Maminka.czKojenec

Tři druhy akné: novorozenecké, kojenecké a pubertální. Kdo jím trpí a proč?

Martina Machová 17.  10.  2018
S trochou nadsázky lze směle tvrdit, že dětská pokožka prožívá až 3 období „puberty“ – věděli jste například, že v kojeneckém věku trpívají akné mnohem častěji chlapci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Akné nebolí ani není nijak nebezpečné, přesto nás jeho výskyt velmi trápí a obvykle se jej snažíme i urputně řešit. Zatímco kojence nechávají jejich pupínky naprosto chladnými a starosti si v tomto případě dělají výhradně maminky, „dorostenci“ si již starosti i péči přebírají na svá bedra, tedy vlastně spíše tváře.

Novorozenecké akné umí vyděsit. Pozor na záměnu s potničkami

V pubertálním věku pak trpí menšími či rozsáhlejšími projevy akné až 90 % dospívajících. Výraznější projevy akné zužují okolo 15 % adolescentů a mladých dospělých, a to klidně až do zhruba 25 let věku! V nízkém procentu případů přetrvávají problémy s pokožkou i dále do dospělosti, kdy bývají velice často spojené s hormonální nerovnováhou.

3 druhy akné u dětí

  • Novorozenecké akné (Acne neonatorum)

Tento typ akné „zdobí“, tedy spíše zlobí, tvářičky nejmenších kojenců. Obličej děťátka v tomto případě „vykvete“ již okolo 2. týdne života miminka, a někdy dokonce i dříve! Pupínky se objevují zejména na nosíku a tvářích. Za vznik novorozeneckého akné jsou odpovědné hormony maminky. Přesněji tedy androgeny, které jsou po porodu ještě stále přítomné v organismu kojence a mají mimo jiné vliv i na zvětšení mazových žláz, a tedy i na následné zánětlivé procesy na pokožce. Tento typ akné vymizí i bez léčby, a to většinou do 3 měsíců věku miminka. Mazové žlázy se jednoduše zmenší a typické projevy akné vymizí. Komplikace mohou nastat pouze v případě, že si děťátko vyrážku rozškrábe a dojde k zavlečení druhotné bakteriální infekce. A pozor, zhoršení stavu akné a prodloužení léčby může vyvolat i aplikace nevhodné kosmetiky!

  • Kojenecké akné (Acne infantum)

Kojenecké akné se vyskytuje mezi půl rokem a prvním rokem života děťátka. I za jeho vznikem stojí hormony, respektive hormonální změny, které v této době probíhají. Kojenecké akné trápí kupodivu spíše malé kloučky než holčičky. Naštěstí i kojenecké akné postupně ztrácí svou sílu až spontánně vymizí, a to nejdéle do 2 let věku. Nicméně u malého procenta postižených, uvádí se okolo 7 procent, se může vyvinout těžší forma vyrážky s výrazně zabarvenými projevy splývajícími do tuhých a bolestivých uzlíků. V takovém případě se léčba bez pomoci odborníka neobejde a ke slovu mohou přijít i antibiotické přípravky.

  • Pubertální akné

Akné se v adolescentním věku vyskytuje v mnoha formách; od lehkých projevů, bez problémů řešitelných volně prodejnou kosmetikou, po těžké projevy, kdy je i kvůli psychice pacienta nezbytné sáhnout k „drastičtější“ celkové léčbě. Ke slovu se dostávají jak lokální antibiotické přípravky, tak celková antibiotika a další medikamenty se silným působením na organismus (kyselina azaleová, retinoidy apod.). I pubertální akné, stejně jako obě dvě kojenecké formy onemocnění, souvisí s hormonálními výkyvy a nerovnováhou. Odpovídající péče o pleť pak může projevy mírnit, ale zpravidla je neodstraní stoprocentně.

10 příčin akné v dospělosti: Viníkem mohou být androgeny i stres!

Novorozenecké akné aneb kojenec v pubertě

Smáli se mu, že je zrůda. Pomohla až kočka se stejnou vadou

 

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Miminko, Kojenec, Puberta, akné, Novorozenecké akné, Typický projev, Věk, Nízké procento, Nejmenší kojenec, KDO, Kojenecký věk, Výrazný projev, První rok, Těžká forma, Pomoc odborníka, Děťátko, Mladý dospělý, Hormonální změna, Hormonální nerovnováha, Acne, Novorozeně, Medik, Zdraví na Heureka.cz