Dozlatova upečený mazanec neboli bochánek patří mezi oblíbenou klasiku, která nesmí na velikonoční tabuli chybět. Péct by se měl podle staré tradice na Bílou sobotu. Připravte si ho společně s dětmi a inspirujte se našimi recepty na extra vláčné kousky.
Celozrnný mazanec
Suroviny:
- 300 g celozrnné špaldové mouky (případně 200 g špaldové mouky a 100 g mletých ovesných vloček)
- 40 g droždí
- 100 g třtinového nebo kokosového cukru
- 220 ml vlažného mléka
- 60 ml oleje
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
- 1 rozšlehané vejce na potření
- hrst rozinek, předem namočených v horké vodě
- hrst plátků mandlí na ozdobu
Postup
Nejprve si připravte kvásek. Dvě lžičky cukru rozmíchejte ve vlažném mléce a přidejte rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Ve větší míse promíchejte celozrnnou mouku, sůl a citronovou kůru, přidejte připravený kvásek, zbytek cukru, žloutky a vypracujte hladké nelepivé těsto (rukama nebo pomocí robotu).
Během vypracovávání těsta do něj přidejte olej a rozinky (slité a lehce vyždímané), dobře prohnětejte a hotové těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Počítejte s kynutím zhruba hodinu. Pak těsto vyklopte na pomoučený vál a promněte, vytvořte bochánek a dejte ho na plech vystlaný pečicím papírem. Bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Mazanec pečte na 175 °C asi 45 minut.
Kynutý podle našich babiček
Suroviny:
- 200 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 45 g droždí
- 100 g cukru krupice
- 150 g másla
- 3 žloutky
- 50 g rozinek namočených v rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli a špetka mletého anýzu
- 1 vejce na potření
- hrst mandlových lupínků nebo sekaných mandlí (můžete je předem opražit)
Postup:
Ve vlažném mléce rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse mezitím promíchejte prosátou hladkou mouku s krupicovým a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, špetkou soli a anýzu. Do sypké směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky a rozinky (slité a lehce vymačkané z rumu), polovinu mandlí a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujte vláčné těsto, ručně, v robotu nebo domácí pekárně. Těsto dejte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout, bude to trvat asi hodinu a půl.
Během doby kynutí ho jednou či dvakrát krátce a zlehka propracujte vařečkou. Z vykynutého těsta vytvarujte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout na plechu. Pak potřete mazance rozšlehaným vajíčkem, nařízněte do kříže a posypejte zbylými mandlemi. Troubu předehřejte na 200 °C, mazance pečte prvních deset až patnáct minut na 180 °C, pak teplotu snižte a dopečte na 150 °C dalších zhruba 20 až 25 minut. Jak dobře jsou mazance propečené, zjistíte pomocí špejle.
Tvarohový
Suroviny:
- 500 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 2 vejce
- 170 g moučkového cukru
- 250 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 1 balíček prášku do pečiva
- šťáva z poloviny citronu
- 1 lžička citronové kůry
- hrst pražených mandlí
Postup:
Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny a pak postupně zašlehejte vanilkový cukr, měkký tvaroh, vejce, citronovou šťávu a citronovou kůru. Nakonec přimíchejte prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto, které nelepí.
Z těsta udělejte bochánek, dejte ho na plech s pečicím papírem. Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypejte praženými mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte prvních patnáct minut na 160 °C, pak teplotu zvyšte na 180 °C a dopečte asi dvacet minut dozlatova.
Tip: Do těsta můžete zapracovat mandle, rozinky nebo třeba kandované ovoce.
Vyzkoušejte mazanec podle Martina Hanuse, mistra pekaře a lektora Pražského kulinářského institutu. Podívejte se na video, jak na to krok za krokem.