Maminka.czBatole

Trápíte se s výslovností? Možná za to mohou záněty středouší

Martina Machová 28.  1.  2018
Víte, že opakované záněty středouší mohou přechodně negativně ovlivňovat vývoj řeči?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jirkovi jsou čerstvě tři roky a je neustále „na hromádce“. Od té doby, co jeho bráška začal chodit do školky a nosí domů nejen nové básničky a roztomilé výkresy, ale také rýmu a kašel – zkrátka nemoci všeho druhu – je Jiřík stále nemocný. Bohužel snad každá rýma u něj skončí zánětem středouší. Vše již trvá víc než rok.

Na tříleté prohlídce Jirkova lékařka zkonstatovala, že chlapec mluví mnohem hůře než jeho vrstevníci – a protože Jirku zná a ví, že je jinak chytrý a šikovný kluk a maminka se mu velmi věnuje, dala vše do souvislosti s často se opakujícími záněty středouší. Její domněnku po vyšetření sluchu potvrdil i Jiříkův ošetřující lékař na ORL, který překvapené mamince dokonce odcitoval jakousi studii, která se na tento problém zaměřovala.

Jirkova výslovnost se časem zcela jistě zlepší, jak rychle, to záleží pochopitelně také na tom, zda se bude dařit efektivně řešit jeho problémy s opakujícími se záněty.

Opravdu hůře mluví kvůli uším?

„Zánět středního ucha představuje po rýmě jednu z nejčastějších nemocí dětského věku. Toto onemocnění je obvykle spojováno s tvorbou tekutiny v dutině středního ucha. Kvůli tomu vzniká přechodná porucha sluchu,“ tvrdí logopedky Katarína Horňáková a Svetlana Kapalková.

S kojencem k logopedovi. Ano, i to je možné

A dále v uvedených souvislostech uvádí, že existuje celá řada vědeckých studií, které potvrzují souvislost mezi chronickými záněty středouší a opožděným vývojem řeči! „Dítě si osvojuje řečové schopnosti především prostřednictvím sluchu. V důsledku sluchové poruchy je dítě ochuzováno o sluchové podněty, a proto se u něj vývoj řeči může opožďovat,“ uvádí odbornice v zajímavé publikaci pro rodiče s příznačným názvem Jak mluvit s dětmi.

Štěstím v neštěstí je skutečnost, že zánět středouší obvykle bolí a nelze jej přehlédnout, a tak je rodič vždy nucen jít s dítětem k lékaři a onemocnění řešit a léčit, což u některých jiných nebolestivých onemocnění může paradoxně způsobit prohloubení problému.

Nicméně i zánět středního ucha se ve výjimečných případech nemusí manifestovat bolestí, ale třeba jen svěděním zvukovodu či pocitem zalehlého ouška. Což je samozřejmě, zvláště u malých dětí, poněkud problematickou situací. Právě takový zánět se totiž velmi snadno stane chronickým.

Mohlo by vás zajímat: Předškoláci mluví hůře než kdy předtím. Problémy má každý druhý

Huhňá kvůli mandlím?

Na horší výslovnosti se však může „podepsat“ i výrazně zvětšená nosní mandle, která s onemocněním oušek často úzce souvisí, neboť bývá ve většině případů opakovaně zdrojem infekce. Nosní mandle je lymfatická tkáň – jakýsi filtr – zachycující viry a bakterie. Pokud se však nosní mandle vinou chronické infekce trvale zvětší, působí mnoho problémů, a to nejen výhradně zdravotních!

Děti se zvětšenou mandlí dýchají ústy, chrápou, špatně spí, jsou unavené, neklidné a také pochopitelně hůře mluví. Doslova huhňají.  „Při dlouhodobém dýchání ústy se zároveň mění klidná poloha jazyka, který netlačí na tvrdé patro. Kvůli tomu se může měnit tvar dutiny ústní a postavení zubů, což ovlivňuje výslovnost,“ upozorňují logopedky.

Je tedy patrné, že problémy s oušky i mandlemi jsou záludné a nepříjemné nejen z pohledu zdraví, ale i z hlediska vývoje řeči, a je tedy naprosto nevhodné je jakkoliv podceňovat, přecházet a neléčit!

VIDEO: Aplikace může pomoci dětem s rozvojem řeči

Víte, která souhláska nám dělá největší problém?
„Lybičta a stomeček.“ Kdy řešit dyslalii a další řečové problémy?
Šišlání u dítěte nepodceňujte! Kdy zajít k logopedovi?
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Logopedie, Výslovnost, Řeč, Špatná výslovnost, Klidná poloha, Opožděný vývoj, Vědecká studie, Překvapená maminka, Dětský věk, Malé dítě, Střední ucho, Dutina ústní, Svetlana Kapalková, Patro, Porucha sluchu, Ouško, Uvedená souvislost, Katarína, Řečová schopnost, Nosní mandle, Tvrdé patro, Zdraví na Heureka.cz