[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit a péct snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.
Vyzrálé hovězí maso, kvalitní sýr a několik plátků vykřupané slaniny. Pikantní ďábelská omáčka a koprové okurky v rámci zeleniny, kdo by odolal?
Suroviny:
800 g vyzrálého hovězího masa 150 g snídaňové slaniny 4 velké žemle na burgery 4 plátky čedaru 2 velké nakládané okurky 2 lžičky nakládaného kopru 75 g majonézy 2 lžíce kečupu 2 lžíce másla sůl, pepř, mleté chilli, sušený česnek olej na potření
Postup:
Okurky nakrájejte na plátky a promíchejte s koprem. Majonézu promíchejte s kečupem a dochuťte mletým chilli, sušeným česnekem a lákem z okurek. Slaninu dejte do pánve, podlijte trochou vody a na mírném plameni nechte pomalu pustit tuk. Poté opečte z obou stran dokřupava a dejte stranou na ubrousek.
Maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a namelte v mlýnku na maso (středně hrubý nástavec). Z mletého masa odvažte jednotlivé porce (á 175 až 200 g). Maso zbytečně nehnětejte a vyformujte do tvaru burgerů, uprostřed mírně promáčkněte. Maso by mělo být o kousek větší než žemle.
Připravené burgery z obou stran výrazně osolte a opepřete. Potřete olejem a dejte péct na rozpálenou litinovou pánev. Pečte dohromady okolo 6 až 8 minut podle požadovaného stupně propečení. Po prvním otočení dejte na maso plátek sýra a nechte rozpustit.
Burgery dejte stranou. Žemle nakrojte a opečte na rozehřátém másle. Hotové burgery složte ze spodní žemle, kterou potřete připravenou omáčkou. Přidejte koprové okurky, maso se sýrem, slaninu a přiklopte horní žemlí, kterou také potřete trochou omáčky.
Tip:
Pokud se chcete více přiblížit klasickému americkému burgeru, použijte místo čedaru plátkovaný tavený sýr. Sýr bude mít méně výraznou chuť, ale zase se krásně roztopí.