Maminka.czSlavní rodiče

Tyhle slavné matky rodily po čtyřicítce! Co si na tom pochvalují?

Rodit po čtyřicítce? V dnešní době to nikoho nepřekvapí. Trend je jasný i mezi celebritami. Teď oznámila těhotenství zpěvačka Martina Pártlová, které je jedenačtyřicet. A už před časem mezi čtyřicítkou a padesátkou porodily například Vendula Pizingerová nebo herečka Miluška Bittnerová. A pochvalují si to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nejsem jediná, kdo porodí dítě později! Teď mě náhodou předběhla slovenská europoslankyně, která má dítě v 52 letech. Ale upřímně, to už je podle mě fakt hodně. Ale i těch 48 je v podstatě hodně, ne že ne," komentovala vloni v rozhovoru pro náš časopis Maminka svoje těhotenství Vendula Pizingerová, která podle svých slov ale neviděla rozdíl mezi tím, když byla těhotná teď a ve dvaadvaceti. 

Loni v říjnu se jí narodil syn Josef, přesně na narozeniny manžela Josefa Pizingera, a soudě podle fotek na Instagramu, vede se jim skvěle. 

Zmíněná slovenská europoslankyně Monika Beňová ve svých dvaapadesáti letech loni porodila dceru Leu.

„Nikdo mi nenamluví, že těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy. Fakt není. Člověka všechno bolí, je oteklý, hormony na houpačce… Ale kdybych měla být těhotná a mít dítě ve dvaceti, vůbec bych to nezvládla," komentovala své těhotenství herečka Miluška Bittnerová. Předloni se jí ve dvaačtyřiceti letech narodila dcera Betynka, a jak herečka tvrdí, od té doby se její život točí kolem dcery, ale „naprosto dobrovolně a radostně, ale zamlada by mě štvalo, že nemůžu jít na mejdan, pařit, žít si svůj život. Takže jo, je možná trochu pozdě, ale jsem takhle naprosto spokojená. Nepotřebuju žádné výlety, akce, rozptýlení, můžu se věnovat malé. Díky tomu jsem i míň unavená."

Těsně po čtyřicítce své první dítě porodila také modelka Petra Němcová. Syn Bodhi, kterého má s manželem, podnikatelem Benjaminem Larretchem, se narodil o něco dříve, než měl. Oba vyznávají buddhismus, a tak volba jména zase tak nepřekvapila. 

„Tvoje jméno je Bodhi, odvozené od starodávného buddhistického konceptu, který vyjadřuje porozumění a čisté poznání bytí ve spojení s přírodou vesmíru, v překladu to znamená osvícený a probuzený. Stav nirvány, kterého je dosaženo ‚správným způsobem života‘ v rovnováze a harmonii s přírodou,“ napsala na sociální síť Petra Němcová.

Zpěvačce Monice Absolonové bylo jedenačtyřicet, když přivedla na svět svého druhého syna, a stejně je i další zpěvačce, Martině Pártlové, známé třeba z tria 3v1, která teď čeká svého prvního potomka. 

Které další slavné ženy rodily po čtyřicítce?

Mezi slavné pozdní maminky patří třeba zpěvačka Bára Basiková, která vedle dospělých dvojčat má i jedenáctiletého syna Theodora, porodila ho právě tehdy, když jí bylo čtyřicet čtyři. Jeho otcem je hudebník Petr Polák, který je o šest let mladší než známá zpěvačka. Ta dokonce říká, že druhé mateřství zvládá s mnohem větším nadhledem a unavená se necítí.

Herečka Zora Jandová (58) má s hudebníkem Zdeňkem Mertou dvě dcery: Esterku a Viktorku. Ester se narodila, když bylo Zoře Jandové 43 let. Prý ji při otěhotnění pomohlo cvičení tai-či. Zdeněk Merta údajně sice nepatří mezi nejvěrnější manžely, ale děti jsou pro něj přednější, a tak rodina funguje.

