[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Než se děti narodí, má mnoho rodičů určité představy o tom, jak je budou vychovávat, co jim dovolí, a co naopak ne, a také o tom, jak se budou stravovat. Ale realita je někdy úplně jiná. Můžete mít představu o tom, jak s vámi bude vaše dítě každý den nadšeně snídat pohankovou kaši s ovocem, ale když mu nebude chutnat, tak s ním zkrátka nehnete. A nakonec budete rádi, že vezme zavděk suchým rohlíkem. Jsou ale potraviny, které jsou pro mnohé skutečnými strašáky. Svým dětem by je nikdy nedali. Shodují se s těmi potravinami, před kterými varují i američtí pediatři na webu Huffington Post? A jaký má na to názor dětská lékařka Mudr. Tereza Sochorcová (lecimdeti.cz)?
VIDEO: Jak jsme na tom v České republice se školními jídelnami a stravováním se v nich?
O tom, že jídla z konzervy nejsou žádný velký nutriční zázrak, víme všichni. Přesto nás ale čas od času dokážou zachránit, když v lednici už nic jiného není nebo když nás zkrátka tlačí čas. „Vyrostla jsem na jihu a jako malá jsem k obědu často jedla hotovou boloňskou omáčku z konzervy nebo třeba instantní nudle, ale svým dětem taková jídla zásadně nedávám. A to především proto, že obsahují příliš mnoho soli a taky nevhodných tuků." Candice Jones, dětská lékařka v Orlandu na Floridě
"Jídlo pro děti (i dospělé) by mělo být hlavně kvalitní. Pokud to jen trošku jde, tak volme potraviny čerstvé, které si zpracujeme (a klidně případně zavaříme nebo zamrazíme) doma. V konzervách mohou být pro děti nebezpečné konzervační látky. Konzervy by měly být přísně testované, nicméně nikdy nevíme, co se v nich skrývá. Bojíme se především přítomnosti těžkých kovů, což je v logické spojitosti s obalem. Já osobně, pokud chci mít doma rychlovku, tak volím například luštěniny ve skle s malým obsahem soli," radí dětská lékařka Tereza Sochorcová.
Je pochopitelné, že dítěti školkového věku nenabídnete energy drink. Starší děti si ho však mohou koupit samy a ani ve vyšším věku pro ně tento nápoj rozhodně není vhodný. "Jako pediatr se snažím nedémonizovat a neodsuzovat žádné potraviny, ale své děti varuji před energetickými nápoji, které pro ně mohou být nebezpečné. Obecně nedoporučuji, aby děti konzumovaly kofein, který může vést k závislosti. A právě kofein je obsažen v energetických nápojích, a to ve velmi vysoké dávce. Nemluvě o vysoké dávce cukru a dalších škodlivých látkách. Pití těchto nápojů může u dětí způsobit nespavost, problémy se srdcem a také předávkování." Yami Cazorla-Lancaster, dětská lékařka v Yakimě ve státě Washington a autorka knihy Příručka pro rodiče k intuitivnímu stravování: Jak vychovat děti, které milují zdravě jíst
"I když dle průzkumů konzumuje mnoho dětí již ve věku pouhých deseti let pravidelně energetické nápoje, tak já jsem razantně proti. Energetické nápoje obsahují velké množství taurinu, kofeinu, pár vitaminů, ale i celou řadu přídatných umělých látek a velkou porci cukru nebo sladidel, to do dětské stravy nepatří. Právě vysoký obsah kofeinu se u energetických nápojů jeví jako nejvíce problematický. U dětí, které je konzumují pravidelně, může docházet k poruchám spánku a následně se mohou potýkat se zvýšenou mírou únavy. Přitom právě u dětí a mladistvých je spánek nesmírně důležitý pro jejich optimální fyzický i mentální vývoj. Dále může pravidelná konzumace energetických nápojů dětem způsobovat častější bolesti hlavy, břicha či sníženou chuť k jídlu. Pozorován je také negativní vliv na kardiovaskulární systém. Svůj velký vliv mají energetické nápoje i na psychiku dítěte," říká pediatrička Tereza Sochorcová.
