Maminka.czČasopis Maminka

Toužíte otěhotnět? Vyzkoušejte tyhle dvě věci

Barbora Vajsejtlová 10.  9.  2021
Přestat kouřit, zdravě žít... To je první, co každého napadne, pokud jde o touhu po miminku a snaze ho počít. V aktuálním čísle časopisu Maminka, jehož titulku zdobí Zorka Hejdová, najdete i velký článek k tomuto tématu. My jsme z něj vybrali jako "ochutnávku" nepříliš známé tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


Pokud toužíte po miminku a chcete otěhotnět co nejdříve, můžete vyzkoušet ledacos od ovulačních testů třeba až po potraviny, které přejí otěhotnění. Tady jsou dvě rady, které přidejte k dalším. 

ZORIENTUJTE SE VE SVÉM CYKLU

Víte, že pravděpodobnost, že se vám podaří otěhotnět během jednoho sexu, se pohybuje mezi patnácti a pětadvaceti procenty? A že s přibývajícím věkem se tato pravděpodobnost snižuje? Pokud se budete pokoušet otěhotnět jen „naslepo“,bez znalosti svého menstruačního cyklu, naděje, že se vám to povede, není příliš vysoká. V první řadě je tedy třeba zorientovat se ve svém cyklu, znát jeho délku, pravidelnost a tím i ovulaci. Připadá vám, že je to naprosto primitivní doporučení, protože přece každá žena na světě zná svůj menstruační cyklus dokonale?

VIDEO: Který těhotenský test vybrat a kdy ho dělat?

V loňském roce proběhl mimořádně rozsáhlý výzkum, kterého se zúčastnilo víc než třicet dva tisíc žen (výsledky byly publikovány v odborném magazínu Human Reproduction Open). Autoři výzkumu se jich ptali, jak se domnívají, že je dlouhý jejich menstruační cyklus, a pak měřili jeho skutečnou délku. Více než čtvrtina žen uvedla, že je jejich menstruační cyklus dlouhý osmadvacet dní. Jenže ve skutečnosti mělo takto dlouhý cyklus pouhých dvanáct procent žen. U naprosté většiny žen (přesně u sedmaosmdesáti procent) variovala délka cyklu mezi třiadvaceti a pětatřiceti dny. Spolu s tím se samozřejmě také posouvá i ovulace. Monitorujte proto svůj cyklus a možná zjistíte, že vaše dosavadní představy o datu vaší ovulace byly zcela mylné. 

Zamlklé těhotenství: Co jsem mohla udělat jinak a jak se s ním vyrovnat?

NAJDĚTE SI PŘI SEXU POLOHU PODLE SEBE 
 

Je to největší klišé všech filmů, v nichž se pár neúspěšně snaží o početí dítěte: sex výhradně v misionářské poloze a okamžitě poté si hlavní hrdinka opře nohy o stěnu, aby pravděpodobnost početí zvýšila. Pokud si také při sexu podkládáte bedra několika polštáři a odmítáte se milovat v jiné pozici než v „misionáři“, protože jste přesvědčená, že jinak byste se vytouženého miminka nedočkala, můžeme vás uklidnit. Žádný výzkum nedokázal, že by jakákoli poloha měla zvyšovat pravděpodobnost, že se vám podaří úspěšně počít.

Místo toho, abyste složitě kalkulovala, jaká poloha pro vás bude ta nejvýhodnější, zvolte si takovou, která vás nejvíc uspokojuje. Některé výzkumy totiž naznačují, že pokud žena při sexu dosáhne orgasmu, její naděje na otěhotnění se zvyšuje. Například výzkum z roku 2019 provedený na University College Cork tvrdí, že orgasmus zvyšuje pravděpodobnost úspěšného početí o patnáct procent. Ačkoli i tato hypotéza má své odpůrce, kteří tvrdí, že jde o mýtus, za její vyzkoušení nic nedáte. 
Naopak, můžete jen získat. 

Dalších pět osvědčených tipů, které pomohou otěhotnět, najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka se Zorkou Hejdovou na titulce. Seženete jej na stáncích, na ikiosek.cz, rohlik.cz a kosik.cz.

Vychází nová Maminka se Zorkou Hejdovou na titulce. Co všechno v ní najdete?

VIDEO: Rozhovor se Zorkou Hejdovou

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Miminko, Sex, Početí, Ovulace, Menstruační cyklus, Maminka, Zorka Hejdová, Časopis, Výzkum, Cyklus, Pravděpodobnost, Ovulační testy na Heureka.cz