Maminka.czVýchova

Tomu bys nerozuměl! Tuhle větu raději zapomeňte a hledejte správná slova

Tereza Víchová 1.  10.  2020
„A na co je tohle, mami?” Čtyřletý syn zkoumavě prohlíží menstruační tampon. Říct mu: „Nesahej mi na moje věci,” nebo dokonce „Tomu bys ještě nerozuměl,” je možná zdánlivě nejjednodušší cesta, ale k sebevědomí a vyrovnanosti zřejmě nepovede.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hledám slova, která v tomhle věku pomůžou pochopit, o co tady jde. Není to lehké, protože bez „krve“ se asi neobejdeme a tu on zná, když si rozbije koleno, ale nejsem si úplně jistá, jak si to přebere. Tak se držím rady psycholožky Šárky Kučerové, garantky Projektu sebedůvěry Dove: „Dítě, vychovávané v respektu a přitom s hranicemi, je zdravě sebevědomé, samostatné, zvídavé, emočně vyrovnanější a odolnější.“ Howgh. Podepisuju a večer s desetiletým následně proberu, proč se asi rozvedli spolužákovi rodiče.

Nejsem moc malý

Těch situací, kdy nevíme, co a jak dětem vysvětlit, může být denně mnoho. Stejně tak naší únavy nebo potřeby ponechat jim jejich krásný dětský svět bez nepříjemností. A to nám velí je občas odbýt, poslat „do svého pokoje a neposlouchat hovory dospělých“. U dětí následuje zmatek. Děti totiž nejsou tak malé, aby spoustu věcí nepochopily. Spíš potřebují vysvětlení podle věku

„Většinu věcí se rodiče učí za pochodu, improvizují a nemalou část přebírají ze svého vlastního dětství. Aby z potomka vyrostl zdravě sebevědomý dospělý, měl by mít zajištěný nejen dostatek vlastního prostoru, ale také jasně stanovené hranice,“ říká Šárka Kučerová. Protože jsou věci, které musí i zvídavé dítě respektovat. Třeba soukromí rodičovské ložnice, když je tu pozdě večer zavřeno. Ale takových záležitostí je méně než těch, v nichž si zaslouží vysvětlení. Vysvětlení pomůže oběma stranám

Často máme pocit, že děti nemohou rozumět našim dospěláckým problémům. Třeba se i hádku nebo špatnou náladu snažíme skrývat. Málokterá z matek třeba své děti poučí o tom, co je to cykličnost. Proč je někdy milující mámou, i když zrovna potomek rozbil sousedům okno a proč někdy stačí jen projít kuchyní během přípravy večeře a srší tu blesky. A přitom vysvětlení je úleva pro všechny strany.

Hádáte se před dětmi? Následující pravidla byste měli dodržovat

„Osvícené“ matky třeba s klidem pověsí na ledničku speciální kolečko s fázemi menstruačního cyklu. Postupně pochopí všichni. Netřeba vysvětlování, zahánění ostatních členů rodiny nebo špatné svědomí, že jsem zase protivná, když mám zrovna PMS. Koneckonců, i do života si pak děti odnesou příklady. Oč lépe se bude mít dívka, která díky mámě ví, co ji asi čeká a bude to umět brát se stejným nadhledem. A co teprve kluk, který lépe porozumí dívčím a později ženským náladám.

Chápou všechno, jen to vysvětlit…

„Mylně se někdy domníváme, že jsou věci, které děti zatím ještě chápat nemohou. Není tomu tak,“ vysvětluje Šárka Kučerová. „Dítě je schopné pochopit všechno, jen jde o to, jak s ním o dané oblasti mluvíme.“ Najít vhodná slova k vysvětlení čehokoli je tak základ.

Typickou Pandořinou skříňkou bývají rodičovské neshody. A to je tenký led, na který je dětská duše obzvlášť citlivá. Buďme si jistí, že i když se hádáme za zavřenými dveřmi a o půlnoci, tak ještě ráno je v bytě či domě naprosto jasná energie, která prozradí úplně všechno. Když nic nevysvětlíme, děti nevědí, na čem jsou. A to je cesta ke spřádání různých teorií, které neprospějí nikomu. Jak tedy před dětmi mluvit o našich partnerských hádkách a potížích, aby to nějak pochopily a neublížilo jim to?

