Maminka.czKojení

Kdy a jak rychle se tvoří mateřské mléko?

Ivana Ašenbrenerová sim 11.  4.  2022
Máte pocit, že jsou vaše prsy nevyčerpatelným zdrojem potravy pro vaše miminko? Pokud jsou dostatečně stimulovány, pak ano, ale mateřské mléko se tvoří v porcích, které se neustále obnovují. Prozradíme víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Již několik týdnů před porodem a od prvních hodin po porodu je v prsech přítomno tzv. mlezivo. Přiložením miminka k prsu do 30 minut po narození je velmi příznivě ovlivněna a urychlena tvorba mléka. Mezi druhým a třetím dnem po porodu můžete pociťovat teplo a stoupající napětí v prsech. Nalijí se a zhruba v dalších dvanácti hodinách se „otok“ přemění ve skutečné mléko.

VIDEO:  Podcast Maminka: Kojení a dokrmování v porodnici

Dítě začne více pít a větší množství mateřského mléka také můžete odstříkat. Asi u 10 % maminek se můžeme setkat s pozdním nástupem laktace, nalití prsů se objeví až koncem třetího poporodního dne. Někdy se však může objevit i později. Za tvorbu a produkci mléka je zodpovědný hormon prolaktin. Nástup a pokračování tvorby mléka, eventuálně její obnovení, závisí na časné stimulaci bradavek sáním dítěte.

Hormon mateřství

Tak se také říká prolaktinu, protože je tento hormon spojen se silnou touhou mít u sebe dítě, pečovat o něj a chránit ho. Množství prolaktinu postupně stoupá v průběhu těhotenství. Několik hodin před porodem klesne a potom opět stoupá, významně do tří hodin po porodu. Hladina pak zůstává vysoká v průběhu celého prvního týdne po porodu, a to ať dítě saje nebo ne. Tento jev vysvětluje tvorbu mléka i u matek, které nemohou své dítě kojit.

V průběhu druhého týdne, asi do 12. dne po porodu, přetrvává ještě 2x–3x vyšší základní hladina prolaktinu, která však sáním miminka stoupá 10x–20x. Po třetím měsíci hladina prolaktinu klesá k normálním hodnotám, ale laktace pokračuje dál.

Mírný vzestup hladiny prolaktinu se dá pozorovat i po odstříkání mléka ručně nebo podtlakem. „V průběhu sání se do krve maminky a s ní i k mléčné žláze dostává též oxytocin. Zatímco prolaktin je zodpovědný za produkci mléka, oxytocin působí na jeho uvolňování do vývodného systému žlázy a na jeho dostupnost dítěti,“ říká laktační poradkyně Lucie Marková. Tvorbu mléka ale ovlivňuje také psychika kojící maminky. Po hektickém dni můžete vypozorovat, že máte méně mléka. V takovém případě stačí, když si dopřejete něco, co vás opět nabudí – koupel, odpočinek, jídlo v klidu – a uvidíte. Díky tomu stoupne hladina prolaktinu a miminko bude mít dostatek mléka.

Kojení jako krásná a přirozená věc! Těchto 7 tipů vám poradí, jak na to

Jak zvýšit laktaci?

Nemáte dost mléka? Pak hledejte příčinu, protože množství mléka jde obvykle velice dobře jednoduchými opatřeními zase rychle zvýšit. „Tvorba mléka je vždy otázka nabídky a poptávky. Čím častěji se dítě k prsu přiloží, tím více mléka se vytvoří,“ uvádí Lucie Marková. To je základ, kterého by si měly být kojící maminky vědomy. Proto je vhodné časté a volné přikládání dítěte k prsu podle jeho potřeb. Přikládání je však třeba provádět správně, tak, aby bylo jednoduché, přirozené a pohodlné pro matku i dítě.

„I zde platí zákon nabídky a poptávky. Čím je dítě hladovější, tím více saje, pokud mu to umožníme,“ vysvětluje laktační poradkyně. Pokud máte pocit, že je dítě kojeno nedostatečně (má málo promočených plenek během dne, páchnoucí stoličku nebo neprospívá), tak byste se měla snažit dodržovat tyto zásady:

  • kojit často, 10x až 12x za den, z toho 1x až 2x v noci
  • během kojení je nutné prsy střídat, a to i 4x
  • v neposlední řadě je potřeba zkontrolovat techniku kojení
  • pije-li miminko méně než deset minut z každého prsu, můžete tvorbu mléka povzbudit dodatečným odsátím – v případě, že je nutné miminko přesto dokrmit, je vhodné použít alternativní způsoby.
Polovina novorozenců je v porodnici dokrmována, stále se doporučuje kojení v intervalech: Zažily jste také to, co zjistil průzkum?

Co se týká zvýšené tvorby mléka, je třeba vycházet z toho, že čím častěji je dítě přikládáno, tím více mléka se tvoří. „Nemluvím o prvotním nalití prsů, kdy je mléka hodně, ale nabídka a poptávka se stabilizují nejpozději během šestinedělí, kdy prvotní nalití opadne a v prsech se tvoří jen tolik mléka, kolik je potřeba. Myslím, že není moc maminek, které by tento problém trápil,“ vysvětluje laktační poradkyně Lucie Marková.

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Kojení, Novorozenec, Miminko, Porodnice, Praktické rady, Kojenec, Šestinedělí, mateřské mléko, Maminka, Normální hodnota, Prsa, Poptávka, Mléko, Hladina, Tvorba, Dostupnost, Tvor, Přikládání, Lucie Marková, Prso, Mater