Maminka.czLéto s dětmi

S dětmi u vody. Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané! A zapomeňte na nafukovací rukávky, varuje vodní záchranář

Simona Procházková 10.  7.  2023
Letní radovánky naplno začaly a mnoho z nás bude trávit s dětmi spoustu času u bazénu, na koupališti nebo se vydá na vodu. Jak se chovat zodpovědně, aby se prázdniny nezměnily v obrovskou tragédii? Poradí Mgr. Jan Sedláček, vodní záchranář a soudní znalec v oboru BOZP, sport a vodní záchrana.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Honzu znám dlouho, a jelikož jsem sama několikrát měla tu možnost pozorovat akci vodních záchranářů – „vodníků“, jak si říkají – zblízka, vím, jak záslužnou práci dělají a jak moc do ní zapojují srdce. Kromě záchranářské a instruktorské činnosti působí Honza navíc jako soudní znalec. Za roky své praxe byl bohužel svědkem velkých malérů s tragickými důsledky a zblízka viděl neveselé konce „chvilek nepozornosti“ nebo „náhlých nápadů“.

VIDEO: Víte, že většina lidí se topí úplně potichu?

Kolik dětí v ČR každý rok utone? Tuším, že statistika nebude moc pozitivní…

Není. Utonutí je statisticky druhou nejčastější příčinou úrazového úmrtí dětí. Celkově je na tom Česko dokonce tak špatně, že na počet obyvatel máme až pětinásobný počet utonulých než třeba Německo. Ročně nám utone okolo 150 až 200 lidí, z toho je 10 až 15 % dětí. Naštěstí se tento stav dlouhodobě spíše snižuje. 

Všichni víme, že máme dávat na děti pozor. Řekni mi ale, co konkrétně dělat u těch nejmenších?

Nenechat je ani vteřinu bez dozoru! Vnímáme to jako samozřejmost, jenže to pochopitelně nelze dodržet vždycky na sto procent. Čím dříve se dítě naučí správným návykům, respektu z vody, tím lépe. Až do mladšího školního věku, ale i déle neodhadne hloubku, vzdálenost, své schopnosti, natož sílu proudu nebo vln. Lidé často podceňují hrozby domácího prostředí. Případy utonutí v zahradním jezírku nebo vaně jsou smutnou realitou. Nejmenší děti by měly v první řadě vidět vzor u rodičů. Například že v létě je potřeba se osmělit, než si jdu zaplavat do rybníka, že se do vody neskáče bez rozmyslu a tak dále.

SEZNAMTE SE S PROJEKTY PREVENCE, KTERÉ SE TÝKAJÍ BEZPEČNOSTI DĚTÍ U VODY:

BEZPEČNÉ DĚTSTVÍ – U VODY BEZ NEHODY: Projekt, jehož cílem je šířit osvětu ve školách, školkách, plaveckých školách, u bazénů a na koupalištích i na různých veřejných akcích u vody, ale i jinde. Učí děti prevenci, sebezáchraně i základům vodní záchrany a postupům neodkladné resuscitace.

DESATERO BEZPEČNÉHO POBYTU U VODY: Vzdělávání dětí, jak se správně chovat, a to zábavnou formou s maskotem záchranářem žabákem Kvakym, který se stal oblíbeným symbolem. Kdo jiný je přece lepší plavčík než žabák, který se neutopí? Desatera jsou k dispozici v tištěné obrázkové podobě i jako videospoty. Více TADY.


Jak tedy správně učit děti plavat? Vím, že jsi velkým odpůrcem nafukovacích rukávků a kruhů…

Děti musí vědět, že do vody mohou jen s doprovodem a vhodnou plaveckou pomůckou. Ať už je to plavecký pásek a destička nebo třeba plavecká vesta. I když jsou ratolesti už větší a považují se za plavce, stejně bychom je měli vést k tomu, aby u sebe měly třeba vodní nudli (žížalu) nebo plaveckou bójku. Zkrátka jakoukoli pomůcku, která pomáhá unavenému plavci k sebezáchraně nebo k záchraně tonoucího. Obecně jsou všechny nafukovací pomůcky a hračky nevhodné v hluboké vodě, pokud se nejedná o certifikované vesty či bójky. Ale i pak hrozí určité riziko protržení.

Dát dítěti na plavání rukávky? Pokus o zabití, říká vodní záchranář
 

U rukávků hrozí protržení, lepší jsou pěnové či plastové pomůcky...

 

Takže jakou doporučuješ alternativu místo nafukovacích křidýlek?

