Maminka.czŠkolák

Tyto hry a hračky pomohou vašim dětem s rozvojem slovní zásoby a výslovností

Markéta Novák Matějková 4.  11.  2016
Slovo edukativní sice dnes najdeme téměř u každé druhé hračky, což ale ještě neznamená, že to tak opravdu je. Vyzkoušeli jsme pro vás hry, které dětem opravdu mohou nenásilně pomoci k rozvoji slovní zásoby nebo výslovnosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes není problém na trhu najít hračky, jejichž výrobci slibují, že se děti díky nim naučí snadno básničky nebo písničky. Ani my doma nejsme výjimkou a mnoho takových hraček, většinou od babiček, máme.

Chytré hračky podporující dětskou fantazii a kreativitu

Nespornou výhodou hudebních a mluvících hraček, ať už ve formě knížek nebo zvířátek, robotů, klavírků a podobně, je fakt, že si s nimi dítko může pohrát i samo bez vaší asistence, což si přiznejme, je někdy k nezaplacení.

Ovšem potom jsou tady hračky, které děti mohou společně s vámi rozvíjet. A to ať už se jedná například o rozvoj slovní zásoby, zlepšení vyjadřovacích schopností nebo výslovnost. A na ty se zaměříme. Zde jsou moje tipy, které mám vyzkoušené na svých dětem i jejich kamarádech a které mohu doporučit.

Maminky už rozebírají v diskuzním fóru, jaké hračky budou kupovat na Vánoce

Kouzelné čtení

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jako první musím zmínit našeho favorita číslo 1, a tou je Kouzelné čtení. Poprvé jsme jej objevili před dvěma lety na veletrhu, a tak nás zaujalo, že na něj nedáme dopustit a jen přikupujeme nové a nové knihy.

O co jde? Kouzelné čtení je vlastně speciální elektronická tužka, která slouží jako čtečka speciálního kódu, který je ukryt přímo na stránkách knihy. Děti si tak mohou samy „číst“ pohádku, zahrát si na hudební nástroj, nebo se naučí poznávat barvy, čísla, písmena, barvy, rozeznávat zvířata nebo si procvičí anglická slovíčka.

Jak rozvíjet doma děti? Vyzkoušejte naše tipy na Montessori hračky

Loni u nás bylo největším hitem Hravé učení, které výborně poslouží jako příprava předškoláka na zápis. Pro děti, které mají problémy s výslovností, může být zase užitečná kniha Když roboti brebentí, díky které si mohou procvičit výslovnost.

Povídačky

Klepněte pro větší obrázek

Skvělá hra, do které se může zapojit celá rodina. Koupit ji můžete ve dvou variantách rozdělených podle věku. Povídačky jsou kartičky, které obsahují otázky, úkoly a obrázky, které jsou navlečené na karabině.

Povídačky podpoří nejen vaši komunikaci s dětmi, slovní zásobu, ale procvičíte si díky nim paměť i fantazii. A tady si troufnu říct, že mě moje děti většinou převálcují. Sami se budete divit, jak jsou děti vynalézavé.

Povídačky jsou malé, dalo by se říct skoro do kapsy, takže se báječně hodí na cestování nebo třeba jako zkrácení času při čekání v ordinaci u lékaře.

Pexeso pro uši

Klepněte pro větší obrázek

Sluchová paměť je pro správnou výslovnost naprosto nezbytná a je třeba ji trénovat. I přestože by měla být součástí předškolní přípravy, často se na ni zapomíná a je to velká chyba.

Cílem této hry je získat co nejvíce párů kostek se stejným zvukem. Hra je oceňovaná také logopedy jako pomoc při učení správné výslovnosti a je jednou z mála, kterou mohou hrát také nevidomí. Návod obsahuje 3 různé varianty hry. Kromě jiného ji můžete využít i jako klasické pexeso.

Příběhy z kostek

Klepněte pro větší obrázek

Hra s devíti kostkami a celkem 54 obrázky. Cíl je jasný - hodit kostkami a podle obrázků vymyslet příběh. Ideální na rozvoj slovní zásoby a fantazie. Možná budete překvapeni, na jaké příběhy přijdete...

 

Přečtete si, jaké další hry a hračky naučí vaše děti správně mluvit

 

A na jaké hry nedáte dopustit vy? Dejte nám o nich vědět.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Hry pro děti, Hračky pro děti, anglická slovíčka, Hráč, Skvělá hra, Rozvoj, Tužka, Hračky, Hudební nástroj, Stejný zvuk, Výslovnost, Vaš, Zásoby, Hra, Hračky na Heureka.cz