Maminka.czVýživa a stravování

Trendy v dětském jídelníčku. Jak a čím naše nejmenší krmit?

Veronika Vlachová 24.  4.  2018
Naučit dítě dobře a zdravě jíst je výborný základ, který mu do života můžete dát. Jenže jak nejlépe jídlo připravit a naaranžovat, aby mu bylo po chuti? Vysledovali jsme trendy, které v poslední době hýbou světem. A dokonce překonávají i stará zaběhlá doporučení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud šlo o dokrmování mého prvního dítěte, tehdy jsem dychtivě hltala většinu doporučení, která se ke mně mohla dostat: Mixovala jsem zeleninu, vařila mu na noc mléčnou kaši či kupovala sladké dopolední svačinky plné mléka podle televizního pořadu. Bála jsem se, asi stejně jako většina rodičů, aby moje dítě nestrádalo, dobře se vyvíjelo a mělo dostatek živin. V posledních letech došlo, co se dětského stravování týká, k výraznému uvolnění zásad. Ovšem s jednou podmínkou: Dbát na kvalitu potravin. Jak a čím tedy dítě krmit? 

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

NOVINKA NAŠÍ GENERACE: TELEVIZE A MÉDIA 

Generace našich rodičů nebyla takovému chaosu, v jakém žijeme dnes my, vystavena. Zatímco my máme informací přehršel, před 25 lety byli tehdy čerství rodiče odkázáni na rady starších členů rodiny nebo na knihy putující po rozšířené rodině.

Žaneta Zelinková, odbornice a konzultantka pro výživu, tvrdí, že i když tehdy byla dětská strava méně rozmanitá, situace byla mnohem přehlednější. „Dnes je pro rodiče problém správně se zorientovat v desítkách výrobků určených dětem a rozhodnout se, které z nich jsou zdravé a které se jenom tak tváří,“ dodává. Právě tlak médií způsobuje, že se některé matky nechávají ovlivňovat reklamními triky. Na straně druhé to u novopečených rodičů vyvolává nejistotu a neklid, zda směr, kterým se ve stravování vydávají, je vlastně ten správný. A když je dítě starší, reklama pak útočí i na něj. Jak upozorňuje Žaneta Zelinková:

„S čistým svědomím říkám, že bych zakázala reklamy na jídlo a různé pochutiny před dětskými pořady. To je opravdu neuvěřitelná manipulace dětí, obzvlášť když je doplněna chytlavou melodií, kterou si děti lehce zapamatují, a pak toto nezdravé jídlo při nákupu v obchodě vyžadují.“ Ovšem ruku na peněžence pořád ještě máte vy. 

Děti a sladkosti: Jak dětem na Mikuláše a o Vánocích dopřát dobroty, ale chytře?


KAMUFLÁŽE ZDRAVÝCH POTRAVIN 

Když se podíváte na nabízené dětské menu průměrných restaurací, jistě pochopíte, co se asi tak řadí mezi nejčastější dětské hity na talíři: smažený řízek, rybí prsty, pizza nebo hranolky s kečupem. Kam se poděla zelenina či jiné výživné složky? Rada, která se často traduje, zní: Dítěti zeleninu či jinou zdravou surovinu do jídla nějak zakamuflovat. Jenže jak podotýká Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, pašování drobných zdravých složek vůbec nikam nevede. Dítě by se podle ní mělo řídit především tím, co jedí rodiče. „V rodinách, kde jsou spíž a lednička plné skutečných potravin, připravují se z nich jídla a rodiče je nadšeně jedí, není třeba žádná speciální výuka dětí ke zdravé výživě. To, co je doma, co se běžně jí, je normální a děti také budou jíst. Když si děti takto odmalička vychováme, dostanou skvělý základ.“

Žaneta Zelinková klade rodičům na srdce, aby své dítě naučili zdravé výživě už v útlém věku: „Výživa dětí je nejdůležitější, tam se budují stravovací návyky na celý život.“ Rodinné stravování by tak mělo přesedlat na zdravější notu. A tam mohou jisté kamufláže, zvlášť z důvodů alergií či jiných omezení, vypomoct: třeba místo kravské smetany zvolit rozmíchaný krém z kešú oříšků nebo pšeničný bulgur zaměnit za pohankový. 

