Maminka.czPleny

Tři základní tipy jak zvládnout péči o miminko

Reklama 10.  6.  2019
Každá žena touží být pro své miminko maminkou s velkým M. Chce mu dopřát to nejlepší, chce si užít a vědomě prožít každý moment svého mateřství a být pro děťátko oporou na cestě poznání a postupného objevování krás každodenního života. Občas se však mezi těmi všemi pozitivními vlnami sem tam objeví i nějaký ten strach. Nemůžeme třeba nesprávnou péčí miminku nevědomky ublížit? Není třeba se obávat, tím prochází snad téměř každý rodič. Abychom trochu rozmělnili některé mýty a prvopočáteční obavy, připravili jsme pro vás ve spolupráci s neonatoložkou Soňou Šulákovou tipy, jak první rok s miminkem hravě zvládnout a užít si jej plnými doušky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Méně je někdy více 

Spousta rodičů se po narození miminka obává, že jejich děťátko trpí na velmi suchou a citlivou pokožku a ihned přemýšlí, čím by ji mohli „vyléčit“. Někdy se pak stává, že se stav pokožky díky přehnané hygieně ještě zhorší. 

„Pokožka čerstvě narozeného miminka je opravdu diametrálně odlišná od pokožky dospělého člověka. Novorozencům se v prvních třech týdnech po narození jemně odlupují povrchové vrstvy pokožky, což je normální stav. Kůže se muže odlupovat na různých místech, dokonce i na dlaních a ploškách nožiček. Záleží to také na tom, jestli se děťátko narodilo v termínu, bylo přenášené nebo se narodilo předčasně. Spousta maminek se pak mylně domnívá, že pomohou časté koupele nebo různé kosmetické přípravky,“
říká doktorka Soňa Šuláková. „Příliš časté koupele však dětské pokožce škodí a narušují její přirozený ochranný kožní film. Miminku proto stačí koupání i 1x za tři dny nebo ob den,“ doplňuje.
 
To stejné platí i pro používání dětských kosmetických přípravků. Čím méně, tím lépe, a pokud na nich trváte, vybírejte opravdu vysoce hydratační přípravky, které jsou testovány proti alergiím a vhodné pro jemnou pokožku miminka. 

Jemnost, ale účinnost 

Velkým tématem, propíraným na všech možných diskuzích, jsou plenky. Některé ženy se vracejí k látkovým plenám, jejichž neustálé přepírání může být pro někoho vyčerpávající, a jiným maminkám zase vyhovují plenky jednorázové. To, co ale u všech maminek vítězí na plné čáře, je požadavek na co nejvyšší komfort pro samotné miminko. Ten hraje tu nejdůležitější roli. Co to znamená? Podle Soni Šulákové je to hlavně o tom, aby plenky byly co možná nejjemnější k dětské pokožce, ale zároveň ji udržovali v suchu. „Tuto unikátní dvojí vlastnost mají například nově inovované Pampers Premium Care, které poskytují ochranu před protečením, a díky nově vylepšení absorpční vrstvě Heart Quilts jsou ještě jemnější a šetrnější k dětské pokožce,“ radí.

Vnímejte potřeby miminka, věnujte mu svou pozornost

Úplně ta nejdůležitější rada na závěr – věřte své intuici. Díky ní dokážete nejlépe odhadnout, co vaše miminko vyžaduje a co je pro dítě správné. Pokud mateřství prožíváte opravdu vědomě a v plné přítomnosti, naladíte se s vaším miminkem na stejnou vlnu. Lépe tak poznáte, co váš poklad v danou chvíli opravdu potřebuje nebo cítí. Děti vyžadují plno pozornosti, porozumění a bezpodmínečnou lásku, proto by splnění těchto potřeb mělo být v každém případě prioritní. 
 
A nezapomeňte na staré známé rčení – miminko bude šťastné, když budou spokojení a klidní i jeho rodiče. Proto nemějte špatné svědomí z toho, když si v rámci možností odpočinete, dopřejete si něco hezkého nebo třeba zajdete na masáž či setkání s přáteli, třeba i krátké. 

Témata: Pleny, Pleny na Heureka.cz