Přistihlo vás dítě při hádce? Vše mu vysvětlete a ujistěte ho, že se nic neděje

Ty za to nemůžeš

„Ať už o neshodách komunikujeme s předškolákem, nebo puberťákem, jedno mají společné. Nesnažme se neshody před dětmi skrýt. Neznamená to se před nimi hádat nebo se napadat, ale pokud se budeme tvářit, že se nic neděje, dítě bude jen zmatené,“ popisuje Šárka Kučerová, co se odehrává v dětské hlavě. „Dítě totiž vnímá všechno. Zpočátku to cítí přes tělo, později si vytváří vlastní vysvětlení, pokud mu chybějí informace.“

Téměř jistě u dítěte nastoupí pocit napětí, úzkosti a nejistoty. Ani nemusí vědět, odkud to všechno pramení. „Dítě vnímá, že se něco děje mezi rodiči a nejčastěji si to vysvětluje tak, že je to nejspíš jeho chyba, že to způsobilo ono samo,“ dodává psycholožka.

To, co dítě potřebuje v čase rodičovských neshod nejvíce, je ujištění, že to s ním nijak nesouvisí, že ono za nic nemůže, že se všechno týká pouze rodičů. A pokud je to jen trochu možné a vztah dále funguje, mělo by být podle Šárky Kučerové dítě ujištěno o lásce rodičů vůči sobě navzájem. A také vůči němu. Jen díky tomu se pak úzkosti a strach zmírňují a důležitý pocit bezpečí se vrací.

Co si o rodičích doopravdy myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

Důsledky „odbývacích“ větiček

Žít v přesvědčení, že dítě mnoha věcem zatím nerozumí, je pro nás tak trochu pohodlná varianta. I dospělý má občas problém se v situaci nebo některých pocitech sám zorientovat. Tak je celkem pochopitelné, že dítě často odbudeme se všemi jeho požadavky na povídání a otázkami. I tak je jich dost, na které odpovídáme denně, tak proč si znovu namáhat hlavu a dávat čas tomu, aby dítě pochopilo, proč jsme se třeba doma pohádali.

Z dlouhodobého hlediska to má ale podle Šárky Kučerové až devastující vliv na další vývoj. „Dítě uvěří, že není dostatečné takové, jaké je,“ komentuje psycholožka, co nastane, když mu pořád předhazujeme, že něčemu nerozumí nebo na to ještě není dostatečně velké. „Bude mít pocit, že mu něco schází, chybí. Věty podobného typu naprosto podkopávají vnímání jeho vlastní hodnoty.
Uvěří, že žádnou hodnotu samo o sobě nemá, a stále bude čekat na moment „až“. Až bude lepší, krásnější, chytřejší, šikovnější… až splní očekávání okolí,“ vysvětluje Šárka Kučerová. „Pocit vlastní hodnoty takového člověka následně nevychází z vědomí neměnné vnitřní hodnoty, ale je závislý na názoru druhých lidí, čímž se stává značně nestabilním a proměnlivým podle situace.“

Zkuste si vždycky při všetečných dětských otázkách říct: Ono není malé, potřebuje jen moji chvilku času a moje vysvětlení…

Nezapomenutelné prázdniny. Těchto 100 věcí by mělo zažít každé dítě, než půjde do školy

Mluvte, vysvětlujte, naslouchejte

  • Ve výchově je důležité otevřeně mluvit.
  • Komunikace někdy bývá náročná, nicméně dokáže vyřešit mnoho problémů.
  • Je dobré si pravidelně vyhradit čas a s dítětem probrat vše, co je důležité, co ho trápí a co naopak těší.
  • Pokud vám o něčem nechce říct, nenuťte ho.
  • Zkuste se k tématu dostat oklikou přes nějaký příběh, vlastní sdílení nebo pokládáním jiných otázek.
  • Dítě se vám především musí chtít svěřit samo.


Článek vyšel v časopisu Maminka, byl redakčně zkrácen. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Témata: Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodiče, Předškolák, PMS, Varianta, Tenký led, Děti, Vysvětlování, Psycholožka, Šárka Kučerová, Vysvětlení, Sebevědomí, Nero, Máma, Úzkost, Pocit, Projekt sebedůvěry Dov