Maminka.czTipy a rady porod

Tohle těhotné nejvíce zajímá: Jak poznám, že rodím, a jak moc to bolí?

Tereza Víchová 11.  6.  2019
Jedna z nás se směje, druhá pláče. Prožíváme ho každá po svém. Přesto se najdou otázky, které v těhotenství prolétnou hlavou nám všem. Máme pro vás jejich seznam. A taky odpovědi, abyste věděla, na čem jste.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám, asi v šestém týdnu těhotenství jsem si dávala polštářek pod svetr a nakrucovala se před zrcadlem (že kromě břicha vyroste všechno ostatní, mě nenapadlo). Dlouhé hodiny strávila uvažováním, zda to bude kluk, nebo holčička (ačkoli jsem pokaždé zvracela téměř do bezvědomí, což značí holčičku, mám tři kluky). Donekonečna řešila, jak poznám, že UŽ to přišlo (poznala jsem to díky tomu, že je maminka porodní asistentka). A KDY PŘESNĚ to (porod) vypukne (třikrát vypukl v době, kdy jsem to nejméně čekala). Co nás všechny zajímá na těhotenství nejvíc?

Bude mi špatně? 

To neovlivníte. I když si budete opravdu vizualizovat, že je vám fajn (protože jste třeba poprvé zažila, jaké to je objímat záchodové mísy v širokém okolí). 
Na nevolnosti se podílejí především prudké hormonální změny, jiná teorie hovoří o poklesu hladiny cukru v krvi nebo o překyselení žaludku. Roli podle lékařů hraje i dědičnost, zeptejte se proto na těhotenství maminky. A zkuste i přes houpající se žaludek myslet pozitivně – podle jedné kanadské studie totiž nevolnost snižuje třikrát pravděpodobnost nechtěného potratu a také riziko vrozených vad. 

Těhotenské nevolnosti: víme, jak na ně! 5 tipů, co jíst

Co to bude a kdy mi to řeknou? 

Kdykoli bude plod ve vašem bříšku podroben ultrazvukové kontrole, bude vás ta otázka lechtat na jazyku. Už je pohlaví vidět? Poprvé se můžete nesměle zeptat už kolem 13. těhotenského týdne. A odpověď může být podle lékaře oddělení fetální medicíny kliniky Gennet Martina Hynka jistá až na 80–85 procent. „Asi v 16. nebo 17. týdnu je to potom dokonce jistota asi na 95 procent,“ dodává Martin Hynek. „Při klasickém druhotrimestrálním ultrazvukovém screeningu ve 20.–22. týdnu lze pohlaví určit s jistotou přes 99 procent v naprosté většině případů.“ 

Holky a kluci vypadají v děloze stejně! Kdy se jejich pohlaví začne lišit?

Kdy to na mně bude vidět? 

Velikost bříška i nenarozeného miminka souvisí často s proporcemi maminky, i když ani to neplatí vždy. Štíhlé těhulce se bříško vyrýsuje rychleji, v přiléhavém svetříku může být patrné už od 13. týdne. U většiny nastávajících maminek se ukáže zhruba o tři týdny později. Ženy menšího vzrůstu mívají často bříška větší, protože mají v těle méně prostoru než ty vysoké, kterým se miminko snadněji schová v delším trupu. „Břicho nastávající maminky roste spolu s dělohou. To, jak růst dělohy změní vzhled ženy, závisí na více faktorech, jakými jsou tělesná výška, konstituce nebo stav svalstva břišní stěny. Zcela zřejmým faktorem je četnost těhotenství – u těhotné, která čeká dvojčata, dosahuje děložní vrchol (fundus) k pupku často již na konci 4. lunárního měsíce,“ vysvětluje gynekolog Martin Charvát. 

Musím absolvovat všechna vyšetření? 

Na těhotenské prohlídky budete docházet v intervalech tří týdnů, koncem těhotenství se jejich četnost bude zvyšovat. A kromě pravidelných kontrol vás čeká několik speciálních vyšetření. Ta bývají často terčem dotazů, zda jsou nutná. Povinnost nemáte žádnou. Všechna vyšetření jsou doporučená, nikdo vás nemůže do ničeho nutit. „Systém, který je v České republice nastavený ohledně vyšetření v těhotenství, považuji za správný,“ shrnuje lékařka porodnického oddělení Nemocnice Hořovice Věra Pavlů. „Když maminka cokoli odmítne, pouze se to zapíše do dokumentace. Většina těhotných ale bez problémů absolvuje vše, co je potřebné.“ 

Těhotenské prohlídky: Co vás čeká za vyšetření a na co se ptá lékař?

Kdy mám termín? 

Než začnete pátrat po přesném dni, měla byste vědět, že není nutné značit ho červeně v kalendáři. Ve skutečnosti totiž „na den P“ porodí jen minimum žen. Předpokládaný termín vašeho porodu určí lékař za pomoci ultrazvuku, který absolvujete v rámci tzv. prvotrimestrálního screeningu mezi 10.–13. těhotenským týdnem. „Ultrazvuk stanovuje takzvaný CRL parametr,“ objasňuje gynekoložka Ivana Bydžovská. „Změří délku plodu od temena po kostrč a podle toho se stanovuje termín porodu, kterým se gynekolog i nadále řídí.“ Do těhotenské průkazky se obvykle zapisuje i datum vypočítané podle poslední menstruace. Pokud se dva termíny liší o více než sedm dnů, lékaři berou vždy ten „ultrazvukový“ jako přesnější. 

