Maminka.czPraktické rady

Trápí vás mušky octomilky? Zbavit se jich není tak obtížné!

Martina Machová 16.  9.  2019
Jako supi nad mršinou vznášejí se nad svačinou, přesněji řečeno např. nad nedojedeným zapomenutým banánem, které vaše mládě nechalo povalovat v temném koutě svého pokoje. Mušky octomilky – supi našich kuchyní, milují zbytky jídel, libují si ve zralém až hnijícím ovoci, sladkých šťávách. Milují vše kvašené, s chutí nasávají zbytky vína a hodují nad odpadky z koše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co jsou zač?

S teplými letními dny a zrajícím ovocem přivítají někteří z nás ve svých domácnostech první otravná hejna octomilek neboli ovocných, banánových či vinných mušek. Tento drobný hmyz, který nacházíte ve svých kuchyních, není ze zdravotního hlediska potravinám nijak nebezpečný, pomineme-li to, že do přezrálého až hnijícího ovoce klade svá vajíčka.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: 7 věcí, které by chytrá máma nikdy neměla kupovat nové

A těch není rozhodně málo! I kdybychom si na takřka neviditelných vajíčkách „pochutnali“, žádné zdravotní riziko nám naštěstí nehrozí. Černé (ale někdy i žlutavé či šedé) octomilky k nám obvykle přiletí z venku vábené vůní zbytků potravy, ovoce či šťáv. Nebo si jejich vajíčka přineseme z obchodu na nahnilém kousku ovoce.

Jak octomilkám PŘEDCHÁZET

  1. Dbejte na maximální čistotu v kuchyni. Všechny zbytky i rozlité a následně zaschlé šťávy, džusy, víno, pivo jsou pro mušky velmi atraktivní.
  2. Co nejčastěji vynášejte a myjte odpadkový koš.
  3. Na kuchyňské lince ani na stole nenechávejte ležet nedojedené zbytky, natož přezrálé ovoce (zvláště banány, hroznové víno, švestky apod.), ovocné koláče či lehce „opatlanou“ lahev se sirupem.
  4. Pravidelně čistěte odpady. (V případě invaze mušek i nad rámec obvyklé údržby.)

Jak se octomilek ZBAVIT

  1. Mušky lezoucí po okně bez rozpaků vysajte opakovaně vysavačem.
  2. Nastražte past; do misky od margarínu dejte kousek banánu, uleželý kousek citronu nebo hnijící kuličku hroznového vína. Nádobu pevně překryjte potravinovou folií, ve které uděláte několik miniaturních dírek (velkou jehlou). Octomilky během pár hodin vlezou dovnitř, ale ven už ne. Obdobnou past s návnadou lze vyrobit z PET lahve; dovnitř dáte návnadu a po stranách uděláte dírky.
  3. Nejste-li kutilové nebo se „přírodní “ lapače neosvědčují, kupte chemické. Např.: lapač octomilek Biolit-jablíčko, speciální pásky na okno Catch Berušky. Použít jdou i běžné insekticidy. Nicméně při užití chemikálií v kuchyni buďte opatrní.

Ze života „octomilců“: Když nemají sex, tak holdují alkoholu!

Na zpravodajském serveru BBC News byl publikován zajímavý výzkum Lékařského ústavu v americké Virginii. Je-li samečkům octomilky samičkami odmítnuto páření, upřednostňují šťávy s obsahem alkoholu před jinými typy sladkých moků. Dle tvrzení vědců stimuluje alkohol mozek obdobným způsobem jako sexuální úspěch (ostatně ne jinak je tomu u lidí).

Video: Jak se účinně zbavit octomilek, komárů a dalšího hmyzu? 

Témata: Praktické rady, Octomilky, Zdravotní hledisko, Vajíčko, Jednoduchý trik, Ovoce, Stimul, Chytrá máma, Zdravotní riziko, Jablíčko, Láhev, Samec, Temný kout, Potravinová fólie, Žlutavě, Kuchyně, Chemik, Zajímavý výzkum, Pivo, Zpravodaj, Odpadkový koš, Výzkum, Sirup, Margarín, Muška