Maminka.czČasopis Maminka

Trápení malých atopiků

Lucie Kaufnerová 6.  5.  2009
Trápení malých atopiků
Mnohým maminkám naskočí při vyslovení diagnózy atopický ekzém husí kůže. Většinou vyzkoušely na svém drobečkovi spoustu mastiček, lektvarů a koupelí… a když už si myslí, že se ekzému zdárně zbavily, objeví se v plné síle znovu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Atopická dermatitida, jak se onemocnění odborně nazývá, je jedním z nejčastějších alergických projevů v dětství.

Pokud ekzém někdy trápil vás nebo otce vašeho děťátka, je pravděpodobné, že i ono bude tímto onemocněním postiženo. I když dědičnost hraje nezanedbatelnou roli, příčina vzniku atopického ekzému je komplexní – závisí na kombinaci vrozených, imunologických, psychologických a klimatických faktorů.

Kdy a jak se projevuje

Začíná nejčastěji v kojeneckém věku, přibližně ve třech měsících – většinou nejprve v podobě pupínků a puchýřků na obličeji a pak se šíří po celém tělíčku. Nepříjemně svědí a miminka nutí k neustálému škrábání, které zase vede ke zhoršení samotného ekzému a dokonce k mokvání. Těm z vás, které mají zkušenost s malým atopikem, není třeba tento začarovaný kruh podrobněji popisovat.

Je stresující nejen pro miminko, které je mrzuté, pláče a méně spí, ale i pro maminky. V tomto období si dejte pozor na některé potraviny – zejména kravské mléko, vejce nebo lepek, které jsou nejčastějšími alergeny. Ekzém může zhoršit i prořezávání zoubků, očkování nebo infekční onemocnění.

Dětskou formou trpí batolata i předškoláci. V tomto věku se vyrážka přesouvá do loketních jamek, zápěstí, na krk nebo do okolí kotníků. Často jsou postiženy i ruce a obličej. Ložiska bývají suchá a zarudlá, při akutním zhoršení červenají a nepříjemně svědí. U těchto starších dětí jsou nebezpečnější takzvané inhalační alergeny – například prach, roztoči, peří, pyly a prach ze srsti zvířat.

Během prvních školních let se projevy atopického ekzému přibližně u 75 % dětí vytratí. U ostatních se mohou vrátit nebo ještě zhoršit ve věku dospívání – pokud se objeví, pak většinou v ohybových partiích končetin, na krku, obličeji a často na rukách. Nikdy ale ekzém nezmizí úplně. Jde o chronické kožní onemocnění alergického původu – i když lze vhodnými léčebnými prostředky jeho projevy zmírnit, je pravděpodobné, že se v určité době v souvislosti s různými vnějšími faktory zase objeví.

Co dělat, když máte doma ekzematika

S tímto zjištěním nutně přichází změna životního stylu celé rodiny. Již od miminkovského věku je třeba omezit veškeré rizikové faktory.

Zamyslete se nad tím, co vaše dítě jí, v jakém prostředí se pohybuje, co nosí na sobě.
Úprava stravy dětí s atopickým ekzémem má význam hlavně v kojeneckém věku.

Nejdůležitější zůstává kojení, ale pokud mateřské mléko nestačí, nahrazujte jej v prvním roce věku hypoalergenním mlékem. Nemléčné příkrmy by se měly u atopických dětí zavádět až po ukončeném šestém měsíci věku, vždy postupně a po malých dávkách. V jídelníčku starších dětí je vhodné omezit kakao, čokoládu, ořechy, aromatické sýry a tropické ovoce.

U těch nejmenších pacientů je důležitá „dětská manikúra“ – udržujte nehtíky co nejkratší (i když to znamená jejich opakované nepříjemné střihaní). Kromě toho existují i speciální bavlněné rukavičky, aby se děti neškrábaly v noci.

U starších ekzematiků je ideální, když se podaří omezit útoky alergenů vnějšího prostředí. Asi není reálné se kvůli atopickému ekzému hned stěhovat, když nežijete zrovna v ideálním prostředí, ale některé zásady zdravého „domova“ lze bez problémů dodržovat. Udržujte v bytě či domě vlhkost vzduchu kolem 50 %, v zimě nepřetápějte, dostatečně větrejte, při úklidu se snažte moc neprášit a lůžkoviny perte alespoň na 60 °C, aby se v nich nemnožili roztoči.

A proč aspoň jednou do roka nenaplánovat dovolenou u moře, když to dětem s atopickým ekzémem prokazatelně pomáhá? Naopak výlety do bazénů a aquaparků s chlorovanou vodou raději omezte.

Vzhledem k tomu, že je pokožka dětí s ekzémem extrémně citlivá, soustřeďte se i na výběr dětské kosmetiky a oblečení. Doporučuje se omezit parfémovaná mýdla – přednost dejte olejovým koupelím, a pokud používáte krémy a tělová mléka, nechte si poradit od dětské nebo kožní lékařky.

Obecně však platí – čím méně kosmetiky, tím lépe. Při nákupu oblečení volte vzdušné, nejlépe bavlněné materiály.

Léčba vyžaduje individuální přístup

„Když přijdou maminky poprvé s atopickým miminkem, musíme jim především vysvětlit, že léčba je běh na dlouhou trať a že nejdůležitější je jejich trpělivost a dodržování režimových opatření,“ popisuje dermatoložka MUDr. Karolína Kykalová první návštěvu odborníka. „Na základě podrobné prohlídky a anamnézy následuje předpis místní léčby. Pokud se nejedná o rozšířená a druhotně zánětlivá ložiska, vždy se pro začátek volí promazávací přípravky, které obnovují ochranný kožní film, normalizují hladinu kožních tuků a pomáhají kůži udržet rovnováhu (například glycerin).“ Pokud k ekzému přistoupí ještě druhotná infekce, pak se přidávají místní přípravky s antibiotiky, při těžkých stavech pak kortikoidy nebo „biologická“ léčba.

Volba místní léčby vychází ze stavu kůže, rozsahu onemocnění, místa výskytu a věku pacienta. Velmi důležitá je pravidelnost a preciznost ošetření (ale to u maminek většinou nebývá problém).

Při stanovení léčebného postupu je nutné vycházet z individuality dítěte. „Atopický ekzém je onemocnění ovlivněné mnoha faktory a často je třeba spolupráce několika odborníků – dermatologa, alergologa-imunologa, pediatra, odborníka na dětskou výživu a třeba i psychologa,“ zdůrazňuje MUDr. Kykalová.


Věřím klasické medicíně, ale léčitele už nezavrhuji

Že atopický ekzém dokáže pořádně potrápit a jeho zvládnutí vyžaduje obrovskou dávku energie a vůle, dokazuje příběh maminky Daniely a jejího syna Jiříka.

„Na druhé miminko jsem se moc těšila. A nejen já – dcerce bylo pět roků a taky se nemohla dočkat brášky. Ale v těhotenství jsem byla dost ve stresu (smrt v rodině, problémy ve vztahu...) a vyčerpaná. Později jsem se dozvěděla, že to určitě ovlivnilo vznik ekzému… Dcera žádný ekzém neměla, bylo to naprosto pohodové, „spací“ miminko.

Na mateřské jsem si to opravdu užila, tak jsem podruhé žádné potíže nečekala. Ale už v porodnici Jiřík tak příšerně plakal a měl vyrážku v obličeji – na tvářích a kolem pusinky. Již tam jsem se lékaře ptala, jestli to není ekzém (jsem farmaceutická laborantka, tak o tom něco vím). Ale doktor mi řekl, že to samo zmizí a že všechny děti pláčou. Ale doma se nic nelepšilo, miminko plakalo běžně několik hodin v kuse, vyrážka se zhoršovala, ale nebylo poznat, zda to svědí, protože tak malý drobeček se neumí poškrábat.