Otěhotněla, aniž by kdy měla sex. Syna s Downovým syndromem miluje

Další známou starší maminkou je Veronika Žilková. Ve svých 45 letech porodila syna Melichara, který ale v půlroce zemřel na vrozenou vadu bránice. Dcera Kordula (12) se jí narodila také po čtyřicítce. Vedle vlastních dětí ještě dvě adoptovala a další dvě vyvdala se svým manželem Martinem Stropnickým (61).

Také Ilona Csáková si na děti počkala a stala se maminkou až po čtyřicítce. Má dva syny: Daniela a Dominika. Mateřství si velice užívá. Stejně jako čtyřnásobná matka Sára Saudková (50). Její čtvrtý syn Oskar se jí narodil, když jí bylo čtyřicet pět let. Ještě má Jana, Samuela a Sáru.

Dítě po čtyřicítce: Každého věc, nebo sobectví?

Slavné „pozdní matky“ v zahraničí

Oscarová herečka Meryl Streep má celkem čtyři děti. Svou nejmladší dceru Louisu porodila ve svých 41 letech, krátce poté oslavila 42. narozeniny.

Královna popu Madonna je matkou dvou dětí. Lourdes Marii (21) má se svým osobním trenérem. Syn Rocco (17) se jí narodil v jedenačtyřiceti letech, jeho otcem je britský režisér Guy Ritchie. Kromě toho ještě další dvě děti adoptovala.

Herečka Susan Sarandon má tři děti, přičemž dvě porodila až po čtyřicítce. Syna Jacka Henryho Robinse ve 43 letech a druhého syna Milese Robinse ve 49 letech. Ještě má dceru Eve Amurri, ta je nejstarší a Susan Sarandon ji měla těsně před čtyřicítkou.

Herečka Uma Thurman má tři děti. Třetí holčičku, která se jmenuje Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence, ale rodiče jí zkráceně říkají Luna, porodila ve 42 letech. V létě oslaví Luna 5. narozeniny.

Půvabná herečka Salma Hayek (50) má už devítiletou dceru Valentinu. Porodila ji ve 41 letech. Salma si mateřství nemůže vynachválit.

Herečka Julianne Moore má dvě děti, syna Caleba a dceru Liv. Ta se jí narodila, když jí bylo také 41 let. Dnes už jí je 15 let.

Zpěvačka Céline Dion má celkem tři syny. V roce 2010 se jim – jí a manželovi René Angélilovi – po umělém oplodnění narodila dvojčata: chlapci Nelson a Eddy. Letos v říjnu oslaví sedmé narozeniny. Nejstaršímu synovi Renému je šestnáct let.

Herečka Halle Berry se stala podruhé maminkou v 47 letech. Jí a jejímu partnerovi – francouzskému herci Olivieru Martinezovi – se narodil chlapeček Maceo. Herečka má už z předchozího vztahu devítiletou dceru Nahlu.

Herečka Nicole Kidman ještě s Tomem Cruisem adoptovala dvě děti. S druhým manželem muzikantem Keithem Urbanem má dvě děti. Jedno jim odnosila náhradní matka, druhé porodila sama. Holčička dostala jméno Sunday Rose a je jí osm let.

Také Mariah Carey se stala maminkou po čtyřicítce. Její dvojčata – syn Morocan a dcera Monroe – nedávno oslavila šesté narozeniny. Zpěvačka je má s o deset let mladším manželem: raperem Nickem Cannonem.

Celé těhotenství v pouhých dvou minutách! Od euforie početí k euforii porodu

Těhotenství po čtyřicítce jako nová norma? 

Stále zdokonalující se zdravotní péče, zvyšující se průměrný věk dožití a zlepšující se životní standardy k rozhodnutí otěhotnět jenom přispívají.

Přestože názory odborníků na věk prvorodiček se stále nemění, za optimální věk považují 25 let, tak medicína jde neustále dopředu a rodičky v rizikovějším věku jsou jen více hlídány. Nad vyšším věkem se již nikdo nepozastavuje.

