Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Pochvala může i ublížit. Naučte se dítě správně oceňovat! Psycholog radí, jak na to

Barbora Vajsejtlová 9.  1.  2024
Ty jsi nejlepší na světě! Jsem na tebe tak pyšná! Šikulka! Pochvaly a ocenění mohou dětem pomoct v osobním růstu, ale stejně tak jim mohou paradoxně uškodit na celý život. Co radí psycholog a jaké konkrétní tipy můžete využít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všichni rodiče ty situace důvěrně znají. Dítě vám přinese hrdě ukázat svůj obrázek, u kterého marně přemýšlíte, co má asi znázorňovat. Nebo se vám snaží s něčím pomoct, ale ve finále vám svým pokusem přidělá mnohem víc práce. Jenže protože nejste krkavčí rodiče a chcete ocenit jeho snahu, sprásknete teatrálně údivem ruce a zahlaholíte: „No ty jsi ale šikulka! To se ti strašně povedlo!“ Vaše motivace k takovému jednání je naprosto zřejmá – nechcete dítě odradit od dalšího snažení, rádi byste jej motivovali, budovali v něm zdravé sebevědomí a zároveň ho potěšili. Na tom přece nemůže být nic špatného. Jenže i tak pozitivním projevem, jako je pochvala, můžete pokazit spoustu věcí. Jak k nim tedy přistupovat, abyste své děti skutečně motivovali a nebrali jim chuť do dalšího snažení a přitom to s chválením nepřeháněli?

Chvála je pohodlnější

„Dnešní rodiče si prošli výchovou generací svých vlastních rodičů, kteří byli velmi kritičtí, pochvaly byly téměř zakázány, a nesou si v sobě mnohaleté šrámy. Takové šrámy často uhlazují teprve v dospělosti, když se oni sami ocitnou v roli rodičů. Mohou tedy dělat pravý opak toho, co zažili. Mohou pouze chválit a nikoli poukazovat na nedostatky dítěte,“ říká psycholog Zdeněk Krpoun. Tím se však řada rodičů ocitne v opačném extrému, kdy svým dětem nedovolí zažít neúspěch nebo selhání, a neposkytuje jim ani reálný náhled na jejich schopnosti. Je samozřejmé, že to myslí dobře a jejich motivací je snaha vychovat z dítěte sebevědomou osobnost, která bude mít na své dětství jen pozitivní vzpomínky. Zároveň tím (ačkoli si to jen málokdo otevřeně přizná) do jisté míry „kryjí“ sami sebe, protože u dítěte pochvalami získávají velmi jednoduše „cenné body“ a je mnohem pohodlnější vyslovit obecnou a nicneříkající pochvalu, než přemýšlet nad tím, jak zformovat citlivou kritiku.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

 

 

V pokračování článku také najdete

Moc chvály = ztráta motivace

Ocenění je náročnější forma komunikace

Při pochválení buďte konkrétní

Jaký je rozdíl mezi pochvalou a oceněním? 

Témata: Časopis Maminka, Rodičovství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Rodiče, Psycholog, Zorka Hejdová, Pochvala, Motivace, Snaha, Šikulka, Sebevědomí, Tip, Součást života, Šik, Prvek, Ocenění, Děti