Tři tajné triky, jak naučit dítě na nočník za tři dny

trikeri 25. 3. 2016 07:51
Holce jsem strkala nočník po zadeček už v 4 měsících. Opřela jsem si jí na hrudník a nočník dala na kolena. Chce to, aby maminky nebyly líné a skutečně každou chvilku strčily dítě na nočník. Takže prcek od roku věděl, co má na nočníku dělat, od roku a půl je bez plen. Nemusí se od těch 4 měsíců, ale od půl roku, kdy fakt dítě začíná sedět to je možné. Jde o to, aby vědělo, co se na tom nočníku dělá.
Marie 25. 3. 2016 16:02
Paní má pravdu. Já kluky dávala od půl roku a vyplatilo se. Jenže dnešní maminky nemají tolik času jako mi. Ony se taky chtějí věnovat hlavně sobě a děti použijí, jen když je potřeba se někde ozvat, že ony jsou matky, asi jako kdyby my jsme nikdy matkami nebyly. Ono je jednodušší dávat fůry peněz za pleny a potom naříkat,co to dítě stojí peněz.
Lucie 25. 3. 2016 18:54
Ne,dnesni maminky-jsem jedna z nich,vedi,ze neni kam spechat a nenuti dite predcasne sedet a nenuti mu predcasne nocnik.Kazdy pediatr vam potvrdi,ze nocnik nejdrive v 15ti-18ti mesicich,kdy dite uz muze zvladat zadrzet vetsi mnozstvi moci a ma pres den delsi cas suchou plinu.Problemem ohledne kauzy nocnik neni lenost dnesnich maminek,ale neinformovanost tech tehdejsich a stejne tak jejich spech na to,aby nemusely vecne prat pliny.Howgh
iva 25. 3. 2016 19:17
Nevím, co vyzkoumali dnešní pediatři, ale když jsem měla malé děti, razili heslo: v roce má být dítě bez plen . Tak jsme se snažily. Nebylo to třeba v roce, ale v těch 14ti - 15ti měsících děti bez těch plen byly. Takže to opravdu jde. Myslím, že jsme se dětem víc věnovaly. A to jsme byly, podle dnešních názorů, na děti moc mladé.
25. 3. 2016 19:24
Ano,jde,samozrejme.Ale prospejete tim spise sama sobe,nez diteti.Vetsina pediatru je dnes tady v CR ve veku 50+,cili to budou porad ti stejni jako za vas
30. 3. 2016 15:48
Nezlobte se na me,rozhodne nechci hazet vsechny tehdejsi matky do jednoho pytle,ale jen z toho co slysim od sve mamy a tchyne,tak se drive delala jedna chyba za druhou-co nejdriv prikrmy,co nejdriv flaska,co nejdriv naucit sedet,chodit,pul dne nechat dite v choditku ci hopsadle-protoze ona je to preci naramna zabava,tu dosladit-aby lepe bumbal,tu dokorenit,dosolit-aby lepe bastil,a jeste se tim vsim chlubit,jak ten nas sikula UZ dela to ci ono,napr. na roce chodi na nocnik,zatimco ta stejne stara OSTUDA od vedle jeste ne
Vse popsane je proti spravnemu vyvoji,vychova ditete neni soutez!!!
Zuza 30. 3. 2016 22:21
Kde jste na to prisla? Je spousta mladych pediatru, kdo vi kde zijete, ze znate jen od 50+.
Pokud budete peclive ucit,tak se nauci,jako se nauci chodit, mluvit a ostatni normalni navyky. Jenze dneska jsou maminy line. Nic nemusi byt nasilim,jde o trpelivost!
LucieStr 31. 3. 2016 12:05
V mém okolí jsou tedy jen starší pediatři. Nedávno o tom byla i reportáž ve večerních zprávách na CT1,že spousta těchto starších nemá ordinaci komu předat,protože mladých dětských lékařů je citelný nedostatek. Není to výmysl z mé hlavy
DD 13. 7. 2016 14:38
pokud trpelivosti nazýváte to ,že posadíte dítě na nočník, v době kdy ještě samo není schopné sedět, tak ano, nejsme trpělivé. ale každý pediatr, a každý lékař, co trochu rozumí páteři, a rozviji dítěte, vám řekne, že není dobré dítě někam hnát, že když v tabulkách je, že dítě ma na 6ti měsících sedět, na 12ti chodit, a na 13ti být bez plenek, je to jen průměr! a každé dítě je individuální.. já se narodila s vrozenou vadou, kvůli které jsem na devíti měsících kdy mě propoušteli z nemocnice kladly mamce na srdce že jsem ted jako novorozenec, aby mě nesrovnavaly s dalsimi detmi.. díky bohu je poslechla, nechala mě vyvíjet se jak jsem já toho byla schopná, a přesto jsem chodila, i na nočník dřív než má zdravá mladší sestra.. která ale taky začlaa až když na to mela dostatečnou svalovou oporu páteře, byla schopná se sama posadit, po čase sama chodit, a tak se to má dělat.. dítě není hloupe, stačí mu několikrát ukazat co ma na nočniku delat, a naučí se to během několika dní,až tydnu, zalezi hlavne na te rodine, matce, jak casto ho na nocnik posazuje..