Kojila jsem ve dne v noci po dvou hodinách, spala jsem tak tři až čtyři hodiny denně. Dětská lékařka mě utěšovala, že je to jen běžná vyrážka, která zmizí, stačí jen promazávat, třeba modrou indulonou, ať jsem trpělivá a pěkně kojím.

Po šesti týdnech měl Jiřík do krve rozdrápaný a mokvající ekzém na 90 % těla a plakal tak, že vysílením ztrácel hlas. K tomu se přidaly potíže s trávením, po každém kojení dostal do hodiny bolestivé křeče do bříška a následovalo řídké zelené kakání. Místní lékařka neměla s kojenci zkušenosti a předepsala mi kortikoidní mast. Ale jakmile jsem přestala mazat, místo jednoho ložiska ekzému jich bylo třikrát víc. Taky jsem začala mít problémy s kojením...

Cesta ke specialistům

Protože jsem nebyla s léčbou vůbec spokojená, objednala jsem se ke specialistce na kojenecké ekzémy. Tam nám diagnostikovali alergii na bílkovinu kravského mléka, a to hned podle naprosto typických znaků – ekzém spojený s křečemi po kojení, zelená stolice, neustálý pláč a nespavost. Byla jsem v šoku, že do té doby žádného kožního lékaře nenapadlo dát si ty příznaky dohromady. Dostala jsem podrobný rozpis péče o kůži a doufala, že to zabere.

Po půlroce už jsem byla úplně na dně, Jiřík byl po celém těle rozškrábaný, neustále ho trápil průjem, za celý den prospal tak čtyři hodiny, jinak stále plakal, byl strašně zubožený. Já brečela taky… udělala bych cokoli, abych mu ulevila.

V té době starší dcerka nastoupila do první třídy, měla na vysvědčení samé jedničky a mně to uteklo. Ani nevím, jak to zvládla… Doteď je mi líto, že jsem na ni vůbec neměla čas.

Nemile mě překvapil zákaz kojení, prý tím Jiříkovi ekzém jen zhorším. Dostal speciální mléko Nutrilon Pepti. Poslechla jsem, ale hned mě to mrzelo, prcek mléko dlouho nechtěl, je totiž dost hořké, kojit mi už ale znovu nešlo. Největší šok byl, když nám lékařka řekla, ať Jiříkovi zašijeme rukávy a přivážeme ho k postýlce, aby se neškrábal. To byla poslední kapka. Myslela jsem, že si dělá legraci...že mi mohou špičkoví odborníci nabídnout něco víc.

V bylinkách se Jiříkovi konečně ulevilo

Tím jsem skončila s klasickou léčbou, i když vzhledem ke vzdělání jsem jakoukoli alternativu zásadně odmítala jako šarlatánství. Kortikoidy už jsem Jirkovi dávat nechtěla, ekzém se po nich vůbec nelepšil. A samozřejmě jsem ho nepřivazovala, celé noci jsem ho chovala a drbala ho plochou stranou nehtů, aby se nerozškrábal. Zkusila jsem i homeopatii, ale bez výsledku, u tak malých dětí to zabírá špatně. Prý to máme zkusit kolem třetího roku...

Nakonec už jsem úplně zoufalá zavolala léčiteli – odvezla jsem si od něho kupu mastí a koupelí. A stal se zázrak!

Večer jsem miminko vykoupala v předepsaných bylinkách, Jurášek usnul ve vaně a prospal celých 12 hodin! Dny jsem trávila vařením bylinek, sprchováním třikrát denně a mazáním po každé koupeli. Ještě jsme dostali příkaz nechat Jiříka škrábat, prý se mu uleví a sám toho nechá.

