč.

„Jde o princip.“

Situace:Chcete, aby se dítě obléklo do pyžama, ale ono si klidně dál hraje.

Špatně:Tohle je už hádka „kdo s koho“. A vy teď nechcete ustoupit.

Lepší řešení:Domluvte se: „Teď si můžeš deset minut hrát, ale pak si oblečeš pyžamo.“ Situaci jste zvládli, ale pamatujte. Po této domluvě neexistuje žádné další prodloužení.

A nechceš si hrát raději s Tondou?

Situace: Dítě už zase pozvalo Honzu, toho raubíře, se kterým posledně rozbili okno. A přitom Tonda, to je tak hodný kluk.

Špatně:Po této větě pro dítě bude Honza ještě atraktivnější.

Lepší řešení:Zakazovat kamarády to nic nepřinese, dítě se musí samo naučit, kteří kamarádi jsou pro něj dobří.

„Dám tě do polepšovny.“

Situace:Vrtí se u jídla, zlobí, odmlouvají, když jste jim to zakázali, chodí na nebezpečnou houpačku a absolutně nereagují na vaše výtky.

Špatně: Kdo vyhrožuje polepšovnou, měl by hned přestat. Dítě si z toho totiž jen vezme: Aha! Maminka mě chce dát pryč a je jedno, jak se chovám.

Lepší řešení:Své pocity neskrývejte. Opravdu se na tebe zlobím! Je to lepší než to dusit v sobě.

Proč ti musím říkat všechno třikrát?

Situace:Ukliď si pokoj! Umyj si ruce! Udělej si úkoly! Nešlap do toho záhonku! Neptej se pořád! Necumlej si pořád ten palec, budeš hloupý…

Lepší řešení: Nenechte se tím rozházet. Vaši energii budete potřebovat na důležitější věci.

Témata: Chování a vztahy, Afrika, Sportovní přenos, Tondo, Tonda, Plánovaný odchod, Kritické myšlení, Děti, Nik, Zuřivost, Hodný kluk