ale proč posazovat dite na nočník ve čtyřech nebo šesti měsícich? stejne si vam neřekne že na něj chce, nedokaze si na nej samo dojit.. tak proč?

dítě se má učit na nočník až když samo chodí, je schopno si na nočník samo dojít, ukazat, už je schopno nějaké komunikace, dokaže sdělit co chce, a taky jeho močový měchýř, svěrač ,atd je schopno samo lepe ovladat,
mám okolo sebe několik matek, ktere maji vice deti.. s prvnim, casto spechaly, ucily na nocnik uz v sesti mesicich, jak zacalo sedet, na to druhe, treti nemely tolik času, a tak začaly až když dite samo chodilo, a pro nočník si samo došlo, a vysledek?
dite, ktere se zacalo ucit az kdyz chodilo, se naucilo na nocnik behem dvou tydnu, max.. kdezto to sestimesicni, tam posazovaly stejne ,az dote doby nez chodilo, takze nechapu vyznam, posazovat na nocnik dite v dobe kdy neumi ani sedet..
to je jako jit k zapisu do skolky s osmimesicnim ditetem, co tam chcete delat? ukazovat jak umi kreslet, zavazat si boty? aby ho vzaly, protoze mu za rok a pul v cervnu budou dva roky a vy ho potrebujete soupnout do skolky aby jste doma zirala na telenovely?
myslim ,ze ti pediatři vědí co říkají..
má dcera senarodila s vadou páteře, díky odborníkum se srovnala, a jedine co mi celou dobu kladly na srdce.. nezatezovat pater.. ona se vyvine sama, dite se musi pohybovat samo, musi se naucit prevalovat, potom lezt, pak chodit, az bude páteř připravená, pokud budete spechat, dite bude mit skoliozu, a jine zavaznejsi onemocnieni ktera ji budou trapit az do konce zivota..
kolik deti kterym je dnes okolo 30ti, ma problemy s pateri? 90%? a kolik % jich bude mit problemy z tech, co se ridi temito pokyny, nezatezovat, nespechat? 20%? to je velky rozdil, ktery stoji za uvazovani..
neni to o tom ,ze driv matka mela cas.. a dnes nema.. ono mozna ho prave ta dnesni ma.. nespecha nikam na pole, nespecha vyprat latkovky pro 6 a vice deti..ale ma jedno, nebo dve, pri kterem i ty latkovky nejsou problem stihat, nema dva hektary pole, a pokud trosku uvazuje mozkem, tak misto facebooku, a telenovel, si hraje, posiluje s tim ditetem, a tim, ze si s nim hraje, urychluje sezeni, a dalsi vyvoj..tim ze mu posiluje pater..ale ne ,ze ho necha cely den lezet v kocarku, protoze dnes je potreba okopat brambory, nebo ma velke pradlo, a pak si vzpomene, ze dneska ma vic casu a bude ucit na nocnik.. a je ji uplne jedno, jeslti je diteti 4mesice, nebo rok..
Veronika 17. 7. 2019 15:23
A diteti nejak prospeje byt v molrem a s pomadenou dupou?Dcera 9m,uz 2m vykonava potrebu temer vyhradne na nocnik...Dokud neumela sedet,tak curala v klubicku...Cura cca co 30min,nekdy i dele,vzdy si rekne,ze ma potrebu a dokaze klidne vydrzet i 10min.,kdyz jsme treba v obchode nebo v aute.Takze jakekoluv obhajoby tipu dite dokaze udrzet moc az v roce a pul z vlastni zkusenosti vidim jako pouhe vymluvy a lenost.....Podle me je uzasne,ze me dite neni neustale v moci...A rozhodne bych to videla na oboustranny prospech...Spokojenost dcery a ja nemusim tolik orat...Chce to jen nebyt liny a diteti se venovat...
Andrea 16. 4. 2018 19:23
Také jsem si myslela, že všechno je dnešním trendem + superplenami, a že já budu jiná a dítě naučím na nočník do 18 měsíců, jak byla údajně odplenkována naše generace dětí 80.let...Dávala jsem dceru na nočník před 1. narozeninami, ano - když jsem jí tam dala, vyčůrala se...Od 18 měsíců chodí na velkou výhradně na nočník. Co se však týče malé potřeby - je jí už 23 měsíců a neříká si, je sice přes den bez plen, ale pokud jí tam (za notných protestů) neposadím, klidně se počůrá...Dávám jí tam pořád, věnuji se jí dost, ano opravdu mě nebaví měnit pleny (a to nemluvím o ekonomické a ekologické stránce věci) ,asi stejně jako matky předchozí generace a HODNĚ by mne zajímalo, JAK TO TEDY VŠECHNY matky provedly, že údajně všechny děti 15 až 18 měsíců bez plen, naučené, samy si říkaly...Byla bych vděčná, kdyby mi takovéto zkušené paní ukázaly svůj um v praxi...je to pro mne záhada...
