Maminka.czŠkolák

Tohle jsou dětští hrdinové. Komu pomohli, nebo zachránili život?

kog 7.  12.  2018
Měla by to být samozřejmost, ale není! Prokázat odvahu a hrdinství ve složitých situacích nedokáže každý. Tyhle děti to však dokázaly. Pomáhaly nemocným, zraněným, nebo upozornily na nebezpečné chování kamarádů na internetu. A proto si zasloužily ocenění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tihle hrdinové byli vyhlášeni jako vítězové projektu Dětský čin roku 2018 a ve čtvrtek si převzali ocenění na Staroměstské radnici v Praze. To vše za účasti známých českých osobností, které již léta zastřešují projekt jako jeho patroni. Slavnostní dopoledne se tradičně neslo ve znamení radostných i dojímavých příběhů malých hrdinů, kteří mohou být inspirací pro všechny.

Ve čtrnáctém ročníku projektu Dětský čin roku byly oceněny dobré skutky žáků základních škol i víceletých gymnázií, kteří soutěžili v sedmi kategoriích. Oceněn byl například odvážný chlapec, který pomohl zachránit život spolužačce s hypoglykemií, nebo dívka, která upozornila na nerozvážné chování kamarádů na internetu. 

Dětští hrdinové zachránili život kamarádovi nebo pomohli nemocné sestřenici

„Každý rok se velmi těším na moment, kdy vyhlásíme tyto malé hrdiny a řekneme i ostatním o tom, jak statečně a odvážně se v určitých situacích dokázali zachovat, nebo co udělali jen tak pro dobrou věc, aby někoho potěšili. Jsem přesvědčena, že ty radostné a někdy i dojímavé příběhy musí chytit za srdce každého,“ říká Alžběta Suchanová, PR manažerka projektu Dětský čin roku.

Děti letos poslaly do projektu Dětský čin roku přes 630 příběhů, ve kterých popisovaly dobrý skutek svůj či kamarádů – vrstevníků. Soutěžilo se v kategoriích Záchrana lidského života , Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc na netu a Pomoc starším lidem. O vítězích rozhodly děti prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.detskycinroku.cz.

Výherci Dětského činu roku 2018 získali hodnotné věcné dárky od partnerů projektu a pro svou školu také šek v hodnotě 10 000 Kč na nákup školních pomůcek. Kromě sedmi soutěžních kategorií byly předány i tři speciální ceny Dětského činu roku.

„Na toto prosincové dopoledne se vždy velmi těším. Je pro mě ctí potkávat zde každoročně malé hrdiny a inspirovat se jejich dobrým úmyslem, velkou odvahou a přirozeností, s jakou hrdinské skutky konají. Zvlášť v tomto předvánočním období je krásné si tyto dobré skutky připomínat a inspirovat se jimi,“ říká Aleš Háma, čestný předseda Dětského činu roku, který každoročně slavnostní vyhlášení vítězů moderuje.

Přítomní si vyslechli všechny oceněné příběhy a vítězové si převzali ceny z rukou patronů jednotlivých soutěžních kategorií – herce Jana Révaie, herečky Jitky Čvančarové, zpěvačky Petry Černocké, moderátorky Lucie Křížkové, sportovce Jiřího Ježka, moderátorky Zory Jandové a herce Daniela Švába.

Jednotlivé příběhy statečných dětí najdete na další stránce

Témata: Děti, Školák, Vaše příběhy, Chování a vztahy, Základní škola, prababička, výherci, T.G.Masaryk, Sněžka, Lucie Křížková, Složitá situace, Dobrý skutek, Sirotčinec, Velká odvaha, Třetí rok, David, Zora Jandová, Dlouhý čas, Soutěžní kategorie, Ostrava, Živo, Slavnostní vyhlášení, Ohrožení života, Silnice, Dobrý nápad