Maminka.czChování a vztahy

Trochu jiný horoskop

Zuzana Labudová 9.  7.  2016
Možná je vám jedno, ve kterém měsíci se vaše dítě narodí. Vězte ale, že období narození může mít vliv na budoucí osud vašeho potomka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemáme teď ovšem na mysli klasický horoskop vycházející z postavení planet v době narození konkrétního člověka. Pokud zrovna nevěříte astrologii, možná vás přesvědčí vědecké studie, které se zabývaly vlivem období narození na budoucí zdravotní stav dítěte. Výsledky jsou totiž nadmíru zajímavé...

Astma začíná v zimě

Souvislost mezi obdobím narození a pozdějším vznikem astmatu se jeví jako docela racionální. Kalifornští vědci z University of California v americkém Berkeley studovali děti narozené v letech 1999 a 2000. Studie jednoznačně prokázala vliv narození na konci zimy, kdy je v ovzduší vysoký obsah spor plísní, a zároveň prvního vystavení pylům v povětří v období do tří měsíců věku.

Děti narozené v zimě jsou reálně více ohroženy vznikem astmatu a zřejmě za to nemůže vyšší výskyt nemocí dýchacího systému v zimních měsících, jak se dříve usuzovalo, ale spíše vysoký obsah spor plísní ve vzduchu, který novorozenci v tomto období vdechují. Pro rodiče s astmatem či výskytem této nemoci v rodině by to mohl být signál k odsunutí pokusů o početí.

Více slunce, větší děti?

Další plus pro letní miminka objevili vědci z Univerzity v Cambridgi. Letní děti totiž obvykle při narození váží víc a v budoucím životě měří víc než děti narozené v jiných obdobích roku, navíc mívají celkově lepší zdravotní stav a puberta se u nich dostavuje o něco později.

„Naše výsledky dokládají, že měsíc narození dítěte má měřitelný vliv na jeho rozvoj a zdraví, ale samozřejmě je třeba brát v úvahu i další mechanismy,“ uvedl doktor John Perry, šéf studie, do níž se zapojilo celkem půl milionu lidí. Příčina, která ovlivňuje výšku dítěte a nástup puberty u letních dětí, ovšem jeho týmu zatím uniká. V úvahu podle doktora Perryho připadá především větší množství vitaminu D, který těhotná žena během letních měsíců získá vlivem intenzivnějšího slunečního záření, zatím to ale prokázáno nebylo.

Může za to oblečení?

Čas narození má podle izraelských výzkumníků vliv také na pohybový vývoj dítěte. Tým z univerzity v Haifě sledoval během prvního roku skoro padesát zdravých dětí, z nichž část se narodila od června do listopadu a část od prosince do května.

Průměrný věk, kdy se miminka začala plazit, byl u všech dětí 31 týdnů, ale zimní děti to zvládaly už ve 30 týdnech, zatímco ty letní až o pět týdnů později. Vědci naopak nezaznamenali žádné rozdíly mezi holčičkami a chlapečky. Podle jedné z teorií může za uvedený výsledek více vrstev oblečení, které v důležitém období motorického vývoje nosí letní děti, jež se začínají samostatně pohybovat v zimě. Pokud by tomu tak opravdu bylo, řešení by mohlo být prosté: doma v teple oblékat děti co nejméně.

Vaše ratolest narozené v létě se ještě neplazí? Zkuste ji doma oblékat co nejméně.

 

Kdo bude žít déle?

Němečtí výzkumníci pro změnu porovnávali měsíc narození a věk v době smrti u více než milionu obyvatel Dánska, Rakouska a Austrálie. A co zjistili? Nejdéle žijí lidé narození na podzim: v Dánsku o tři, a v Rakousku dokonce o sedm měsíců déle než lidé narození na jaře. Autoři se domnívají, že rozdíly souvisejí s výživou matky v době těhotenství. V létě a na podzim je totiž na trhu mnohem více kvalitního ovoce a zeleniny.

Červen/ec = brýle?

Na první pohled ještě bizarnější spojení objevil tým doktora Yossi Mandela z univerzity v Tel Avivu, který vyšetřil 300 000 lidí ve věku mezi 16 a 23 roky na krátkozrakost a následně výsledky vyšetření porovnal s datem jejich narození. Riziko, že bude dítě krátkozraké, je o 24 procent vyšší, když se narodí v červnu nebo v červenci, oproti dětem prosincovým či lednovým.

„Pravděpodobně je to dlouhodobý efekt časného vystavení dítěte přirozenému světlu, které zvyšuje šanci, že dítě bude krátkozraké, a to tak, že bude muset nosit velmi silné brýle, používat čočky nebo podstoupit operaci očí,“ řekl doktor Mandel.

Horoskop na červenec 2016
Chování a vztahy

Horoskop na červenec 2016

Věřte nevěřte

Tak co, přesvědčily vás výdobytky současné vědy? Já sama jsem se narodila v červnu a mám na každém oku přes dvě dioptrie, tedy jsem krátkozraká. Moje nejstarší dítě se narodilo v únoru, astma nemá a nikdy nelezlo ani se neplazilo, protože si v deseti měsících začalo rovnou stoupat a brzy nato chodit.

Prostřední potomek se narodil v srpnu, při narození ale vážil nejméně ze všech tří dětí a chodit začal skutečně nejpozději, téměř v patnácti měsících. A můj nejmladší synek se narodil v lednu, na každém oku má tři dioptrie a byl téměř o kilo těžší než jeho dva sourozenci. Tak si vyberte…

Témata: Chování a vztahy, Doklad, Dioptrie, Berkeley, Austrálie, Období roku, Dýchací systém, Horoskop, Krátkozrakost, Astrolog, University of California, Pohybový vývoj, Kvalitní ovoce, Průměrný věk, Budoucí život, Důležité období