Lucie 19. 6. 2019 10:47
ono to bylo také tím, že tenkrát neexistovaly jiné, než látkové pleny. Chtěla bych všechny ty matky, co začínají dávat děti na nočník ve dvou letech, jak dva roky perou každý den hromady plen, dítě neustále opruzené, atd. Nicméně, ať jsem se snažila, moje dítě (nar. 1980) bylo bez plen až ve dvou letech... A v jeslích to byla ostuda. Taková holt byla doba. Nikoho nesoudím, prostě byl jiný přístup, asi jako ke kojení, spaní s dětma v posteli, což dnešní matky dělají více atd. Pokud by byla placená mateřská 1/2 roku, jako za nás, určitě by se děti vychovávali více k samostatnosti, protože drtivá většina jich musela do jestlí, pak do školky a když bylo dítko rozmazlené, tak tam trpělo, než si zvyklo.
Veronika 17. 7. 2019 15:47
Nechci nic rikat,ale me dceri se objevily opruzeniny.po jednorazovkach...V latkovych uplne v pohode...
Renata 5. 11. 2021 20:52
Máte pravdu plně s váma souhlasím doma jsme měli hodně práce ale s dětma jsme se víc bavili a hráli ne na mobilu a tv
trikeri 30. 3. 2016 20:52
no nevím, ale asi by se mi nechtělo 18 ti měsíčnímu dítěti měnit pokakanou plínku. A moje dítě netrpí, že chodí od roku a půl na nočník.
Ifča 31. 3. 2016 08:54
Lucko, na pediatry bych se neodvolávala - stačí jim změnit tabulky ,,nomálnosti dítěte,, a oni o tom poučují neinformované matky. Myslím, že každé dítě je individualita.Té si máme vážit a naslouchat. Naslouchal někdo dítěti co chce? Když se mu nechce čůrat, jak může? U každého je to jiné =individuální.To znamená , že i měsíce,týdny a dny budou u každého individuální.V dětech jsou rozdíly - každé přece začíná mluvit v jiném časovém úseku. Proč by to s nočníkem mělo být jiné?Na dítě se přece tabulky uplatňovat nemůžou.Chachacha
lucka 19. 4. 2016 16:43
souhlasím, i když já třeba plíny peru ptz látkuju a co? takové práce to nezabere, holt nejsem líná.ale dítě na to opravdu musí být připravenio.
Renata 5. 11. 2021 20:49
Ne milá paní dnes je to o penězích a byznisu z jednorázových plen . Doktoři to doporučí protože mají provizi za doporučení používat dlouho pleny. Kolik je firem co je vyrábí ...oni by skrachovali kdyby dítě v roku a půl byli bez. Hezký den
Katarina 6. 4. 2017 14:40
Já se řadím mezi tehdejší i současné matky a dovolím si nesouhlasit s tvrzením paní Marie, že dnešní maminky se chtějí věnovat hlavně sobě!!!! NE to není pravda. Jde hlavně o dítě a pocity dětí. Každé dítě má svůj čas a vnímá věci kolem sebe jinak.
Mám dvě děti po 22 letech. S prvním jsem problém neměla a do dvou let se bez plínek odnaučilo. Ale řekla bych, že celkově bylo klidnější a dalo se s ním na toto téma promlouvat.
Druhé dítko je aktivnější, živější a ačkoliv dělám věci především podle svého - jak to cítím a to v obou případech, máme nyní s odplenkováním problém. Není problém si na nočník či záchod sednout a když už sedí výčůrá se. Ale samo si dítko zatím neřekne.
Ale rozhodně to není tím, že bych se věnovala druhému dítku méně než tomu prvnímu a že bych se věnovala spíše sama sobě. Osobně jsem do rodičovství šla s přesvědčením, že to něco stojí, takže nepatřím mezi ty, co si stěžují a ačkoliv jsou jednorázové pleny na cestování apod. pohodlnější, máme i zásobu plen látkových.
Aneta 27. 12. 2017 20:07
Mozna jste si mela udelat take cas pro sebe a procvicit pravopis jak proste a primitivni hazet vsechny do jednoho pytle
Martina 4. 4. 2016 17:55
Dávala jsem malou na nočníček od sedmi měsíců, kdy sama seděla, ale ona tam neseděla, nechtěla tam být, natož vykonat potřebu.. Nakonec jsem svou vytrvalostí a neústupností, častým posazováním v ní vytvořila blok.. Někde se stala chyba, moje mamka (stará nočníková škola) si dlouho myslela že to jen neumim, ale po pár dnech co se snažila sama dcerku na nočníček dávat, ještě v době kdy neměla blok, došla k závěru, že to s ní nebude snadný a to sama vychovala dvě děti, které byly v roce a půl bez plen
lucka 19. 4. 2016 16:41
to jsem se pobavila, náš malej třeba začal sedět až v 11 měsících.ne všechny děti v půl roce sedí.a na nočník nechce doted a je mu 25 měsíců.a co? nechávám to být má ještě čas.