Sladkosti obecně jsou velké téma asi v každé rodině a rozhodně je nasnadě jejich přísun nějakým způsobem regulovat. "Rozmanitost a rovnováha v jídle jsou klíčem k celkovému zdraví těla. Nicméně tvrdé bonbony jsou něco, co svým vlastním dětem nikdy nedávám. Jednak obsahují vysoké množství cukru a jejich kousáním se ničí sklovina, jednak při jejich konzumaci hrozí riziko vdechnutí. Takže pokud bych měla jednu jedinou věc všem dětem zakázat, za mě by to určitě byly tvrdé bonbony." Christina Johns, dětská pohotovostní lékařka v Annapolis, Maryland
"Oblíbená odměna po lékařských vyšetřeních nebo dáreček pro kamarády ve školce. Já jsem však toho názoru, že existují nesrovnatelně lepší volby. Bonbony s sebou nesou velké nebezpečí takzvané aspirace, tedy toho, že je dítě může vdechnout, což může mít velké následky. Kromě toho, že se jedná o tvrdé kousky, tak je nebezpečný i často kulatý tvar bonbonu. Nesmíme však zapomenout ani na to, že jsou bonbony koncentrovaným cukrem, takže jsou ohroženy dětské zoubky – dnes mnohem více vidíme i v mléčném chrupu kazy. A dítě si od útlého věku zvyká na sladkou chuť, kterou začne preferovat. Kdo z nás také ne? Potom bude vyžadovat sladkost na úkor skutečného jídla – ovoce, zeleniny, chleba s pomazánkou. Dítě je nepopsaným listem a my jako rodiče rozhodujeme o tom, jaké návyky si osvojí," říká Tereza Sochorcová.
Ryby a mořské plody by ve vyváženém a zdravém jídelníčku neměly chybět. Ne všechny jsou ale podle odborníků vhodné i pro děti. „Svým dětem doma nevařím ryby, které mohou obsahovat rtuť. Jsou to například makrela, mečoun, tuňák nebo žralok. Větší množství rtuti může být nebezpečné pro dětský nervový systém, a proto je lepší se jim úplně vyhnout. To platí i u dospívajících dětí a těhotných žen." Elizabeth Davis, dětská a sportovní lékařka z Orlando Health Arnold Palmer Hospital for Children
"I když všechny potraviny podléhají kontrole, tak právě ryby jsou pro těhotné ženy a malé děti potenciálním rizikem z důvodu obsahu rtuti (obáváme se hlavně methylrtuti), který sice splňuje jakési normy, ale pro organismus není vhodný. Kromě mořských ryb jsou rizikové i sladkovodní dravé jako třeba štika nebo candát. Dle výzkumů by dítě muselo sníst velké porce ryb denně, což se v naší krajině určitě neděje, naopak jíme ryb málo. Nicméně i když ryby do jídelníčku velmi doporučuji zařadit, tak volme z důvodu opatrnosti jiné druhy jako například tresku, mořskou štiku, lososa, sardinky, kapra, krevety, ančovičky, pstruhy nebo pražmy," radí Tereza Sochorcová.
Dáváte svým dětem ovocné džusy? Podle americké pediatričky to rozhodně není vhodné. "Nikdy jsem svým dětem nedala džus, protože džusy obsahují hodně sacharózy a fruktózy, ale jen velmi málo vlákniny. Své děti jsem od šesti měsíců učila pít vodu a spolu s ní jsem vždy nabídla kousek ovoce. Dnes nemají s pitím vody žádný problém." Jennifer Trachtenberg, dětská lékařka v New Yorku
"Stejně jako bonbony je džus velkým zdrojem jednoduchých cukrů – sice v něm nějaké ovoce je, samozřejmě záleží druh od druhu. Nicméně po vymačkání je přítomna pouze šťáva, a tedy jen ten jednoduchý cukr bez vlákniny a všech vitaminů, které máme například v celém pomeranči. Sytivost není prakticky žádná, dostaneme do dítěte nápoj s vysokým glykemickým indexem. Z celého ovoce bude profitovat po všech stránkách mnohem více. Jakmile dítě na sladké pití naučíme, tak ho bude stále vyžadovat," vysvětluje dětská lékařka Tereza Sochorcová.
I přísun mléčných výrobků je třeba pohlídat, například nepasterizované mléko by do dětského jídelníčku patřit nemělo. „Moje děti nikdy neměly nepasterizované mléčné výrobky, protože v nich vidím příliš velké riziko žaludečních a střevních infekcí a také těžkých průjmů." Elizabeth Davis, dětská a sportovní lékařka z Orlando Health Arnold Palmer Hospital for Children
"Výrobky, které neprošly pasterizací, což znamená, že nebyly krátkodobě vystaveny vysoké teplotě, která by zabila škodlivé mikroorganismy, jsou rizikem bakteriální infekce. Nepasterizované mléko může obsahovat bakterie, jako jsou salmonella, E. coli a listeria, které mohou způsobit závažné průjmové onemocnění, které je pro každé dítě potenciálně nebezpečné z důvodu možné dehydratace. V některých zemích jsou nepasterizované mléčné výrobky dokonce zakázány nebo regulovány kvůli riziku spojenému s jejich konzumací. Je však třeba poznamenat, že existují také stoupenci nepasterizovaných mléčných výrobků, kteří tvrdí, že mají výhody, jako jsou lepší chuť a zachování živých kultur pro trávicí zdraví (dnes toto hodně potkáváme na sociálních sítích a šíří se to doslova jako lavina)," říká Tereza Sochorcová.