Maminka.czVaše příběhy

Tyhle mámy čekaly dvojčata. Přežilo vždy jen jedno dítě. I díky operaci

redakce 5.  6.  2018
Tyhle maminky spojuje jedno. Během těhotenství podstoupily náročné operace v Podolí, kde se snažili experti zachránit jejich děti. Ve všech případech šlo o dvojčata. A ve všech případech přežilo pouze jedno z dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vendelín, Hugo, Kuba – tihle chlapečci jsou z jednovaječných dvojčat, ale jejich sourozenec bohužel nepřežil těhotenství. Ostatně i jejich životy visely doslova na vlásku. Příběh vyšel na stránkách deníku Blesk.cz.

V prvním případě se jedno z nich uškrtilo, v dalších se řešil tzv. transfuzní syndrom, kdy jedno dítě „parazituje“ na krevním oběhu druhého, které tak má méně krve. A méně nadějí na přežití. Ohroženy však bývají obě děti.

TRANSFUZNÍ SYNDROM

Transfuzní syndrom je problém právě jednovaječných dvojčat, kdy k jednomu proudí nerovnoměrně krev od druhého. V tomto případě jde o život oběma dětem. Tyto a další složité případy řeší lékařský tým z Ústavu péče o matku a dítě v pražském Podolí a tři chlapečci z tohoto příběhu tady přišli na svět živí a zdraví.

Bára: Miminko se uškrtilo pupeční šňůrou

„Vendelínek je z jednovaječných dvojčat, jeden chlapeček se v těhotenství uškrtil pupečníkovou šňůrou, bylo to v šestém, sedmém měsíci. My jsme byli naštěstí už hospitalizovaní, hlídali mě delší dobu, takže v momentě, kdy bráškovi přestalo bít srdíčko, tak byl odoperovaný a zachránili nám Vendelínka,“ uvedla pro Blesk Zprávy maminka Bára Trnková (33).

Bára strávila zbytek těhotenství právě v Podolí. Její dneska čtyřletý Venda se narodil v pořádku, byl prý sice trochu menší, ale to rychle dohnal.  Dneska je to zdravý kluk bez jakékoli zdravotní nebo tělesné vady.

Helena porodila zdravé a mrtvé dítě

„Já jsem měla jednovaječná dvojčata. Bohužel, ve 23. týdnu zjistili, že mám transfuzní syndrom. Operativně koukli, jestli by mohli zachránit obě dvě, bohužel se to povedlo jenom u jednoho. V 25. týdnu mi praskala plodová voda u mrtvého mimina, tím pádem jsme čekali do 26. týdne, než jsem začala rodit, a císařským řezem vyšel mrtvý chlapeček Kryštůfek a Hugo, který je naprosto zdravý, jsou mu 3 roky a nemáme žádný problém,“ popsala maminka Helena Vašáková (44).

Čekala jsem dvojčata, ale dítě mám jedno. Co je syndrom mizejícího dvojčete?

Nikola: Zachránili nám Kubíčka

A podezření na transfuzní syndrom vyslechla i maminka Nikola Lasková (30) z jihočeského Vimperka. Málem přišla o obě děti.

„Nám v Českých Budějovicích v 19. týdnu zjistili podezření na transfuzní syndrom, okamžitě nás z Budějovic poslali sem, do Podolí. Syndrom se bohužel potvrdil, dokonce se zvýšil na třetí stupeň, takže páni doktoři říkali, že musíme něco udělat. Podstoupila jsme tedy zákrok, při kterém jednomu z našich jednovaječných dvojčátek museli odstřihnout pupečníkovou šňůru, aby zachránili našeho Kubíčka,“ popsala Nikola.

A dodala: „Všechno se podařilo, Kubíček je zdravý a těhotenství došlo až do samého konce. Rodila jsem oba dva a Kubíček je v pořádku, velmi nám tady pomohli. Pan doktor tenkrát říkal, že kdybychom nic neudělali, tak bychom přišli o obě miminka.“

Rodiče dětí, kterým v Podolí zachránili dítě, se v pátek setkali „na místě činu“. Ústav pro matku a dítě pro ně totiž přichystal akci v rámci Mezinárodního dne dětí. Lékaři vyšli mezi ně, udělali velkou společnou fotografii a potom se rozprchli mezi děti a rodiče, aby si, mnohdy po několika letech popovídali.

Operace se daří, procento přežití 93 procent

Děti, které tady zachránili a kterých bylo celkem 135, totiž potřebují speciální zásah ještě před narozením. Operují je uvnitř matčiny dělohy speciálními nástroji. Mezi nejčastější zákroky patří laserová ablace placentárních spojek na placentě mezi jednovaječnými dvojčaty.

To je právě v případě, kdy jedno dítě „parazituje“ na druhém, tedy jedno vykrvácí do druhého. Lékaři přeruší cévní spojky na placentě pomocí laserového paprsku. Kdyby se tak nestalo, tak by jeden plod skončil velmi dehydrovaný a druhý naopak přetížený, nejčastější výskyt je v druhém trimestru.

Fotografka zaznamenala poslední dny života dvojčete. Zemřelo 11 dní po porodu

Další častou operací je bipolární okluze pupečníku. „Jedná se o výkon, kdy jsme nuceni uzavřít tok v pupečníku u jednoho z plodů z jednovaječných dvojčat. Toto dítě mívá například vrozenou vadu, která je neslučitelná se životem, těžkou poruchu růstu, nebo jinou závažnou diagnózu, která ohrožuje celé těhotenství. Pomocí tenkého nástroje se, většinou ve druhém trimestru, pod kontrolou ultrazvuku pupečník uzavře. K dnešnímu dni máme 50 těchto výkonů. Pravděpodobnost přežití druhého dítěte je pak 93 procent,“ popsal zákrok Ladislav Krofta, garant Centra fetální medicíny.

Tým lékařů ale operuje také: uzavření nebo zúžení močové trubice plodu, kterému by postupně selhávaly ledviny, nebo vzácnější vrozené vývojové vady, včetně nitrobřišní operace brániční kýly, která se dělá u dětí, jímž nedorostla bránice.

Tým se skládá z lékařů: Ladislava Krofty, Lubomíra Hašlíka, Jiřího Vojtěcha, Petry Hanulíkové a Radovana Pocka. Když se miminko narodí, přebírá si jej oddělení neonatologické, pod vedením primáře Zbyňka Straňáka.

Autor: Zuzana Zelenková pro Blesk.cz

Holky "mono" dvojčata. "Příroda je kouzelnice," říká jejich maminka
Z vymodlených dvojčat se staly tyranky. Manžel odešel...
První rok mám v mlze, říká máma, která dvakrát porodila dvojčata

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Vaše příběhy, Dvojčata, Vývojové vady, Dvojča, Jednovaječné dvojčátko, Blesk, Pupečníková šňůra, Císařský řez, Kouzelnice, Ladislav, Zdravé dítě, Děti, Třetí stupeň, JEN, Krofta, Chlapeček, Pražské Podolí, Pupeční šňůra, Váša, Stupeň, České Budějovice, Jed, Zdraví na Heureka.cz