Maminka.czKojenec

Trombóza: Nebezpečná „cestovní“ nemoc

redakce 12.  7.  2012
Trombóza: Nebezpečná „cestovní“ nemoc
Mgr. Pavla Maternová vysvětluje, proč jsou obavy z trombóz při cestování na delší vzdálenosti zcela oprávněné. Opravdu aktuálním problémem s nastávajícím horkým letním počasí jsou několikahodinové cesty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opravdu aktuálním problémem s nastávajícím horkým letním počasí jsou několikahodinové cesty, ať již autem, autobusem, vlakem či letadlem, a související dlouhé sezení v úzkém prostoru nebo stání, bez možnosti volně pohybovat dolními končetinami. Žíly v tomto případě nedokáží dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci a v důsledku zemské přitažlivosti se v nich hromadí krev.

Na nohách se objevují otoky, často doprovázené bolestí nebo pocitem tíhy („olověné nohy“). Právě v této chvíli se bohužel projeví běžná civilizační choroba – žilní nedostatečnost neboli economy class syndrom. A opět jsme tam, kde může nasednout tepenná trombóza. Ta se vyskytuje průměrně u jednoho člověka z 2000 cestujících. Asi jeden z 200 případů je smrtelný. Nejčastěji dojde k tomu, že krevní sraženina se z místa svého vzniku, v tomto případě z dolní končetiny, dostane do plic a tam způsobí plicní embolii. Projeví se náhlou dušností, bolestí na hrudi, kašlem až vykašláváním krve. Postihne-li rozsáhlou oblast plic, dochází k poklesu krevního tlaku, šoku a následné smrti.

Bohužel toto negativum se vztahuje i na lidi se sedavým zaměstnáním, což koreluje s dalším rizikovým faktorem, a to nedostatkem pohybu.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na červenec 2012

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Nemoc, Časopis Moje zdraví, Žilní nedostatečnost, Nemo, Čest, Trombóza, Krevní sraženina, Nebe, Negativum, Civilizační choroba, Zdraví na Heureka.cz