[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Cukr na nás číhá opravdu na každém kroku a často se umí moc dobře maskovat. Tyhle mimikry přitom není úplně snadné odhalit. Nepočítá se totiž jen cukr, kterým si osladíte čaj, ale i veškerý přidaný, který je nenápadně skrytý i v potravinách, ve kterých byste to rozhodně nečekali.
A v těch, ve kterých se to očekávat dá, vás možná překvapí jeho množství – třeba jedna plechovka nealkoholického nápoje může obsahovat i 40 gramů, což je pro lepší představu deset čajových lžiček. Jen si představte, jak si je pomalu sypete do krku. Není vám z toho špatně?
Řeč je samozřejmě o tzv. rafinovaném cukru. A právě ten by měl být v celkovém energetickém příjmu zastoupen maximálně 10 procenty. „Co se týká množství, obecně platí, že jednoduchých cukrů by měl člověk konzumovat co nejméně a dodávat energii by si měl v podobě polysacharidů.
Ty si tělo pak samo rozštěpí na jednoduché cukry, z nichž získává energii, již zakomponuje do všech energetických procesů, které v organismu probíhají,“ podotýká MUDr. Alexandra Moravcová z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN v Praze s tím, že celozrnné potraviny jsou doporučovány lékaři dětem až od šesti let.
„Ne všechny je dobře snášejí, nemusí mít ještě dostatečně vyvinutou schopnost je zpracovat v trávicím traktu. Dělají pak neplechu v podobě bolestí bříška,“ dodává.
Snadné řešení slazení podle PharmDr. Margit Slimákové, specialistky na zdravotní prevenci a výživu:
Děti sladké zbožňují, znamená pro ně potěšení v podobě téměř čisté energie, kterou pro svůj vývoj bezesporu potřebují. Stejně tak ale i dostatek bílkovin, vitaminů a minerálů – a ty jim jednoduchý cukr prostě neposkytne. Nacpe-li se prcek čokoládovou tyčinkou, nezbyde mu už v bříšku místo na jogurt nebo zeleninu, nemá potřebu tahle pro něj „nudná jídla“ jíst. Ohrožuje to ale do budoucna jeho zdraví, a to dost podstatně.
„Přílišné množství přidaného cukru může vyvolat i metabolický syndrom, skupinu rizikových faktorů, které výrazně zvyšují riziko onemocnění srdce, cukrovky 2. typu nebo mrtvice,“ podotýká Robert Lustig, pediatr a endokrinolog na Californské univerzitě v San Franciscu (Parents 6/2016, s. 34).
Ve své studii se zaměřil na děti od dvanácti let a konstatoval, že ty, které zkonzumují 80 gramů přidaného cukru denně, jsou devětkrát více ohroženy právě metabolickým syndromem než ty, jejichž příjem se pohybuje kolem 30 gramů za den. „Náš výzkum dokazuje, že metabolický syndrom úzce souvisí s množstvím přidaného cukru, bez ohledu na to, jaké mají děti BMI,“ dodává.
Metabolický syndrom je onemocnění postihující kolem 30 procent evro
pské a severoamerické populace. Jedná se o závažnou chorobu, která podporuje a urychluje aterosklerózu (kornatění cév) a může vyústit v srdečně-cévní (kardiovaskulární) problémy, mimo jiné v srdeční infarkt (infarkt myokardu) či cévní mozkovou příhodu.
Výzkumy posledních let ukazují naprosto alarmující výsledky. Děti, a to už často i ty v batolecím věku, spořádají ještě před obědem maximální doporučenou dávku přidaného cukru hned na několik dní dopředu. Světová zdravotnická organizace proto v roce 2014 doporučila omezit přidaný cukr v potravinách na polovinu.
Co se týče maximálních doporučených dávek, měly by být pod hranicí 10 procent z celkového příjmu energie. Děti mladší dvou let by přitom neměly dostávat žádný přidaný cukr, děti od druhého roku ne více než šest čajových lžiček denně, tedy přibližně 25 gramů – což je pro představu pouhá necelá čokoládová tyčinka nebo ochucený jogurt plus šálek kakaa k snídani. A šmitec, máme vyčerpáno.