Z toho jsem měla velký strach, že si roznese infekci, jak nás doktoři pořád strašili. Prckovi se okamžitě ulevilo, drbal se jak šílenec dva dny v kuse, pak toho nechal. Ještě dva měsíce byl „olezlý jak prašivka“, ale spokojený. A spinkal, protože po těch bylinkových koupelích a mastičkách ho nic nesvědilo.

Přitom lékaři nám celou dobu důrazně zakazovali byliny a koupele vůbec, směli jsme jen rychlou sprchu dvakrát týdně... U kožních specialistů jsem se víckrát neukázala, jediné, co nám udržuje ekzém v klidu, jsou masti od léčitele. V tak děsivém stavu jsme už ekzém nikdy neměli, dělají se už jen ohraničená ložiska. Horší je to v době běžných dětských nemocí, očkování, když rostou zoubky nebo v pylové sezoně. Do tří let jsme dodržovali speciální dietu s vyloučením bílkoviny kravského mléka a laktózy.

Kolem třetího roku se tento typ alergie často ztrácí, ale někdy místo toho nastupuje astma, tak uvidíme, jestli budeme mít štěstí. Ale věřím, že to dobře dopadne, Juráš je obrovský bojovník, popral se s tím neuvěřitelně.

Měl tak nepříjemný start do života a je z něj úžasný pohodář a optimista! Vůbec nevím, kde se to v něm vzalo. Ekzematické děti bývají většinou velmi neklidné, trvale podrážděné, často nemocné, nesoustředěné – často mají potíže ve škole – například dyslexii… taky nás tím pořád straší, ale už to pouštím jedním uchem tam a druhým ven.

Už žádné zákazy, ale opatrnost

Jsem šťastná, že jsme z nejhoršího venku, teď jsme nastoupili do školky, pro jistotu jen na čtyři hodiny denně, ale vše zvládáme v pohodě. Dietu opouštíme. Zatím to jde, ve školce jí Jiřík s dětmi a snáší to zatím dobře. S dietou mi moc pomohli ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové na dětské klinice – MUDr. Chládková byla první optimistický lékař, který nechrlil totální zákazy čehokoli (nejabsurdnější byl asi zákaz hraní s legem). Samozřejmě uklízím víc a častěji, a pokud možno bez chemie (vytírání octovou vodou…), peru v prášku pro alergiky (kromě toho, že je dražší, ani skvrny nevypere, jak je šetrný), zvíře doma žádné nemáme (ale stačí, abychom navštívili sestru – má psa v bytě – Jirka na něj ani nesáhne a za pár hodin je osypaný).

Oblečení má pouze z kvalitní bavlny. Nově nakoupené oblečení jsem dřív několikrát prala, než ho mohl Jirka nosit, všechno jsem musela dvakrát máchat v octové vodě (žádná aviváž ani speciál pro alergiky) a pečlivě žehlit z obou stran.

Do dvou let jsme dodržovali speciální dietu, takže to bylo časově dost náročné.

Stále máme problémy se sluníčkem, chlorovanou vodou a opalovacími prostředky Teoreticky by Jiřík neměl vůbec chodit na slunce ani se koupat v bazénu, prakticky je to ale téměř neproveditelné. Tak se osype a pak mažeme účinné mastičky od léčitele.

Ekzém nám samozřejmě nevyléčily, musíme mazat neustále (což je bohužel i finančně náročné), ale nic nesvědí a to je hlavní. Co bude dál, nevím, jsem ráda, že jsme našli něco, co nám zabralo a po čem se malému ulevilo. Já mám na památku poruchy spánku a zničená záda… ale z Jiříka je veselý kluk a dělá mi, stejně jako jeho sestřička, velkou radost.“

Témata: Děti, Časopis Maminka, Malý drobeček, Poslední kapka, Malý atopik, Speciální mléko, Alergický projev, Tropické ovoce, Atopická dermatitida, Nejmenší pacient, Druhotná infekce, Manikúra, Typický znak, Preciznost, Biologická léčba, Laborantka, Malý, Jurášek, Veselý kluk, Nejčastější alergen