Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Tresty snižují sebevědomí dítěte, varuje psycholožka

Veronika Vlachová 25.  5.  2018
Děti trestáme, protože nevíme, co dělat, když nás vytočí. Ale je to správně? Podle psycholožky Ivany Dlouhé tresty snižují dětem sebevědomí. V dospělosti jsou pak neprůbojní a čekají, až za ně rozhodnou ostatní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakých trestů by se rodiče měli vyvarovat? 

Rozhodně těch fyzických. A také psychických, které mohou zanechat dlouhodobé následky. Ač jejich následky nejsou hned vidět, dětská dušička je velmi zranitelná a šrámy na ní se velmi obtížně hojí. Dále pak rodiče často chybují, když dítěti vyčítají nebo neustále dokola připomínají nějaký prohřešek, kterého se dítě dopustilo. Stačí si uvědomit, jak moc nepříjemné by to bylo vám. 

Trestáte děti? Chyba! Místo lítosti pak cítí potřebu se mstít

Má smysl v dítěti posilovat sebevědomí a rozhodování o vlastním těle a jeho zacházení s ním, které může mít i za následek například vzepření se proti fyzickému trestu? 

Určitě je velmi důležité v dítěti rozvíjet jeho sebevědomí a uvědomění si jedinečnosti. U dětí, které měly v rodičích oporu a důvěru, pozorujeme v dospělosti větší schopnost se prosadit, jsou úspěšné ve svých oborech a bez zbytečných pochybností o sobě si jdou za svým cílem. U dětí, které rodiče spíše sráželi, nevěřili jim a nijak je nepovzbuzovali v jejich práci, se setkáváme s tím, že si v dospělosti nevěří, jsou neprůbojné a spíše vyčkávají, jak rozhodnou ostatní . To jim ale také přináší nespokojenost se sebou samým v dospělosti. Je velmi důležité, aby rodiče v dítěti probudili zdravé sebevědomí.

Tohle na ně platí: Proč věta "Nezlob" nikdy nezabere? 

Nejčastější tresty, kterých se dopouštíme na dětech. A moc nefungují
Poslouchá vás z lásky, nebo ze strachu? Ideální je vzájemný respekt
Dítě = středobod světa? Hranice mezi respektováním a podřizováním je úzká

 

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Jak na to, Rodina a vy, psycholožka, Následek, Fyzický trest, Třešť, Sebevědomí, Dospělost, Zdravé sebevědomí, Dětská dušička, Prohřešek, Rodiče, Trest, Třes