Je to nefér, ale je to tak. Po 35. roce věku ženy se zvyšuje riziko poškození plodu o půl procenta a po čtyřicítce je to riziko vyšší o celé jedno procento. Zatímco žena se rodí s určitým daným počtem vajíček, která postupně stárnou, muži mají spermie stále nové, takže v jejich případě věk nehraje takovou roli.

Výhody pozdního rodičovství

Na rozdíl od mladých maminek mají ty starší už fungující rodinné zázemí a oporu, takže si mateřství mohou více užívat. Načerpané zkušenosti, zažité denní rutiny, priority zodpovědnost a také životní vyzrálost jsou v mateřství velkými výhodami, které k pohodě značně přispějí.

Starší maminky už nemají pocit, že jim něco utíká a kde by právě mohly být. Znáte to „co by, kdyby“. Představte si, i nekonečný boj s plenkami, chrastítky, oblečky, miminkovskými vymoženostmi, o kterých ani nevíte, že existují, maminky chtě, nechtě omladí.

Čtěte také: Je mi 40 a mám malé dítě! Varování, která byste měla slyšet!

Rizika pozdního rodičovství

Samozřejmě, s vyšším věkem maminek přicházejí zdravotní problémy, které ale pravidelné kontroly u lékaře dokáží včas odhalit a vyřešit. Jako starší rodičce vám bude věnována zvýšená pozornost lékařů, takže bude o vaše malé velké štěstí řádně postaráno. Pokud budete minimalizovat rizikové faktory, které mohou být příčinou zdravotních komplikací, není důvod se zbytečně bát.

Dodržujte zdravý životní styl, nekuřte a nepijte alkohol, dbejte na pravidelné kontroly a do svého jídelníčku zahrňte kromě vyvážené stravy i různé doplňky, kterými předejdete vývojovým vadám.

Kyselina listová: Zvyšte příjem již před otěhotněním, je důležitá pro správný vývoj plodu!

Myslete na kyselinu listovou

Během těhotenství a kojení dochází ke zvýšeným požadavkům na spotřebu vitamínů, minerálů a dalších živin. Zvláště pak starší rodičky by měly dbát na jejich pravidelné doplňování.

Nejdůležitější je kyselina listová, která je klíčová pro syntézu DNA (deoxyribonukleové kyseliny) ztělesňující genetickou informaci každé buňky. Odborníci doporučují kyselinu listovou užívat již 4 týdny před plánovaným těhotenstvím a dále po dobu celého prvního trimestru, který je nejdůležitější částí pro vývoj plodu.

Dostatečné množství kyseliny listové v těle je spojováno s nižším výskytem defektů neurální trubice a jiných závažných vývojových vad plodu během těhotenství.

„Toto preventivní opatření se týká i žen, které v minulosti opakovaně potrácely. V důsledku bohaté stravy a zlepšených stravovacích návyků oproti minulosti je počet těchto žen minimální. Nicméně preventivní podávání kyseliny listové je vědecky doloženo ve velkém počtu epidemiologických studií,“ říká primář porodnice v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí Hynek Heřman. 

Matkou až po 35. roce věku! 15 celebrit, které se rozhodly pro pozdní mateřství!

VIDEO: Těhotenství týden po týdnu: Jak ženě rostlo břicho

Plánované rodičovství: Nechte si zmrazit vajíčka. Dítě mějte klidně později
Miminko je v plánu aneb jak je to s plánovaným těhotenstvím
Rizika těhotenství v pozdním věku
Témata: Těhotenství, Slavní rodiče, Mateřství, Slavné maminky, Instagram, Zdraví žen, Umělé oplodnění, Madonna, Céline Dion, Tom Cruise, Nicole Kidman, Bára Basiková, muzikant, Halle Berry, Viktor, Samuel, Mariah Carey, Susan Sarandon, Julianne Moore, Vendula Pizingerová, Salma Hayek, Petra Němcová, Uma Thurman, Nick Cannon, Guy Ritchie