Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Trestáte děti? Chyba! Místo lítosti pak cítí potřebu se mstít

Veronika Vlachová 3.  4.  2020
Za to, že nás dítě neposlechne nebo dělá neplechu, musí přijít potrestání. Máte takové pravidlo i doma? Psychologové ale vztyčují prst: Trest vede jen k větší agresivitě nebo psychickým újmám. Jak tedy pokárat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začíná to už v pohádkách. Karkulka prozradí místo, kde bydlí babička, a hned po příchodu na návštěvu ji čeká trest v podobě vlka, který si ji napěchuje do břicha. Nebo král na křtiny nepozve čtvrtou sudičku a ta celá zlostná potrestá celé království kletbou stoletého spánku. Trest obecně vnímáme jako možnost, jak druhému ukázat, že něco udělal špatně, a donutit ho, aby si to propříště pamatoval. Na první pohled to tak rozhodně je, ale co kdyby pohádky pokračovaly ve vyprávění dál? Třeba bychom se dozvěděli, že Karkulka od toho hrůzostrašného zážitku odmítá chodit do lesa a dokonce se jí o tom po nocích zdá. Nebo že král raději od svého probuzení po sto letech nepořádal žádný společenský večírek a ve stáří se u něj objevily kvůli tomu deprese. Takže se ptám: Jsou tresty vlastně potřeba, když v nás pak napáchají tolik nepříjemných zážitků a možná i obav na celý život? A jak jinak děti přinutit, aby něco příště nedělaly?

Nejčastější tresty, kterých se dopouštíme na dětech. A moc nefungují
Témata: Děti, Galerie, Předškolák, Rodina a vztahy, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Adele, večírek, Nepříjemný zážitek, Největší s, Celý život, Skutečnost, Třes, Lítost, Naomi Aldort, Vlk, Zadek, Špatné chování, Vysoká pravděpodobnost, Jasná hranice, Zvládání, Velká opatrnost, Laura Markhamová, Evropská unie, Prostředek