Naučte děti relaxovat. Meditace je zdravý nástroj v nezdravé době


Doporučení Maminky: Pokud vy sami raději sáhnete po smaženém řízku a hranolcích než zelenině, bude vás dítě ve vašich návycích následovat. Změna ve stravování dětí směrem k výživnějšímu a zdravějšímu pokrmu bude čekat pak i vás. 

POMALÉ RODIČOVSTVÍ V KUCHYNI 

Jeden z velkých trendů posledních let je příprava jídla společně s dítětem. Rozrušení hranice mezi rodičovskou a dětskou rolí v kuchyni souvisí i s postupným překračováním linie mezi mužskou a ženskou rolí. Zatímco si řada z nás hrála do té doby, než nás maminka zavolala na večeři, dnes se děti vtahují do samotného procesu příprav, což má za následek také zvýšenou chuť dětí k samotnému jídlu. Alespoň to tvrdí Karen Le Billon, autorka knihy Francouzské děti jedí všechno, která také podotýká, že i díky spolupráci na pokrmu se dá z dítěte zformovat famózní jedlík.

Margit Slimáková dokonce doporučuje dítě zapojovat i do výroby zdravých nápojů. „Třeba v rámci domácí přípravy rostlinných mlék jde snadno děti zapojit, a tak je i získat pro vyzkoušení.“ 

Doporučení Maminy:  Vyhraďte si dostatek času na přípravu pokrmu a zapojte do ní i svého potomka. Například už od čtyř let může krájet nožem zeleninu, mladší děti mohou omývat suroviny, přisypávat ingredience nebo míchat. Dobrým tipem pro inspiraci jsou kuchařky určené přímo dětem. A nezapomeňte si předem stanovit jasná pravidla! 

DIETY PODLE POSLEDNÍ MÓDY 

Zatímco za našeho dětství se muselo jíst téměř všechno, současný jídelníček dětí se může od toho tehdejšího výrazně odlišovat. Na scénu přicházejí nejrůznější módní diety, filozofická přesvědčení rodičů i potravinová omezení z důvodů alergií, kterých je oproti předchozí generaci zvýšené množství. Nejčastěji se v jídelníčcích dětí řeší maso. 


Zapřisáhlé vegetariánky uzpůsobují svému životnímu stylu i menu potomků. A to, jak upozorňuje nutriční konzultantka Žaneta Zelinková, může negativně ovlivnit zdraví dětí. „Živočišné bílkoviny, které se nacházejí v mase, se skládají z aminokyselin a některé z nich si dětský organismus neumí sám vyrobit. Proto mu pak mohou chybět pro tvorbu hormonů důležitých pro zdravý růst dětského organismu, pro správnou tvorbu hemoglobinu, regeneraci nervových buněk a spoustu dalších procesů v těle. Nejenom pro tvorbu svalové hmoty, jak se spousta rodičů domnívá.“

Veganské jídlo ve školkách? Podle odborníka dětem spíše škodí

Například pediatr Martin Gregora je toho názoru, že vegetariánská strava může být i pro dítě naopak přínosná, ovšem s jednou podmínkou. „K rostlinné stravě by se rodiče měli přiklonit až po období bouřlivého vývoje v prvním roce, kdy převažuje mléčná strava, orgánové struktury dozrávají a zásoby železa jsou nepatrné.“

Naopak odbornice na zdravou výživu a ředitelka vzdělávací společnosti NutriAcademy Radka Burdychová si stojí za tím, že dítě má mít masitou stavu. „Dítě není malý dospělý, potřebuje cukry, tuky, bílkoviny ve své nejryzejší kvalitě a cholesterol.“