Určitě raději pěnové či pevné plastové pomůcky. Ty nafukovací se snadno prorazí, protrhnou nebo prasknou. Jsou také případy, kdy dítě plavalo s nafukovací pomůckou, ale vzal ji vítr – a nestihlo ji doplavat. Oblíbené rukávky nebo křidýlka jsou hlavně nevhodné na výuku plavání. Neumožňují volný pohyb paží a nedrží dítě ve splývavé poloze. To je špatně. Lze je asi tolerovat na brouzdališti nebo u rybníka na břehu jako „pojistku“, kdyby dítě vběhlo do vody, než k němu doběhnu.

Další riziko je pak při pádu či skoku do vody, kdy rukávky prasknou nebo spadnou. Dítě pak skončí pod hladinou, což v případě rybníků a přehrad může být smrtelné. Nikdo ho včas nenajde.

Co tedy hlídat během dovolené u vody?

Hlavní zásadou je trvalý dozor. Ale pozor, platí, že čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané! Znamená to podvědomé přelévání odpovědnosti na druhého, nedojde k předání dozoru, a tím se často ztratí přehled o tom, kde nebo s kým dítě vlastně je a co dělá. Musí fungovat týmová komunikace, říct: „Teď hlídej ty, jdu pro pití.“ A podobně.

Kdy můžu podle tebe vzít ratolest poprvé na vodu, ať už v kánoi nebo na raftu?

Asi bych nedoporučoval – ani na klidnější vodu – brát děti mladší pěti nebo šesti let. Zejména pokud člověk není zkušený vodák. Vezměte ty menší pádlovat na rybník. Dnes je ale také spousta „pseudovodáků“. Sednou si do raftu, zdá se jim, že se nic nemůže stát. Obvykle neřeší ani záchranné vesty, neznají rizika vody a s raftem se pustí i na splouvání těžších úseků nebo nebezpečných jezů. Raft se pak převrátí velmi snadno. Děti, ale i dospělí patří na plavidlo jen se záchrannou vestou, řádně upevněnou.

Umíte poskytnout první pomoc při tonutí? Tohle by měl znát každý rodič

Každoročně taky narůstá počet dětí, které se utopí v domácích bazénech. Připadá mi, že spousta lidí podceňuje rizika…

Opět: zásadní je stálý dozor! U bazénů, ale třeba i u zahradních jezírek se podceňuje jejich zabezpečení. Lidé si třeba myslí, že když mají na bazénu nataženou krycí fólii, je to bez rizika. Naopak, pád do bazénu s fólií, kdy je reálná možnost, že dítě skončí pod ní, je o to větším rizikem. Zpod fólie mnohdy nedokáže vyplavat ani starší člověk, začne panikařit a utone.

Lidé v panice utonou dokonce i tam, kde třeba stačí. Bazén tedy ideálně zajistit posuvným přístřeškem nebo plůtkem se zamykací brankou. Jezírka je třeba vypustit nebo zamřížovat na těch pár let, než dítě povyroste. Záleží na věku, ale děti jsou velmi vynalézavé bytosti. Pokud nelze bazén zajistit mechanicky, jsou různé možnosti elektronického zajištění.

A jak je to s používáním záchranných vest? Můj osmiletý syn ji má na sobě kdykoli, když jsme na člunu nebo i když chytá s dědou ryby a blbne na břehu. Jsem úzkostná?

Rozhodně to úzkostné není. Úzkostné jsou spíše pak pohledy na matky, které o dítě přišly svou nepozorností nebo i nehodou, nešťastnou náhodou. Klasická záchranná vesta může být někdy pro volný pohyb u vody nepohodlná. Dá se to řešit třeba plaveckou vestou, která má menší výtlak, ale i tak spolehlivě udrží dítě na hladině, nebo „plaveckým tričkem" s pěnovými výplněmi. Nahradit to může i koupací krátký neopren, pokud je dítě už lepší plavec, zabrání třeba náhlému potopení. I tak je potřeba neustálý dozor, ale s takovou pomůckou alespoň nezmizí pod hladinou.

Pozor! Dítě se topí tiše! Nekřičí, necáká a lidé si ho často nevšimnou

Jenže často vidím děti, které sice vestu mají, ale špatně nasazenou. Jak na to správně?

Klasickou záchrannou vestu bychom rozhodně měli mít s sebou vždy, když se vydáváme na plavbu na plachetnici nebo motorovém člunu, ale i na malém nafukovacím člunu či matračce. A i při vodních hrátkách dále od břehu. Jinak postačí alespoň ta plavecká. Každopádně vesta musí být bezpečně upevněna, a to i v rozkroku, aby třeba nesklouzla přes hlavu, a opatřena musí být límcem k udržení hlavy nad vodou v poloze na zádech. A velikost musí odpovídat věku a postavě dítěte.