Největším zlem v podobě přidaného cukru jsou v dnešní době dětská pitíčka. Tváří se roztomile, zákeřně lákají na veselé a barevné obrázky a navozují pocit, že v tomhle designu přece nemůžou být pro děti tak škodlivá. Jsou.
Tahle malá lahvička totiž přesahuje doporučené denní maximum i několikrát. Dalším problém slazených nápojů je v tom, že krom cukru obsahují i přidané potravinářské kyseliny, a jsou tedy nejenom sladké, ale i kyselé.
Mléčné dětské zoubky jsou tak vystaveny obrovskému náporu hned několika negativních vlivů a velice snadno se kazí. „Vhodným nápojem je voda, slabý ovocný čaj nebo ředěná ovocná šťáva. Pitný režim lze doplnit i zakysanými mléčnými nápoji, jako je třeba kefír,“ radí nutriční terapeutka Šárka Jakešová.
Abychom vás ale jen neděsili, tohle všechno můžete změnit nenásilně a postupně tak, aniž by vaše ratolest o svá drobná potěšení úplně přišla. S druhým extrémem, zcela je zakazovat, totiž docílíte jediného: mnohem větší touhy po sladkém, kterou si bude dítě kompenzovat v době, kdy už nad ním nebudete mít bezprostřední kontrolu. Chce to jen více přemýšlet nad jeho (potažmo i vaším) jídelníčkem.
Sednout si a říct: Tak, a teď budeme jíst zdravěji, okamžitě omezujeme sladkosti, lednici narveme zeleninou a ničeho, co vidělo cukr byť z rychlíku, se už nedotkneme – to není dobré řešení. Vás i vaše dítě bude rozhodně méně stresovat, když začnete se změnou hodně zvolna. Malé cíle, které si stanovíte hezky postupně, se totiž plní mnohem lépe (a nemusí jít nutně ani o jídlo). Připraveni? Pojďme na to, mise „Cukr: omezit“ začíná...
První a nejdůležitější jídlo dne bývá v mnoha rodinách doslova cukrovou oslavou. Děti si dopřávají oblíbené snídaňové cereálie, ochucený jogurt, k tomu pěkně hrneček kakaa a sklenici džusu, palačinky bohatě namazané čokoládovou pomazánkou nebo zalité sirupem. Není toho už trošku moc? Vneste do svého jídelníčku svěží vítr!
Zkuste to jinak:
Vaše dítě neustále „šmejdí“ a hledá, co dobrého na zoubek by si ještě dalo. A vy nemáte sílu odporovat – možná vám to i za ten klid stojí, ne vždycky má unavená máma sílu být důsledná. Svádíte často se svým dítětem boj o „dobrůtky“ mezi jídly? Rozhodně v tom nejste sama.
Tip: Rajčatový dip
Suroviny: rajčata, jarní cibulka, rozmarýn, smetana
Postup: Rajčata omyjeme, spaříme, zbavíme slupky. Jarní cibulku nakrájíme na malé kousky a zlehka osmahneme. Do pánve přidáme nakrájená rajčata a snítku rozmarýnu. Necháme projít varem, přičemž se vypaří voda a omáčka tím zhoustne. Po vychladnutí přidáme smetanu a promícháme.
Zamyslete se nad tím, co vaše dítě během dne vypije. Kolik z toho připadne na čistou vodu? Na šťávičky a všemožné džusíky si mlsný dětský jazýček velice snadno zvykne a je pak hodně těžké ho přesvědčit, aby se vrátilo k tomu nejprospěšnějšímu nápoji. Ale jde to.
Tip: Pořiďte si do domácnosti stylový a praktický džbánek s košíkem na ovoce, zeleninu nebo bylinky, které příjemně ochutí vodu na pití (eko-plasty.cz, 609 Kč)
A pamatujte si: Občasné zahřešení vašim dětem neublíží a metabolismus jim rozhodně nerozvrátí. Jde jen o to držet ho na uzdě, protože když se nám vymkne z otěží, není lehké ho zase zkrotit a může nadělat pořádnou paseku.