Žaneta Zelinková upozorňuje na paleo diety, které se nedávno staly hitem i v dětských jídelníčcích. „Takovou dietu považuji za nejhorší módní stravovací trend poslední doby. Zatěžuje totiž ledviny a játra malých dětí nadměrným příjmem bílkovin a živočišných tuků. Je to vlastně protipól k veganství, kde je zase plnohodnotných bílkovin nedostatek.“

Výzvou pro některé rodiče se staly nejrůznější potravinové alergie jejich potomků. Do nedávné doby se nikdo moc nezabýval tím, zda jídlo obsahuje lepek, laktózu či ořechy. A jak vypráví ze své zkušenosti Žaneta Zelinková, stále se jedná o nepříliš mezi rodiči probádanou oblast. „Já sama jsem matkou tří dětí, z toho dvou s nesnášenlivostí laktózy, proto vím, že najít náhradní zdroj vápníku se stejnou mírou vstřebatelnosti pro malé dítě, jakou má mléko, není jednoduché. Vápník se u batolat bez mléčné výživy nahrazuje velmi těžko, jelikož ořechy, celozrnné výrobky a luštěniny jsou pro tuto věkovou skupinu ještě nevhodné. Děti mohou v důsledku toho trpět nadměrnou lámavostí kostí, kazivostí zubů, svalovými bolestmi i neurologickými obtížemi,“ popisuje. 

Doporučení Maminky: Pokud dítěti z nějakého důvodu určitou základní potravinu nedáváte nebo dávat nemůžete, měli byste vždy zodpovědně hledat náhradní zdroj podobné kvality. 

LŽIČKOU, NEBO RUKAMA? 

„Vše se pasíruje nebo mixuje a dítě se krmí. Toto vše je sice typické a běžné, ale neznamená to, že jediné správné,“ podotýká Margit Slimáková. Před časem se v Americe oficiálně vyvinula metoda s názvem Baby-led Weaning (BLW), za kterou stojí laktační poradkyně Gill Rapley. Podporuje samostatnost výběru dítěte v jídle a také vlastní usuzování, zda má dost a co mu vlastně chutná.

Do Česka se tato novinka dostala pod názvem Dítětem vedené odstavování nebo jako Jídlo do tlapky, jejíž velkou propagátorkou se v Česku stala Dita Vlčková Ptáčková (jidlodotlapky.cz). „Když se krmí lžičkou, dítě se učí proces obráceně: nejprve se učí polykat, potom kousat. U BLW se učí nejprve jídlo rozkousat a poté spolknout.“

Dávat dětem jídlo za odměnu je cesta do pekel. Proč je neuplácet?

V praxi to znamená nic nemixovat a naopak dítě nechat některé suroviny ochutnat takové, jaké jsou: měkký banán, tvrdé jablko, mazlavá bramborová kaše nebo teplé krůtí karbanátky. Dokonce studie University of Nottingham tvrzení Gill Rapley podporuje svými výsledky. Zkoumala totiž chování dětí při krmení a výsledkem je, že děti, které se mohly stravovat samostatně, se později stavěly k jídlu uvědoměleji. Bylo to především tím, že nebyly líné kousat. 

Doporučení Maminky: Alespoň do dvou let nechte své dítě stravovat se rukama. Haptické vnímání jídla dokreslí rozmanitost pokrmů. Příbor mu nenuceně podstrčte. A žádný strach – s ním se určitě postupně naučí, protože bude kopírovat své okolí při stolování. 

JÍDLO PODLE CHUTI 

„V Česku je stále typický hodně restriktivní způsob výživy malých dětí,“ říká Margit Slimáková a zároveň připomíná, že se obvykle začíná s příkrmy v šesti měsících a podávají se obilné kaše a zelenina. Děti totiž podle ní mohou prospívat i na nejrůznějších potravinách, které se podle tabulek a doporučení mají dávat třeba až v pozdějším věku nebo dokonce raději vůbec. „Jsou odborníci, kteří místo obilných kaší doporučují podávat vývary a celá vejce,“ říká Margit Slimáková.

