Maminka.czKnihy pro děti

Tyto knihy oživí vaši knihovničku aneb knižní tipy pro malé čtenáře

Markéta Novák Matějková 20.  2.  2018
Mezinárodní den dětské knihy připadá na 2. dubna. Už od roku 1967 oslavuje pohádky a připomíná význam knih pro nejmenší. Ve spolupráci s knihkupectvím Knihy Dobrovský jsme vybrali malou ochutnávku toho nejzajímavějšího, na co se můžete těšit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klaus Hagerup: Dívka, která chtěla zachránit knížky

Klepněte pro větší obrázek

Jeden z nejznámějších a nejoceňovanějších norských autorů Klaus Hagerup představuje knižní novinku jara. Okouzlující a poetický příběh desetileté Anny, která nejraději ze všeho čte. Čtení je jejím nejmilejším koníčkem, a proto není divu, že jejím nejlepším přítelem je čtyřicetiletý knihovník Monsen.

Knihovník Anně jednoho dne svěří tajemství – knihy, které si v knihovně nikdo nechce půjčit, zmizí. Anna se nechce smířit s tím, že s knihami zmizí i všichni ti, kteří v nich žijí, a rozhodne se je zachránit.

Magický příběh o zvláštní lásce ke všem, kteří žijí uvnitř knih, zaujme nevšední poetikou a děti si jej bezpochyby zamilují. Knihu doplňují kouzelné ilustrace Lisy Aisato.

Maja Lunde, Hans Jørgen Sandnes: Nejúžasnější věc

Klepněte pro větší obrázek

Další knižní novinka je opět z pera norského autora, respektive autorky – Maji Lunde. Dětská knížka Nejúžasnější věc přináší mimořádný příběh o tvrdohlavé holčičce, kuchařském mistrovství, pěti kakaových bobech a v neposlední řadě velmi nápadité dívce.

Vyprávění dětské čtenáře seznamuje s hlavní hrdinkou Ninon a její nejlepší kamarádkou Choco, která se ztratí. Ninon je tak smutná, že si je jistá, že už nikdy nebude šťastná. Ale jednoho dne se do vesnice sjedou věhlasní kuchaři
na prestižní soutěž a Ninon v poště najde záhadnou obálku.

Kniha je krásně ilustrována Hansem Jørgenem Sandnesem a všechny obrázky jsou namalovány opravdovou čokoládou!

Karel Čapek: Devatero pohádek

Klepněte pro větší obrázek

Kniha plná smíchu, kouzel a lásky, kniha s příběhy, které nezestárnou, kniha pro malé i velké. Devatero pohádek Karla Čapka je nadčasová klasika, již navždy patřící do kategorie nejlepších českých pohádek.

Nyní, poprvé za 83 let od svého prvního vydání, vychází s novými ilustracemi. Edita Krausová, absolventka FAMU, dokázala skloubit poetickou hravost s moderností, a dodala tak knize nový, čerstvý ráz.

Elvira Lindo: Manolito Brejloun

Klepněte pro větší obrázek

Manolito Brejloun je populární španělský hrdina originální knižní série, který si konečně nachází cestu i k českým dětem. Oblíbené knížky jsou často připodobňovány k španělským Mikulášovým patáliím a není divu.

Svérázné příběhy desetiletého chlapce si podmanily celou Evropu
a baví nejen děti, ale i dospělé.  Staly se také inspirací pro několik televizních seriálů a jednu velmi zdařilou rodinnou komedii.

Josef Čapek: Povídání o pejskovi a kočičce

Klepněte pro větší obrázek

Doplňte si knihovnu o nesmrtelnou klasiku, která patří do zlatého fondu české literatury pro děti. Kdo by neznal příběh o jednom malém domečku, kde hospodařili pejsek s kočičkou. Vedli společnou domácnost a snažili se dělat všechno skoro stejným způsobem jako velcí lidé.

Jenže, jak je asi všem jasné, lidé to přeci jen nejsou, a tak se jim některé věci povedly trochu jinak, než by měly. Kniha Josefa Čapka je plná skvělých dialogů a humorných zápletek, při kterých se budou smát nejen děti, ale velmi dobře se při čtení pohádky na dobrou noc pobaví i jejich rodiče.

Matt Edmondson, Garry Parsons: Největší kouzelník na světě

Klepněte pro větší obrázek

Unikátní kniha Matta Edmondsona potěší všechny malé kouzelníky a milovníky triků. Vypráví dobrodružný příběh o Elliotovi, chlapci posedlém kouzly, při jeho hledání největšího kouzelníka na světě.

Děti se ve vyprávění plném zábavy nejen pobaví, ale i odhalí neuvěřitelné triky s mizením a znovuobjevováním předmětů. Naučí se dokázat, aby předmět zmizel jako pára, pobavit kamarády čtením jejich myšlenek, provádět bláznivé triky s kartami či překvapit posluchače předvídáním budoucnosti.

VIDEO: Nečekaná přátelství – kniha pro předškoláky i mladší školáky

Špatné počasí? Nevadí! Vezměte do ruky knihu a užívejte si domácí pohodu
Josef Formánek: Díky svým dětem jsem lepší člověk
Tipy, co číst na dobrou noc dětem

 

Témata: Knihy pro děti, Elliot, Knihy, kouzelník, FAMU, Malý čtenář, Vesnice, Plná zábava, První vydání, Malý domeček, Dobrá noc, Nejlepší kamarádka, Klaus, Knížka, Malá ochutnávka, Předmět, Josef Formánek, Televizní seriál, Matta, Elvíra, Knihovnička, Josef Čapek, Devatero pohádek, Nejlepší přítel, Nejúžasnější věc, Knihy na Heureka.cz