Tomáš Klus: Ženám mají být muži vděční

Na pískovišti s mrnětem nemusí být nuda. Naopak, můžete se dozvědět spoustu zajímavého, třeba i to, co Tomáše Kluse fascinuje na jeho dětech a čemu se zasměje se svou ženou Tamarou.

Tomáši, už se vám někdy stalo, že jste si jako táta nevěděl rady?

Jojo. Ve chvíli, kdy se Josefína zasekne v nějakém amoku, který nejde zastavit. Tuhle jsem se jí normálně přiznal, že nevím, jak mám reagovat. „Josefíno, fakt nevím, co teď mám dělat, jsem v téhle roli poprvé. Nechci tě uhodit, protože to je to nejhorší, co můžu udělat, nechci na tebe křičet... Tak mi prosím pomoz.

A pomohla?

Viděla, že jsem bezmocný, a přestala. Když jsme se pak o tom bavili, řekla mi, že vlastně nevěděla, proč brečí, ale nešlo jí přestat. A teď si vemte, že by jí v ten moment bezmoci přiletěl faciáš. Cítila by se ponížená. Když lidi mlátí svoje děti, nemůžou se pak divit, že jejich děti zase mlátí jiné děti...

Jenomže co když prostě selžou nervy?

Nemůžou selhat. Jednou jste přijali roli rodiče a k tomu patří zodpovědnost. Nejste přece mlátička, ani dozorce ve věznici. Pokud nedovedeme k vlastním dětem, k lidem, které nejvíc milujeme, přistupovat s tolerancí a jsme schopni je udeřit nebo na ně křičet, jak se pak budeme chovat k ostatním? Je potřeba spolu mluvit - a k tomu s Tamarkou vedeme naše děti. Chceme, aby uměly říct, co potřebují, co cítí, aby v sobě nedusily svoje pocity...

Josefína už dokáže mluvit o pocitech?

Dokáže. S ní už se dá dobře pokecat. Je pohodlná, proto brousí vyřídilku.

Potřebuje si zajistit servis...

No právě, to má Josefína perfektně zvládnuté. Jedno z jejích prvních slov bylo „tam“. Znamenalo „tamto mi přines“. Tamarka tyhle její projevy shrnula slovy: „Její nejoblíbenější hračkou jsou lidi.“ A tak to asi i zůstane. Ale není to povýšené. Je to férové, protože ona vám to pak vrátí. A to mě na tom baví.

Kristina Kloubková: Byla jsem přepečlivá a strachující se maminka

Kristina Kloubková: Byla jsem přepečlivá a strachující se maminka

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články