Maminka.czVelikonoce

Tři recepty na dokonalý mazanec: Dáte si klasický kynutý, celozrnný, nebo tvarohový?

2. 4. 2021
Tři recepty na dokonalý mazanec: Dáte si klasický kynutý, celozrnný, nebo tvarohový?
Dozlatova upečený mazanec neboli bochánek patří mezi oblíbenou klasiku, která nesmí na velikonoční tabuli chybět. Péct by se měl podle staré tradice na Bílou sobotu. Připravte si ho společně s dětmi a inspirujte se našimi recepty na extra vláčné kousky.

Celozrnný mazanec

Suroviny:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky (případně 200 g špaldové mouky a 100 g mletých ovesných vloček)
  • 40 g droždí
  • 100 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 220 ml vlažného mléka
  • 60 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • hrst rozinek, předem namočených v horké vodě
  • hrst plátků mandlí na ozdobu

Postup

Nejprve si připravte kvásek. Dvě lžičky cukru rozmíchejte ve vlažném mléce a přidejte rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Ve větší míse promíchejte celozrnnou mouku, sůl a citronovou kůru, přidejte připravený kvásek, zbytek cukru, žloutky a vypracujte hladké nelepivé těsto (rukama nebo pomocí robotu).

Během vypracovávání těsta do něj přidejte olej a rozinky (slité a lehce vyždímané), dobře prohnětejte a hotové těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Počítejte s kynutím zhruba hodinu. Pak těsto vyklopte na pomoučený vál a promněte, vytvořte bochánek a dejte ho na plech vystlaný pečicím papírem. Bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Mazanec pečte na 175 °C asi 45 minut.

Hrnkový beránek: Paráda hotová za pár minut! Tady je video recept

Kynutý podle našich babiček

Suroviny:

  • 200 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 45 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli a špetka mletého anýzu
  • 1 vejce na potření
  • hrst mandlových lupínků nebo sekaných mandlí (můžete je předem opražit)

Postup:

Ve vlažném mléce rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse mezitím promíchejte prosátou hladkou mouku s krupicovým a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, špetkou soli a anýzu. Do sypké směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky a rozinky (slité a lehce vymačkané z rumu), polovinu mandlí a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujte vláčné těsto, ručně, v robotu nebo domácí pekárně. Těsto dejte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, bude to trvat asi hodinu a půl.

Během doby kynutí ho jednou či dvakrát krátce a zlehka propracujte vařečkou. Z vykynutého těsta vytvarujte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout na plechu. Pak potřete mazance rozšlehaným vajíčkem, nařízněte do kříže a posypejte zbylými mandlemi. Troubu předehřejte na 200 °C, mazance pečte prvních deset až patnáct minut na 180 °C, pak teplotu snižte a dopečte na 150 °C dalších zhruba 20 až 25 minut. Jak dobře jsou mazance propečené, zjistíte pomocí špejle.

Velikonoční nádivka se špenátem. I bez masa může chutnat skvěle

Tvarohový

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 2 vejce
  • 170 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžička citronové kůry
  • hrst pražených mandlí

Postup:

Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny a pak postupně zašlehejte vanilkový cukr, měkký tvaroh, vejce, citronovou šťávu a citronovou kůru. Nakonec přimíchejte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto, které nelepí.

Z těsta udělejte bochánek, dejte ho na plech s pečicím papírem. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypejte praženými mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte prvních patnáct minut na 160 °C, pak teplotu zvyšte na 180 °C a dopečte asi dvacet minut dozlatova.

Tip: Do těsta můžete zapracovat mandle, rozinky nebo třeba kandované ovoce.

Vyzkoušejte mazanec podle Martina Hanuse, mistra pekaře a lektora Pražského kulinářského institutu. Podívejte se na video, jak na to krok za krokem.

Nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Přípravy na Velikonoce vrcholí! Inspirujte se nápady na nevšední vajíčkové dekorace
Dílnička: Nabarvěte letos vajíčka pomocí papírové utěrky
Témata: Video, Recepty, Velikonoce, Jak na to, jídlo, Vaření pro rodinu, DIY, Kvásek, Cukr, Vejce, Hanus, Citronová kůra, Těsto, Rozinka, Bochánek, Recept, Mazanec, Mandle, Bílá sobota

Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné "skóre"! Krásná Michaela Salák se stala po páté maminkou!
Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů
Jak rychle utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který zabere hned!
Zemřel princ Philip, manžel britské královny Alžběty II. Modrá krev dál koluje v jeho pravnoučatech
Historie kočárků: S takovými "žihadly" pro miminka se chlubily naše prababičky
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Emoce a detaily z nevídané blízkosti! Nejlepší porodní fotky roku 2021
Největší chyby, které dělají rodiče v prvním roce života dítěte. Proč to tak vadí?

Horoskopy

Kozoroh Zaostřete na činnosti, které jsou vám blízké. Potřebujete se soustředit na věci, v nichž vynikáte.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Julius, Július, Julian





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné