„Ty to zvládneš“: Projekt, který učí děti poskytnout první pomoc

První pomoc by měli zvládnout nejen dospělí, ale i děti. Nikdy totiž nevíme, kdy tyto znalosti a dovednosti využijeme. Pomoci s tím má také projekt s názvem „Ty to zvládneš“.
„Ty to zvládneš“: Projekt, který učí děti poskytnout první pomoc | Istockphoto.com

Jedná se o sérii výukových spotů týkajících se záchrany lidského života a představí se v něm postupy první pomoci v různých situacích. Projekt iniciovala společnost inpublic group s.r.o., provozovatel Školního informačního kanálu - ŠIK CZ a vznikl ve spolupráci s Asociací Záchranný kruh a Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra České republiky.

Sloužit bude především jako výukový materiál pro základní a střední školy, k dispozici ho spolu se metodikami budou mít vyučující a k využití bude také v aplikaci Záchranka.

Umíte poskytnout první pomoc? Děti jsou v tom lepší

Umíte poskytnout první pomoc? Děti jsou v tom lepší

Spoty se budou vysílat ve školách

„Jde nám především o to, abychom žákům a studentům představili díky simulovaným reálným situacím základní postupy při poskytování první pomoci. Bude se jednat o situace jako otevřená fraktura, masivní krvácení, poranění páteře, opařenina, cévní mozková příhoda, epileptický záchvat, úraz elektrickým proudem, náhlá srdeční příhoda, diabetes nebo dušení,“ říká Richard Prajsler, jednatel společnosti inpublic group s.r.o., provozovatele ŠIK.

Klepněte pro větší obrázek

Spoty se budou ve školách promítat na obrazovkách, a kromě škol budou nasazeny také do vysílání BUS TV pro cestující městskou hromadnou dopravou, do výuky ve Světě záchranářů, v aplikaci Záchranka, včetně nově vznikající výukové aplikace Záchranka.

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

Bezpečnost na prvním místě

„Tímto projektem navazujeme na úspěšnou loňskou kampaň Ty to zvládneš, která byla věnována problematice záchrany života při dopravních nehodách. Kromě škol se budeme snažit cílit i na širokou veřejnost, proto k publikování využijeme také Youtube a sociální sítě, se kterými máme velmi dobré zkušenosti. Realizace projektu se zhostili profesionální záchranáři, režie a kamera pak byla pod taktovkou zkušeného Jiřího Studničky,“ říká Lukáš Hutta z Asociace Záchranný kruh.

Na vzniku projektu se podílí také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky: „Ve zdravotní pojišťovně se den co den zprostředkovaně setkáváme s lidským utrpením a bolestí. Je-li nějaká šance, jak těmto situacím předejít, či jak nemocným a zraněným ulevit a pomoci, pak takový projekt chceme a musíme podpořit.

Proto jsme už před lety vytvořili svůj projekt „Zdraví jako vášeň“ a proto nyní podporujeme i projekt „Ty to zvládneš“. Filozofií ZP MV ČR totiž je podpora zdraví a prevence, protože jak říkáme: je lépe být zdravý než sebelépe léčen,“ říká generální ředitel ZP MV ČR a lékař David Kostka.

„Spoty budeme vysílat v letošním i příštím roce. Všechny budou doplněny o metodické pokyny pro učitele, kteří tak budou mít možnost využít materiály přímo ve vyučovacích hodinách, a to díky online databázi výukových spotů, kterou provozuje společnost ŠIK CZ s.r.o.,“ doplnil Richard Prajsler.

Při otravě jde často o hodiny. Znáte první pomoc?

Při otravě jde často o hodiny. Znáte první pomoc?

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?

První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články