Maminka.czPoporodní deprese

Týdny bez spánku, celé dny pláče. Tyhle ženy bez obalu přiznaly, co zažily s poporodní depresí

Simona Formánková 14.  3.  2024
K smrti ji miluju, ale co dělat, když pořád brečí? Bála jsem se říct si o pomoc! Jedenáct týdnů jsem pořádně nespala. V době, kdy všichni čekají idylu, nastává nejtěžší období v životě některých žen. Jak opravdu popisují pocity v době, kdy bojovaly s poporodním splínem nebo depresí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kvůli narůstajícímu vlivu sociálních sítí je na ženy po porodu vyvíjen velký tlak. Ze všech stran na ně útočí fotografie a videa dokonalých a usměvavých maminek, které si mateřství výhradě užívají a působí, že o zvládání své nové role ani na okamžik nezapochybovaly. To může mít nedozírné následky pro matky, které se svým potomkem od prvního okamžiku nesouzní. Pokud o sobě do té doby jen trochu pochybovaly, tohle je může stáhnout až na úplné dno. 

Mít miminko neznamená zažívat pouze to krásné. Ženy by se neměly stydět i za negativní pocity. Významnou roli v tomto období by měl hrát také partner, který je se ženou v každodenním kontaktu a může tak snadněji vypozorovat, zda žena jedná optimálně k případné únavě či jestli ji její chování naprosto paralyzuje po celé hodiny nebo dny. Přečtěte si, jak své pocity popisují vybrané reálné maminky.

VIDEO: Jako v akváriu, myšlenky na sebevraždu: Poporodní depresi zažila dvakrát

Mladá kanaďanka Vanessa Lyn Mercier se stala maminkou v září 2021. Malá Paloma Iris se narodila téměř o 4 týdny dříve, což rodiče lehce vyděsilo, ale nemohli se své dcerky nabažit. Vanessa dokonce na svůj instagramový profil napsala, že z nich Paloma svým příchodem na svět udělala lepší lidi. Jen pár týdnů poté však nastal zvrat, který asi očekával jen málokdo. Mladá maminka se cítila na hranici svých sil a neváhala se i s těmito pocity svěřit svým sledujícím na Instagramu.

"Přála bych si být na mateřství víc připravená. Věděla jsem, že přijde spousta bezesných nocí, a že péče o novorozence je náročná, ale mít dítě s těžkými kolikami je něco jiného. Bála jsem se říct si o pomoc, byla jsem tvrdohlavá a stálo mě to opravdu hodně. Neustále jsem poslouchala od ostatních maminek, jak si první 3 měsíce s miminkem pochvalují a já jsem se s tím nedokázala ztotožnit. Nemohli jsme jít ani ven, protože malá neustále plakala kvůli častým kolikám. To teda stále trvá a já si to opravdu neužívám! K smrti ji miluju, ale je náročné si vytvořit harmonický vztah s miminkem, které nepřetržitě křičí," napsala pod emotivní fotku vyčerpaná maminka. 

"Poporodní úzkost a deprese nejsou žádná sranda. Prožívat něco takového a být zároveň mámou je zatraceně těžké. Většinu dní se moje tělo chce prostě vzdát, ale já dceři stále ukazuji, že kvůli ní to musím zvládnout!" dodala nakonec odhodlaně Vanessa. 

Témata: Porod, Kojení, Rodičovství, Mateřství, Psychika, Spánek, Instagram, Smrt, Poporodní deprese, mladá maminka, Deprese, pláč, Influencerka, koně, Sranda, NÚDZ, Plac, Česká republika, Maminka, Kanaďan, Jade, SPA, Vanessa, Pokraj sil, Pocit