Janka 26. 3. 2016 11:30
Som jedna z tych "linych" mamin ktorej 18mesacny syn nosi stale plienky. Kedze neuznavam posadzovanie deti skor ako sami vedia sediet tak som ho ani na nocnik nedavala sediet pokial sam sediet nevedel co prislo prirodzenym psychomotorickym vyvynom okolo 11mesiaca az po tom ako vedel stat pri nabytku. Ale mam velmi aktivne dieta ktore toho cez den aj tak moc nenasedi a skusanie sedenia na nocniku skoncilo jeho postavenim sa hned ako som ho tak posadila. Cika aj tak asi kazdych 10 minut kedze za den vypije asi 2litre vody. Urcite nebudem svoje dieta nutit ked nevidim, ze je na to pripraveny, nech si mysli kto chce co chce. Tiez nehovorim mamickam co davaju deti do choditok ked este nevedia chodit aby to nerobili lebo je to nezdrave pre ich deti a tak si nezelam aby niekto hovoril do mojej vychovy.
Mimochodom, tie deti co sa okolo 1,5roku naucili chodit na nocnik zacali okolo dvoch rokov znova strajkovat a pocikavat sa znova. Ked bude mat syn 2 roky, pribudne k nam dalsi surodenec a vtedy naozaj nebudem mat cas riesit pocikane dieta a stresovat sa este aj s tym.
Martina 4. 4. 2016 17:39
Mám stejnou zkušenost s dcerou
Moli 30. 3. 2016 23:02
Ve dvou letech na nočník? Prominte, ale i to už je pozdě. Navíc paní autorka nenapsala jak na to, aby se to doopravdy naučil.
Janca 31. 3. 2016 09:30
Milé maminky,
dovolte mi jeden poznatek z praxe. Jsem dětská sestra, děti ještě nemám (nebojte se nebudu moralizovat a taky prosím o shovívavost).
Všechny děti jsou jedinečné,ale z praxe mám bohužel tu zkušenost, že některé děti mají pleny ještě v pěti letech...
Myslím, že se v těchto případech stala chyba a bohužel je to v přístupu a benevolenci rodičů, protože děti nemají režim a bohužel někteří rodiče nedokážou dítě naučit používat nočník nebo toaletu.
Maťa 31. 3. 2016 13:08
Nevím, kam se zařadit, ale mám dvě děti. Dcera se naučila ve 2 a čtvrt roce na nočník, po týdnu zkoušení bez plen na odpolední spaní si sama řekla, že nechce plenku ani na noc a nikdy se pak nepočůrala. Syn se také naučil docela rychle, někdy ve 2,5 roce, jenže na noc bez plenky být nechce, nemá je suché a vůbec to neřeší,klidně do ní čůrá i ráno, než vstane. Už jsem ho 2 dny zkoušela nechat spát bez plenky,ale pokaždé si cvrknul. Nemluvě o tom, že já celou noc kvůli tomu nespala a furt kontrolovala,aby náhodou nespal v mokrém. Poté jsem onemocněla, tak zase zkusíme v létě, kdy by to počůrání zas tolik nevadilo, když bude teplo. Ale jak naučit nečůrat ve spaní?? hmmm?
Mirka 2. 3. 2017 20:29
Dobry den. Na to jak naučit dítě, aby nečůralo když spí jsem se ptala naší pediatricky a ta mi akorát řekla, že dospělý, pokud nemají nějaký zdravotní problém apod. Taky nečuraji když spí. Vzbudí nás to. Moje dcerka je bez plen od 20ti měsíců přes den. Ted' ji jsou 2roky a pár měsíců, ale bez plenky na noc ještě nejsme. Ale brzy to začnu zkoušet. Holt se počura, vzbudí... Máme nepromokavé prostěradlo, tak to nějak zvládneme. Jednou se to každé dítě naučí. Dřív ci později... Viďte :)
Barbora 31. 3. 2016 22:38
Milé maminky,
není přeci potřeba házet špínu na mladou nebou starou generaci. Všechny přece děláme nebo jsme dělaly všechno pro děti podle našeho nojlepšího přesvědčení. Pravděpodobně se to za dalších deset let i dříve bude dělat zase jinak.
Moje děti se učí postupně a není třeba se stresovat. Nejstaršímu bude 3,5 roku už ho jen naučit jak si efektivně utřít zadek a považuhi moji práci na vyločování mého syna u konce. Šlo to přirozeně samo. Dcera je tvrdohlavá. Má dva roky a rozhodně na vylučování semnou nechce spolupracovat. Nejmladší je prtous má 5 měsíců a začínám uvažovat že ho na ten nočník začnu dávat už ted, páč už mě to plenkové martirium nebaví, ale je mi jasné, že to bude stejně trvat dýl než se plně osamostatní.
pinda 17. 4. 2016 13:17
Nejak jsem nepochopila clanek. Znamena to, ze cele tri dny nevytahnu paty z domu a budeme sedet furt na nocniku? Kdyz teda na prochazku, tak bez plen a nocnik s sebou? Super clanek o Nicem. :sipka:
DD 13. 7. 2016 14:43
tak nějak.. navaříte si do zasoby, budete jen ohrivat, manzel si sam vyzehli kosili kterou nutne potrebuje na zitra do prace, telefon vypnete, a budete si jen hrat, a ptat se stale dokola, zda vase dite nechce curat, nebo kakat, a kdyz neodpovi, posadite ho na nocnik, co kdyby nahodou..
tak nejak mam pocit ,ze tady je vetsina članu tak nejak o nicem..
zumiel 12. 9. 2016 11:46
jo to by ovsem dite muselo chtit na ten nocnik nebo wc sednout???co delat kdyzt tam sedet vubec nechce a rve jak tygr jen kdtz ho uviid????25 mes ,....