Nikdo to nechce zažít, ale když se stane, že vidím tonoucí dítě, co dělat? A jak vůbec poznám, že se někdo topí?

Ptáš se dobře. Filmové pojetí tonoucího je úplně mimo realitu. Tonutí je obvykle rychlé a tiché. Tonoucí nevolá o pomoc, v době, kdy je nad hladinou, se chce nadechnout. Dítě buď náhle zmizí pod hladinou, nebo to vypadá, že si hraje, potápí se nebo dělá kotouly. Pokud si nejste jistí, chyťte ho a zeptejte se, zavolejte na něj, upozorněte okolí… Raději desetkrát zbytečně než to jednou podcenit.

Zásadní jsou návyky sebezáchranných technik, existují i kurzy. Tou základní je poloha na zádech, vznášení se. Dětem to ukazujeme jako „hvězdičku“ nebo tak, že si žabák hřeje bříško. Musí pochopit, že je voda nese, a pokud zvednou ruce, ty je zatlačí pod hladinu.

Pro samotnou záchranu platí: Do vody vždy s plovoucí pomůckou. Pokud není po ruce, improvizujte, například dvě prázdné PET lahve v zauzlovaných rukávech. Rizikem je napadení takzvaným aktivním tonoucím, těm je lépe podat pomůcku z bezpečné vzdálenosti.

Nezkušeného dospělého může utopit i malé dítě v nesnázích. Volejte o pomoc okolí. Pokud jste tonoucího vytáhli z vody, volejte linku 155 k přivolání Zdravotnické záchranné služby. Ta vám bude po celou dobu před příjezdem záchranářů asistovat.

Vodní záchranná služba ČČK: Srdcaři pomáhají ve svém volnu!

  • Smyslem Vodní záchranné služby ČČK, ale i dalších organizací je zajistit včasnou a bezpečnou záchranu a první pomoc před příjezdem profesionálních složek integrovaného záchranného systému.
  • Přístup k místům v rekreačních oblastech vodních ploch, kde dojde k úrazům, zdravotním potížím, tonutí či nehodě plavidla, je zpravidla špatný nebo trvá déle, než se na místo záchranáři po souši dostanou, ti vodní bývají na místě rychleji.
  • VZS je dobrovolnická organizace a působí na 16 vodních plochách (Lipno, Orlík, Slapy, Rozkoš, Nechranice atd.). V jejích řadách je mnoho profesionálních záchranářů, zdravotních sester, lékařů, hasičů i policistů. Základem by měl být vždy kvalifikovaný plavčík.
  • VZS je aktivní v letních měsících v režimu nonstop a je řízena Hasičským záchranným sborem (linka 112). Ale je vysílána i na přímou žádost Zdravotnické záchranné služby, rovněž je propojena i s aplikací ZÁCHRANKA, kterou je užitečné nainstalovat si do telefonu.

Ty sám jsi dlouholetým členem Vodní záchranné služby. Co řešíte nejčastěji?

Vodní záchranka není jen první pomoc tonoucím, těch je relativně málo. Navíc v těchto případech záleží na včasné pomoci okolí, tonoucí má obvykle zhruba dvě minuty, než zmizí pod hladinou, a i když jsou posádky připravené vyjet okamžitě, dojezd k tonoucímu nemůže být nikdy tak rychlý, zejména na velkých vodních plochách. Řešíme stejné případy jako záchranná služba, která vyjíždí současně, jen jsme na místě dříve díky možnosti využít motorová plavidla.

Bezpečnost u bazénu: Víc dospělých v okolí? Domluvte se, kdo dítě hlídá!

Nejzávažnější jsou náhlé zástavy oběhu s nutnou resuscitací, a to i třeba právě po tonutí, kdy pacienta přebíráme od laiků na místě. Pak řešíme drobné i závažnější úrazy. Hodně případů je způsobeno přemírou konzumace alkoholu, především u mladých lidí. To je asi fenomén současnosti, bohužel. Mimo zdravotnické zásahy pak do naší činnosti patří i technická pomoc, ať už se jedná třeba o odtažení poškozených plavidel nebo jejich záchranu při převržení a podobně. Co se týká dětí, mezi nejčastější prohřešky patří, že nemají na plavidlech vesty, jsou daleko od břehu, v plavební dráze, chtějí skákat ze skal a tak dále.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Rozhovor, Praktické rady, Dovolená s dětmi, Sport, Prázdniny, pomoc, Maminka cestuje, Pláž, Léto s dětmi, Bazén, Koupání, Bezpečnost dítěte, Plavání s dětmi, záchrana, záchranář, hasič, Břeh, Vítr, Kano, Rybník, Česká republika, Lipno, Laik, Sport na Heureka.cz