[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Zeleninová polévka, především dobře ochucené a rozmixované pyré, je skvělou alternativou, jak celoročně zařadit dětem do jídelníčku zeleninu.
Losos imponuje dětem nejen svojí narůžovělou barvou a bohatou chutí, ale i minimem kostiček. Pokud vám zachutná kuskus nasladko, můžeme jej do jídelníčku zařadit i mimo Vánoce. Vymyslet si můžete desítky receptů s kuskusem, vždy do něj elegantně propašujete zeleninku i další zdravé ingredience.
Zdravou sladkou tečkou v podobě kokosových kuliček á la Raffaelo zakončíte slavnostní menu, na jehož přípravě se s vámi od začátku do konce mohou vaše zlatíčka podílet. Určitě jim pak bude také víc chutnat!
Zdravá 5 učí děti již odmalička přemýšlet o složení jídelníčku bez využití polotovarů, složeném ze základních surovin. Nejenže dětem jednoduchá jídla víc chutnají, protože v nich rozeznají jednotlivé ingredience, ale naučí se tak i na základní chuť pokrmů bez přidaných dochucovadel a návykových šidítek.
Dozvědí se od nás, že když si pohlídají správné složení pokrmu, nepotřebují se dojídat a mlsat mezi jídly. Hravou formou si také osvojují základy finanční gramotnost v kuchyni – co nakoupit a jak nejlépe využít pro správné fungování svého těla.
✔ cukr nahraďte sušeným ovocem, nejlépe osladíte cukroví sušenými datlemi a fíky, můžete použít také z jablek připravené křížaly. Ideální je vybrané sušené ovoce rozemlít. Klasický cukr můžete také nahradit kvalitním medem nebo javorovým sirupem. Stévii se při pečení vyhýbáme, hořkne. Pro děti se také vyhýbáme umělým sladidlům.
✔ bílou mouku je možné částečně nebo úplně nahradit celozrnnou, pohankovou, ořechovou nebo dokonce luštěninovou. Na chuti prakticky nic nepoznáte, ale vaše tělo bude přesto zdravěji mlsat.
✔ vejce v případě alergie můžete vyměnit za bramborový nebo kukuřičný škrob, lze použít mandlová nebo sójová mouka, dokonce i některá semínka (např. chia).
✔ mléko v případě intolerance nebo alergie můžete nahradit mandlovým nebo jiným kvalitním rostlinným nápojem (pohankový, ovesný, makový).
✔ máslo je možné nahradit rostlinnými oleji nebo tuky. Rostlinné tuky s nižším obsahem tuku spíš do nepečeného cukroví, do pečeného spíše tuky s vyšším podílem tuku. Nejideálnější je samozřejmě máslo, díky obsahu tuku zajišťuje, že bude cukroví křehké a bude mít dobrou texturu. Ovšem lze připravit i cukroví nevšední a velmi zdravé i bez másla či rostlinných tuků.
✔ máslové krémy odlehčete a použijte raději tvaroh nebo želatinu.
✔ také během svátků dbejte na pravidelnou stravu 4–5–6x denně
✔ nepřejídejte se
✔ jezte v klidu, jídlo vychutnávejte
✔ nezapomínejte na pitný režim: 2–3 l tekutin denně bez slazených limonád a minerálek
✔ jezte dostatek zeleniny a ovoce
✔ vánoční cukroví a celkově více jídla než obvykle k Vánocům patří, proto se snažte nepolevit v pohybu. Procházky s rodinou krásnou zimní přírodou a pobyt na čerstvém vzduchu vám udělají jen dobře.
[---]
Celerovo-jablečná polévka
Suroviny:
Cibulku nakrájejte nadrobno a nechte na másle zesklovatět. Pak přidejte celer nakrájený na malé kostičky a kousky jablka. Vše opékejte ještě 5 minut, pak zalijte 600 ml vody a nechte vařit asi 15 minut doměkka.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem najemno, přidejte crème fraîche, dijonskou hořčici, osolte a opepřete. Polévku nechte chvíli povařit. Mezitím na pánvi z obou stran ogrilujte slaninu (nebo šunku) dokřupava. Na talíři pak servírujte polévku se lžičkou crème fraîche navrchu, s opečenou slaninou a nadrobno nakrájenou petrželkou.
Kuskus necháme nabobtnat v horké vodě – na 1 díl kuskusu přijde 1,5 dílu vody, v našem receptu tedy 300 ml vody a 200 g kuskusu. Přidejte lžičku másla, špetku soli a vidličkou nakypřete. Pod pokličkou nechte nabobtnat, dokud se tekutina nevsákne a kuskus nebude krásně kyprý.
Na pánvi si opražte semínka a ořechy, přidejte brusinky, pomerančovou kůru, vlahý kuskus, trošku másla a promíchejte.
Na oleji a zbytku másla na pánvi osmažte lososa po všech stranách dozlatova. Ochuťte šťávou z citronu a poloviny pomeranče a rozmarýnem. Zbylou půlku pomeranče a kopr si nechte na ozdobu.
Vynikající pochoutka bez cukru a mouky. Postačí vám kokos, tvaroh a pokud máte rádi sladkou chuť, můžete použít med na doslazení. Pozor, tyto čerstvé kuličky vydrží vláčné asi 3 dny, proto si je připravte těsně před svátky 😊
Suroviny na 30 kuliček:
Těsto připravíme rozmícháním tvarohu, dvou třetin kokosu, ušlehaných bílků a medu. Tvoříme kuličky, obalujeme ve zbylém kokosu a zdobíme mandlí.
Změklé máslo utřeme s medem, mlékem a vejcem. Přidáme mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme 3–5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary.
Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme na pečicím papíru asi 10 minut dozlatova. Hned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vychladlé perníčky uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo, kde si „poleží“ 2 týdny.
Materiál připravila pro Maminka.cz Zdravá 5 ve spolupráci s FitBee.
Zdravá 5 je unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy. Je zaměřen na zdravý životní styl, především v oblasti správného stravování. Lektoři Zdravé 5 seznamují žáky s jeho zásadami v rámci dvouhodinového bloku zábavnou a interaktivní formou. Cílem hodiny je motivovat děti k automatickému přijetí zásad správné výživy a jejich přirozené implementaci do životního stylu. Nadační fond Albert poskytuje školám vzdělávací program zdarma. Více na www.zdrava5.cz.