Monusik 15. 10. 2016 13:35
Ja mám ten istý problém mala má už 2 a pol roka. Na nočník ani len nechce sednut hoci už jeden čas sedávala pravidelne a než odporu ale teraz ako keby ju klince bodali tak čo s tym?
Marie 8. 5. 2017 22:12
syn také nechtěl na nočník, tak jsme mu pořídili takovou tu zmenšovací proložku na záchod a byl spokojený...
Iveta 2. 3. 2017 20:43
Hlásím se k tomu, že jsem podle předchozích komentářů líná matka. I přes neustálé upozorňování babičky jsem nechtěla na dceru spěchat, aby byla bez plenky honem honem do 18-ti měsíců. Když si řekla, tak jsem jí na nočník pomohla, a ve 20-ti měsících si sama řekla, že už plenky nosit nechce. Bohužel to bylo v lednových mrazech, takže na procházky jsem jí plenu dávala a většinou zůstala suchá. Jak to půjde s noční plenkou zatím nevím, zkusíme a uvidíme. Holt jsem líná matka, která nechce vynechávat procházku/hřiště/jinou zábavu, když má dítě sedět doma na nočníku a čůrat.
ra54 5. 3. 2017 21:44
Nechápu, proč panují takové vášně zrovna kolem toho, kdy se dítě naučí chodit na nočník/záchod. Ani proč by se to děti měly "nadrilovat" za tři dny, a to zrovna když já si usmyslím. Začít ve 22M je pozdě? A proč? Fakt na tom tolik záleží? Předpovídá to snad nějak budoucnost dítěte? Řeší někdo s podobnými emocemi, že jedno dítě začne mluvit v 18M a druhé v 2,5 letech? Že jedno chodí od 11M a druhé od 18M? Jsou tedy matky dětí, které úderem prvních narozenin nezačnou chodit taky líné a asociální cuchty? Nikomu jeho přístup k výchově neberu, kdo má v tomto směru snaživé dítě, ať je rád, kdo chce nočník z jakéhokoliv důvodu "trénovat", ať si klidně trénuje. Ale proč se navážet do ostatních? Mně doktorka řekla, že do tří let se i bez tlačení na pilu naučí na nočník prakticky každé zdravé dítě. Staršímu synovi jsem nočník "představila" v jeho 9M, abych tedy něco nezanedbala, mladší se s nočníkem setkával dá se říci od narození. Ani u jednoho kluka se nočník s velkým zájmem nesetkal. Tak jsme si to čas od času zopakovali, k čemu je a že velcí kluci nečůrají do plenek, ale do nočníku nebo na záchodě. A tím mé veškeré úsilí končilo. Oba kluci začali chodit spolehlivě sami na nočník zhruba v 2,5 letech. Dá se říci ze dne na den, celkem bez nervů, velkých emocí, šíleného trénování, uplácení, vyhrožování a já nevím čeho ještě. Sama jsem z generace "Husákových dětí" a od maminky vím, jaké úsilí vyvíjela a jaké triky zkoušela, aby nás tedy na nočník "včas" naučila. A jo, podařilo se jí to. Ale mně za tu prudu zrovna nočník fakt nestál Školku jsme stihli, dnes stanovené lékařské limity jsme stihli, tak o co jde
Béďa 12. 5. 2017 20:18
:
det.sestra 7. 5. 2017 18:40
Mile mlade maminky,mnoho let jsem pracovala jako detska sestra v jeslich a myma rukama prosly stovky deti. Naucit je na nocnik je skutecne jenom vec trpelivosti a cviku. Deticky jsou velmi ucenlive a brzy pochopi,co maji do nocniku udelat a hned.Chce to jenom z vasi strany trochu trpelivosti a pravidelnosti. Posadit hned po spani, pred spanim, pred jidlem,po jidle,pred vychazkou,po vychazce.Zdrave rocni dite cura asi tak za 1 hodinu a 20 min. Nechat sedet asi tak 5min.a pri neuspechu za chvili posadit znovu.A stale chvalit. Oni to brzo pochopi a aby mely od vas pokoj, tak vam vyhovi. Event. pouzijte u velmi tvrdohlavych oblibenou odmenu. Posazujte je opravdu od nekolika mesicu, spise jenom proto, aby si zafixovaly,ze nocnik existuje. Opravdu to pro ne nebude zadny stres. Preju hodne trpelivosti a uspech se dostavi brzy.
