Maminka.czŠkolák

Traumatolog Petr Havránek: Riziko úrazu k dětství patří

Iva Endrychová 17.  10.  2014
Přehnaná opatrnost dětem škodí, je lepší, protože učí děti zodpovědnosti. Na druhou stranu by děti měly sportovat vždy pod dozorem dospělých, v bezpečném prostředí a s ochrannými pomůckami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hostem poradny byl traumatolog Petr Havránek z Thomayerovy fakultní nemocnice.

"Je vhodné dítěti vytvořit takové prostředí, aby riziko úrazu bylo co nejmenší, například zahradit schodiště, zamezit dítěti v přístupu k zahradnímu bazénu, dát pozor aby se dítě neopařilo horkou vodou v kuchyni, ale pořizovat helmičku pro dítě, které se učí chodit, je už přehnané opatření," odpověděl jedné z vás na informaci o helmičce. 

Děti jsou zvídavé. Některé jsou aktivní, jiné jsou spíše "počítačové typy".  Především pro tu druhou skupinu může být první koketování se sportem rizikové. "Nemají dostatek praxe v pohybových aktivitách, jsou neobratné, a často se zraní i při banálním škobrtnutí," upozornil profesor Havránek s tím, že pro tyto děti jsou rizikovým obdobím letní prázdniny. 

Úrazy elektrickým proudem jsou u dětí poměrně vzácné a častěji se vyskytují u batolat, které strčí prsty do nezabezpečené zásuvky. 

Na druhou stranu profesor rozhodně si nemyslí, že by se dětem mělo bránit ve sportu a v objevování svého okolí. 

Další odpovědi na otázky si můžete přečíst v poradně

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Rodina, Školák, Praktické rady, Dětství, riziko, Trauma, Pat, Zahradní bazén, Úraz, Letní prázdniny, Havran, Elektrický proud, Dětský úraz, Petr Havránek