Těhotenská kalkulačka: Spočítejte si termín porodu

Jak poznám, že rodím? 

Když vám odteče plodová voda, což nastane asi v 10 % případů, je jasné, že budete rodit. „Pokud má tekutina čirou barvu a nijak nezapáchá, stačí vyrazit do hodiny, maximálně do 1,5 hodiny od odtoku,“ podotýká dula Simona Lazzari. Problém nastává, je-li zkalená či nazelenalá anebo pokud jste měla pozitivní test na streptokoka – to do porodnice spěchejte. Když jde ale o míru bolesti nebo četnost kontrakcí, nemusíte si být jistá, kdy už nastala ONA chvíle a kdy se jedná jen o poslíčky (přípravné kontrakce, které nevedou k porodu). „Aby maminka předešla tomu, že ji z porodnice pošlou zpět domů, měla by mít kontrakce přibližně po 4–5 minutách pravidelně aspoň hodinu,“ udává jasnou indicii Simona Lazzari. 

Hlenová zátka:

  • Další z našich častých otázek v závěru těhotenství: Jak vypadá hlenová zátka a kdy odejde? Za jak dlouho potom porodím?
  • Obvykle narůžovělý výtok může být známkou toho, že porod začíná, ale jisté to není.
  • Prakticky její odchod znamená to, že se otvírá děložní čípek a chystá se začátek porodu – ten sice může vypuknout za pár hodin, ale taky až za pár dní.
  • Pokud vám odejde hlenová zátka, buďte jen víc ve střehu. Skutečný porod ale odstartují až pravidelné kontrakce. 

Kde mám rodit? 

Tam, kde z toho máte dobrý pocit. Některá z nás potřebuje špičkové vybavení pro pocit jistoty, jiná spíš intimní prostředí. Rozhodně se vám vyplatí spíše vybrané porodnice osobně navštívit než spoléhat na internetové názory a zkušenosti. Ve všech porodnicích vás provedou a seznámí se zdejším prostředím i pravidly, vyzkoušíte si také cestu sem, možnosti parkování nebo třeba občerstvení a dalších služeb. „Pro maminky je nejdůležitější, aby se v porodnici cítily dobře,“ shrnuje zdánlivě automatická fakta porodní asistentka Jana Hackelová. „V porodnictví pracuji už roky a zkušenost mi říká, že 80 % porodu je takzvaně v hlavě. Porodní asistentka ve vás musí vzbudit důvěru, cítíte z ní oporu. Musíme se mamince dostat pod kůži,“ dodává s úsměvem Jana Hackelová. 

Jak dlouho budu rodit? 

Tenhle údaj hodně souvisí s tím, jak vnímáte bolest – některé ženy totiž o prvních hodinách porodu skoro nevědí, jiné už intenzita poslíčků dožene se sbalenou taškou do porodnice. Podle statistik trvá první doba porodní u prvorodiček průměrně 10–12 hodin. Vícerodičky rodí obvykle 6–8 hodin. Od začátku porodu do rozvinutí branky na 3–4 centimetry uplyne obvykle asi 6–8 hodin, zcela rozvinutá (tedy moment, kdy můžete tlačit), je za další 3–4 hodiny. 

Proč porod bolí? Jaké jsou jednotlivé fáze porodních bolestí?

Jak moc bolí porod a co s tím? 

Přemýšlejte včas o formě úlevy od bolesti u porodu. Mezi oblíbené nefarmakologické metody tišení bolesti patří teplá sprcha nebo vana. Aromatické oleje nebo svíčky umí pomoci navozením dobré nálady nebo uklidněním. Termofor je výtečný pomocník na bolesti v zádech, některé ženy pociťují kontrakce spíš jako bolesti v kříži než v podbřišku. O farmakologických úlevách od bolesti se informujte ve vybrané porodnici – nejčastěji je to inhalační analgezie nebo epidurál. 

Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme

Co hledáme na internetu? 

78 % z nás zajímá, co je potřeba nakoupit pro miminko a co vzít s sebou do porodnice.

86 % žen zjišťuje od počátku informace o průběhu těhotenství a s tím související témata, ve druhém a třetím trimestru usedá k počítači až
97 % maminek.

88 % –  i mezi netěhotnými ženami ve věku 18–35 let je zájem o těhotenská a porodní témata vysoký, až 88 % z nich je vyhledává. 

Zdroj: dotazníkové šetření BEPANTHEN BAROMETR 




 

Témata: Těhotenství, Porod, Porodnice, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Těhotenský kalendář, Plodová voda, Dotazník, Odtok, Zátka, Kostrč, Dotazníkové šetření, Porodní asistentka, Váňa, NEJ, Jak, Česká republika, Kontrakce, Maminka, Bříško, Ivana Bydžovská, CRL, Jana Hackelová