lekarka 18. 2. 2018 13:22
Jsem lékařka a přikláním se k názoru, že ně vždy jde do dítěte nějaká schopnost "nahustit". Někdy to jde, ale někdy se to prostě nedá. Dcera začala lézt ve 14 měsísích a chodit ve 20 měsících, mezitím ji viděli 4 specialisté a žádný na ní neshledal známky nějaké poruchy. Prostě měla svoje tempo, mentálně byla naprosto přiměřená věku. Nezávazně jsme "nacvičovaly" nočník od 18 měsíců a k ničemu to nebylo. Vysedávala a nic. A komentovala to, že jakože čůrá, i když jenom seděla. Až ve 2 a 3/4 roce ze dne na den pochopila, jak lze spustit moč na povel (to by mě fakt zajímalo, jak se takovou věc jako záměrné povolení svěrače dítě naučí od matky). Po 3. narozeninách jí musím neustále připomínat, ať se jde vyčůrat - a když je víc napitá, tak klidně po 30 minutách je pozdě. Takže jakákoliv paušalizace je spíš známkou jednoduchosti - přestože chápu, že když je něco v 95 % případů takhle, snadno podlehneme dojmu, že se to vztahuje na 100 % populace.
Mona 9. 5. 2017 08:09
Milé maminky, ráda bych se s Vámi také podělila o své zkušenosti s nočníkem. Mám dceru (7 let) a dvojčata (20 měsíců). S dcerou nočník nebyl problém a už v 1,5 roce se, krom drobných nehod, nepočůrávala. Ale dvojčata? To je úplně jiná liga. Pod lehkým tlakem okolí jsme po prvních narozeninách vyndali nočníky a začali se "zvykáním". To dopadlo dobře - děti si k nočníku vytvořily dobrý vztah, protože ho začaly používat jako chodítko a jezdítko v 1 . Po měsíci, kdy očividně nepochopily, že nočník není hračka, jsem ho zase uklidila, abych ho opakovaně vyndala v jejich 18m. První den posazování dopadl dobře, ale pak děti zjistily, že nočník je celkem nudná věc a začaly z něj odcházet. Tudíž, když jsem posadila jedno dvojče, v mezičase se druhé zvedlo a vydalo se na úprk. Ve finále jsme skončily s tím, že děti řvaly (a to jsem zkoušela kde co - i posazování s dětským prkýnkem na záchod, zpívání písniček, čtení, hraní, vysvětlování...) a já jsem z toho byla akorát tak nervózní. Teď čekáme na léto a budeme to zkoušet znovu. Jedno však vím jistě, tentokrát v klidu počkám až si děti sami řeknou - na okolí kašlu.
Gabča76 1. 8. 2017 09:32
Dobrý den ,
mám stejnou zkušenost. První dvě dcery po roce na nočník a bez plen bez problémů. Nyní mám dvojčata kluky 25 měsíců a je to boj.Nočník je pro mě za trest. Když už na něm udržím jednoho , druhý si s úsměvem na rtech uteče. A tak se opakuje do kola a na střídačku. Někdy jsem z toho opravdu nešťastná.
Paní pediatrička mě uklidňuje, že nemám spěchat. Že mají kluci čas. A že jim celkově mám dát víc času. Jsou totiž narozeny skoro o tři měsíce dřív.
Ale mám dojem , že když zvládnout lumpačit , tak by mohli zvládnout i nočníček...
Marta 26. 10. 2017 11:52
Dobrý den, vcera jsem dceři ( 21mesicu) vzala plenky. Dávám jen na spaní. Každou hodinu posazuji na nocnik, zpívám ji, podám hračku, aby byla v klidu. Dodrzuji pět minut. Chvíli na to se pocura, zprvu ani nevěděla, že cura, což je myslím důsledek jednorazovek. Pocura se klidně třikrát za deset minut, ale přes noc měla plenku suchou (12hodin). Jsem s ní zavřená doma. Je hambata. Mám vydržet, že to začne chápat, vůbec si uvědomovat, co se děje? Rozhodně neovládá sverace, ale můj laicky názor je, že je nebude ovládat, když do jednorázových plen se cura bez omezení. Co myslíte? Díky za jakýkoliv názor.
dětská sestra 3. 11. 2017 00:17
Milá maminko, zkuste způsob ,, škola hrou". Nalijte do nočníku trochu vody, posazujte před dcerou panenku nebo medvěda a ukazujte, že taky do nočníku čurají. Nočníček spolu vylévejte do záchodu a dceru nechejte splachovat, to se dětem líbí. Můžete také požádat některou kamarádku, jejíž dítě už nočník ovládá, aby vaší dceři používání nočníku předvedlo. V tomto směru byla kolektivní jeslová výchova dobrá, děti se učily jedno od druhého. Zkuste nechat holčičku nějakou chvíli v mokrých kalhotkách nebo počurané látkové plence. Zvláště pro holčičky to bývá velmi nepříjemné a nejprve začne upozorňovat, že potřebuje přebalit a potom začne sama hlásit potřebu předem. Dobrým pomocníkem k povolení svěračů na nočníku je, pustit současně vodu z kohoutku do umyvadla. S tím má určitě zkušenost každá žena osobně, že tekoucí voda vyvolává potřebu utíkat na záchod. To je sice rada z kategorie těch ,,babských", ale může zafungovat. Vydržte a ono se to podaří. Přeji hodně úspěchů.