Na druhou stranu se v současné době mnohem víc rodičů navrací k prastaré radě jíst to, o co si tělo říká, a pak sledovat jeho reakce. Margit Slimáková to dokonce potvrzuje skoro sto let starou studií, která sledovala vlastní výběr stravy z přirozených potravin u malých dětí. „Probíhala ve dvacátých a třicátých letech minulého století a cílem studie bylo zjistit, jestli jsou děti od prvních příkrmů, tedy zhruba od 7. měsíce věku, schopné si samy z nabídky skutečných, respektive jednotlivých a nedochucovaných potravin vybrat vhodnou stravu,“ vysvětluje specialistka.

Batolata často na jídlo „nemají čas“. Proč jí někdy méně než kojenci?

Výsledky této studie byly až neuvěřitelné. „Vlastní výběr je prakticky bezpečná metoda výživy dětí,“ popisuje výsledky studie Margit Slimáková. „Děti jedly rozdílně mezi sebou a měnily své vlastní chutě, některé dny jedly jen některé potraviny, ale vcelku vše vybalancovaly.“ Co bylo ale ve výsledcích tohoto zkoumání překvapující, že žádné z dětí spontánně nejedlo obiloviny ani mléko! Takže nový trend, který v současnosti batolecí stravu upravuje nikoli na základě zaběhlých doporučení, ale na základě individuálních potřeb a chutí dítěte, má své kořeny již před mnoha lety. 

Doporučení Maminky: Aby vaše dítě zdravě rostlo a přibíralo, nemusíte sledovat poměr živin, hlídat mikrogramy na talíři nebo se stát exaktním nutričním znalcem. Dítěti nabízejte zdravé a kvalitní potraviny a jídla z nich. Ať si váš potomek sám vybere, co mu chutná a co jeho organismus potřebuje. 

VĚDOMÉ JEDENÍ 

Často jsem byla svědkem toho, že rodiče svým dětem strkali do pusy nějakou potravu, zatímco si jejich ratolesti stavěly puzzle nebo sledovaly pohádku na tabletu. Právě na tenhle nešvar současných rodičů cílí aktuální odnož vlny mindfulness meditace.

Eline Snel, holandská koučka těchto relaxací, mimo jiné cílí i na děti, které jsou v posledních letech stejně zaneprázdněné jako jejich rodiče. Výsledkem jejich přetažení totiž je, že jsou neklidné, špatně spí nebo je snadno něco rozptýlí, což se pak může odrazit na jejich zdravotním stavu a stravovacím režimu. Proto Eline Snel vymyslela metody pro děti, kterými se dají uklidnit, nebo dokonce očistit od civilizačního balastu.

Jak to v praxi vypadá? Skutečně se soustředit na jídlo: vnímat šťavnatost jablka, měkkost banánu nebo tvrdé kousky arašídů v arašídovém másle. „Zkuste přimět celou rodinu, aby pozorně snědla jediné sousto bez poznámek jako ‚mmmm‘ nebo ‚mňam‘‚ ‚tohle máme pořád‘ či ‚tohle mi nechutná‘,“ píše Eline Snel ve své revoluční knize o dětské meditaci. Všímejte si, jakou chuť v puse vnímáte, cítíte, jak se tvoří sliny v puse a co se stane, když polknete. A k tomu samému vyzvěte vlastní děti.

Eline Snel sice toto cvičení doporučuje pro děti až od pěti let, ale s přehledem se soustředěné jedení dá praktikovat i s mladšími dětmi, zvlášť když uvidí vás, jak si debužírujete. Jako velkou výhodu této metody vědomého jedení Eline Snel zdůrazňuje, že si všichni díky tomu všimnete, kdy už jste plní. Samozřejmě ne každé dítě je schopno hned uvědoměle sedět u stolu a vnímat vlastní pocity. 

Všichni u jednoho stolu. Jak často jíte společně celá rodina?

Například Jana Vlková, autorka květinové kuchařky, doporučuje pokrmy zkrášlovat třeba dary přírody, které si můžete natrhat na zahrádce nebo louce. „Doporučuju například začít sedmikráskou, kterou vhodíte jen tak do teplé polévky. Samotné květy se v teple ještě krásně rozvinou,“ radí Jana Vlková a dodává, čím nejlépe své potomky zaujmete: „Chlapečky možná oslníte modrými rostlinkami, třeba brutnákem, kostivalem nebo pomněnkami. Holčičky květem jetele nebo hluchavkou skvrnitou.“ Ovšem také upozorňuje, že stejně jako s ostatními potravinami je zde riziko alergií. „Třeba během léta bych doporučila pestíky plné pylu ze samotného květu odstranit.“ 

Doporučení Maminky: Začněte s dětmi vychutnávat jídlo všemi smysly: Aranžujte talíře pestrou zeleninou, očichávejte sýry, ochutnávejte potraviny, které jste doposud nikdy nejedli. Děti se možná při prvním sledování neodváží, ale jakmile se vaše objevování bude opakovat, rády se nechají strhnout. 

Co jsou to superpotraviny? 



HITY JÍDELNÍČKŮ 

Například v poslední době je hitem zelená špalda, která se dá hravě využít jako základ pro vegetariánské karbanátky. A když do nich přidáte ještě mrkev, halloumi, jáhly a podušenou šalotku, vznikne vám jeden z největších trháků dětských jídel. Ale je toho mnohem víc, co v současné době frčí: třeba slané cupcakes, jarní rolky se zeleninou, vegetariánská burritos, bylinkové palačinky či cizrnové placky s mangovým dipem. Do dětských jídelníčků se také vměstnaly i tzv.  superpotraviny, které se dají použít nejen jako vitaminová bomba, ale také jako příjemné ozvláštnění běžných jídel: do nejrůznějších obilných i neobilných kaší, do podomácku vytvořených müsli nebo ořechových tyčinek. Skvělou inspiraci hledejte třeba na Pinterestu. 

Hodnocení superpotravin: Hodí se vůbec pro děti? Kdy a jaké jim dávat?

Doporučení Maminky: Jezte s dětmi co nejpestřeji. A pokud vás nudí dělat pořád ty samé recepty, poohlédněte se po takových, které v sobě kombinují oblíbené pokrmy, ale dodávají jim nový šmrnc. 

Sladká tečka podle Němců, Francouzů či Dánů 

Zatímco zákusek se u nás podává výhradně ke kávě nebo po vydatném nedělním obědě, u jiných evropských sousedů se malý dezertík nabízí po všedním obědě. Proč to nezavést i ve vaší domácnosti? 

Tajemstvím těchto miniaturních sladkých teček je, že to nemusí být velká dortová nálož. Příjemným zakončením oběda se může stát i jogurt s rozmixovaným ovocem, nakrájené ovoce, oříšková tyčinka nebo pudink. 
Nemusí se jednat o přeslazenou pochutinu. Děti do tří let by totiž neměly jíst přemíru cukru, protože se tím ničí přirozená mikroflóra, což pak následně zatěžuje imunitní systém. Sladké závěry stolování by se také neměly stát odměnou za snědené jídlo ve stylu: Zákusek dostaneš, až když to dojíš! 

 

Pláč není vždy volání o jídlo! Jakých chyb se vyvarovat?
GALERIE: Mrkvička, špenát, dortík a pak rovnou do vany
Jaké ovoce je vhodné při hubnutí? Jakékoli, ale zapomeňte na sušené
Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Reklama, Trendy, bramborová kaše, Elin, Veganství, Mango, Lednička, Gill Rapley, Tyčinka, Současný rodič, Nottingham, Vzdělávací společnost, Květy, Rostlinka, Ingredience, Hranolky, Baby Led Weaning, Rozrušení, Pudink, Zdraví na Heureka.cz