Jarka 4. 11. 2017 22:24
Ahoj holky, tak se chci přidat k vám také. Malé bylo 2.11 2roky, zatím bojujeme s plínama a už z toho mám nervičky, od mámy a segry slyším že by měla být od plínkovaná a chodit na nočník. Ale jak to mám udělat když malá nechce sedět sedne si tam jen na chvilku a pak mi řekne maminko ne ne ne a uteče mi. Je tvrdohlavá a hlavně když jdu na záchod já, jde se mnou podívá se co dělám a pak že půjde také, ale když jí vysadím tak už chce zase dolů. O čurání si neřekne a když má bobek v plíně tak mi příjde říct až je po všem. Nevím už jak a co dál. Pomoooc. hmm
Petra 1. 1. 2018 16:29
Tak nevim, jak tady ctu nektere nazory dnesnich maminek, tak se sama divim ze jsem tehdejsi vychovu moji mamky prezila bez uhony. Sama mam dite, vychovavam ho pravdepodobne podle tehdejsiho smeru vychovy a nezda se mi ze by nejak stradal. Pani doktorka vzdy chvali jak je sikovny. V 18 mesicich je bez plen, prikrmy od 4 mesice, kojeni do 8 mesice. Ne vse co bylo driv bylo spatne.
Lenka 6. 9. 2018 20:48
Tak syn ma 32 měsíců a nechce na nočník ..pochopil nočník před druhým rokem ale kdyz sem často nutila bloknul se a navíc si osvojil že se čura jen kdyz já chci .Nezlobte se na mě ale jsou nové studie že brzské posazovani na nočník znamená špatná páteř a když už říkáte jaké my jsme mámy tak vám řeknu zase moji doměnku dřív posazovaly brzo na nočník protože nechtěli vyvařovat pleny a dneska proto aby hlavně ušetrily peníze 😀😀😀😛
Eva 26. 9. 2018 02:49
Ja si myslim,ze nase maminky(me je 40) to nemely vubec jednoduche-musely vyvarovat pliny,jezdit pesky nakupovat,denne varit teple obedy a vecere ceke rodine,mit neustale dokonale naklizeno,vyzehleno(jinak by nebyla dobra matka a manzelka) a hlavne tehdejsi porodnice a lekarska pece,vcetne informaci byla oproti dnesku dost hrozna.Nejhorsi asi bylo to,ze se vsechno "muselo" a nejaka intuice nikoho nezajimala.Deti musely spat v postylce,musely se kojit presne po 3hodinach,musely jezdit v kocarku,musely v urcitem veku lezt,chodit,mluvit a casto musely uz od pul roku do jesli,ktere vypadaly jako nemocnice-ja mam trauma z pachu sava smichaneho s kuchyni jeste dnes.Jestli se detem venovaly mene nebo vice je podke me ciste vec jednotlivych maminek-stejne jako dnes.Nekdo dela karieru nebo do prace proste ekonomicky musi,nekdo si dite muze a chce vychovavat co nejdele v klidu sam.MY uz nastesti NEMUSIME!!!-nenechavame rvat dite hlady,protoze v porodnici rekli-kojit presne po 3hodinach,nenechavame ho samotne v postylce,kdyz mu za noc musime postupne nacpat 21vyvarenych dudliku(praxe nasi prababicky,ktera se dnes s litosti chyta za hlavu,kdyz vidi,jak je mimco u prsu a u mamy v klidu a spokojene),nase deti uz nemaji pulnocni desy z toho,ze jsou proste oddelene od maminky a maminka se zase nevyspi,protoze porad chodi hlidat,jestli dite v postylce dycha,misto si ho dat k sobe(moje maminka),nam uz nikdo netvrdi do 5mesice tehu-ze nejsme tehotne,potom zase mimodelozni tehotenstvi(prastena lekarka takto nervovala moji maminku).A my uz mame skvele pracky,prostredky,latkove kalhotky a jednorazove vlozky,podlozky,plinky...takze my se muzeme!!! rozhodnout samy!!,kdy to dite uz ma smysl ucit nocnik opravdu pouzivat a ne na nem jenom radostne hodiny trunit,jako moje starsi dcera.Od 10mesicu na nem byla rada,prosedela hodiny dobrovolne,mokro v plinka ji vadilo od miminka,nesnesla ani kapicku a stejne to proste trvalo do 2,5let,nez byla bez plinek uplne.Protoze hrozne moc pila a curala porad.Natoz v noci.Ve 2letech se naucila v noci sama vstat a na nocnik jit,ale taky uz se s ni dalo domluvit.Je pravda,ze dnes je spousty casto protichudnych informaci,ale my se proste muzeme rozhodnout podle sebe a svych deti.A hlavne my nemusime utocit jedna na druhou-pokud generace dnesnich babicek pouziva slova jako "line dnesni matky" a my na to "tehdejsi hrozne matky",tak se nam to urcite vraci ve "vyborne" komunikaci v rodinach.Takze hlavne klid,je to jenom nocnik a jsou a budou horsi veci k reseni.
Karolína 9. 10. 2018 20:29
Dobrý den, pročetla jsem si tady hodně příspěvku, vlastně jsem ani nečetla článek. Moc se mi líbí tento poslední příspěvek s tím se naprosto ztotožňuji. Proč všichni stále posuzují a odsuzují ostatní maminky a jejich výchovu, myslím ze většina maminek děla vše podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Lze preci jen poskytnout radu na dané téma:o) Naštěstí tady většina maminek tak učinila a já jsem se jen utvrdila v tom ze nemá smysl na syna (26m) tlačit, na Nočník už začal před 2.rokem chodit, o prázdninách kdy jsme byli porad pryč se to změnilo a nechce chodit vůbec. Když se ho zeptám uteče, posadit na nej většinou ani nejde napne se jak struna, občas rano když je ještě rozespaly si na nej sedne ale málokdy se vycura. Zkoušela jsem všemožne triky které tady uvádějí ostatní maminky, snažím se ho motivovat a věřím ze se to jednoho dne zlomí:o) Dcera chodila na Nočník po 2.roce, ale tu to bavilo. Tak preji ostatním maminkam úspěchy bez zbytečného stresu:o)
D.S 7. 11. 2018 13:56
Dobrý den, milé maminky, každé dítě je šikovné a originální! A jestli začne chodit na nočník v přehnaných 6 měsících nebo až ve 3 letech, je úplně jedno. Mám holčičku, která je hodně emocialně založená. Dokonce už v roce zdravila "Ahoj" a rozčilovala se, že ji v dopravě nikdo nezdraví 😂. Hodně věcí dost prožívá a dnes v 2,5 letech chce být spravedlivá a brání děti, kterým někdo ubližuje. Ale s nočníkem, záchodem i prkynkem na záchod má obrovský problém. Je schopná brečet půl hodiny a řvát ne ne, nechci a zadržuje to. Jsem z toho zoufalá, ale věřím, že to nakonec zvládne. Co se týče srovnávání, nemám to ráda a myslím, že bohužel je to vše jen o tom, že se bojíme reakcí cizích lidí! Bojíme se, že se na nás někdo špatně podívá ba dokonce nás začne poučovat, bojíme se pomluv a to dokonce i v rodině! Je to především chování lidí, kteří neumí být citlivý a ohleduplný vůči ostatním. Tak nesrovnávejte a žijte a pomáhejte. Toto měla být diskuze, kdy si maminky vymění zkušenosti a ne žádné narážky, urážky a stále opakující se srovnávání. Všem maminkám držím pěsti, aby vše zvládly s klidnou hlavou a život si užívaly se svými dětmi 😉
Brejchulka 14. 12. 2018 22:11
Dobrý den prosím o radu. Syn dva a půl roku. Na nočník chodí přes den již tak půl roku a sám ale mám problém. Musí být pořád od pasu dolů nahatý. Když mu dám tepláky nebo slípky cokoli tak se pocura a na nočník nejde. Máte rádi jak ho naučit že si musí říct abych mu je sundala nebo si je sundal sám? Nevím si už rady. Děkuji za odpověď
Tatinek 11. 1. 2019 21:46
Pomalu přemýšlím, že to té naší holce ukážu, že se do toho má čůrat a kakat.
Když už napodobuje telefonování mámy, mohla by začít napodobovat čůrání do nočníku Holce je 19m.
aenea 22. 1. 2019 13:16
malá 20 měsíců a nepomohlo ni toto, já se fakt na ten nočník posadila, , chodila v létě nahatá, naučila se podrzet do té doby pokud neukapávalo, na nočník nic, po měsíci posazování na nočník, ho už schovává.. pokud ho najdu, schová se ona, pokud se s nočníkem potká, dostane hysterák, co se týče WC je to stejný, nedostanu jí tam, přesto, že mne, tam doprovází věrně, ... syn byl bez plen přes den v roce a 3 měsících bez nervů, seděl na něm bez potíží a křiku, a čural do něj ve stoje, když si ho sám přidržoval... tak nevím jestli je vše o líných matkách...
Pavla 8. 2. 2019 12:22
Dobrý den mám problém s dcerou 19mesicu.. Která byla zaběhla v chození na nočník.. Plenu jsme používali pouze na spínkání. Až do dne kdy onemocněla.Doktor předepsal antibiotika i s probiotiky. Po skončení léčby se dostavila celodenní zácpa ktera potrápila dceru na tolik že od té doby odmítá chodit na nočník a plenu už vůbec nechce. Takže pokaždé pobíhá po bytě kdy moje snaha udržet ji na nočník než se vycura nebo než vytlačí stolici.. Je marná... Pro mě už zoufalá.
53

Video