Maminka.czPředškolák

Účes na míru: Jaký se hodí k vašemu typu obličeje?

Martina Pavlová 8.  10.  2011
Účes na míru: Jaký se hodí k vašemu typu obličeje?
Vlasy jsou tím nejlepším přirozeným doplňkem každé ženy. Ale jen správně zvolený účes přivede váš vzhled k dokonalosti. Vhodně upravené vlasy dokážou omladit, navrátit ztracenou sebedůvěru, přispívají dokonce i k úspěchu v práci a ve vztazích.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nový účes je mnohem účinnější než několik hodin psychoterapie,“ tvrdí s oblibou slavný britský kadeřník Errol Douglas. A odborníci potvrzují, že není daleko od pravdy. „U žen nový účes často znamená nový začátek. Extrémní změna naznačuje určitý mezník a odhodlání vzít svůj život pevně do vlastních rukou,“ říká psycholožka Sylva Biedlová.

Vlasy o nás ale prozrazují daleko víc. Barva, délka, styling, to vše jsou neverbální signály prozrazující už z velké dálky charakter člověka, jeho postavení i životní styl. Chcete-li tedy, aby vaše vlasy hrály za všech okolností ve váš prospěch, svěřte se do rukou profesionála, který velmi dobře ví, že ideální účes lichotí obličeji, zdůrazňuje přednosti nositelky, v ideálním případě navíc ještě omlazuje a zeštíhluje. Co ještě je třeba brát v potaz při volbě nového účesu?

Správná barva

Experimenty s různými tóny vlasů má za sebou pravděpodobně každá žena. Protože jen málokterá je stoprocentně spokojená s tím, co jí do vínku nadělila příroda. Jak tedy vybrat tu správnou barvu? Zčásti záleží opět na tom, co chcete o sobě prozradit. Extravagantní tóny modré, růžové či zelené jsou v mládí znakem rebelství, v dospělosti pak obvykle poukazují na kreativní charakter či povolání člověka. Pro lidi „seriózní“ profese ale nejsou zrovna vhodnou volbou. Podle psychologů majitel pestrých vlasů nepůsobí na ostatní lidi příliš profesionálně a nebudí v jiných moc důvěry. V případě ostatních tónů barev je ale také dobré volit pečlivě.

NENECHTE SI UJÍT ČLÁNEK: Dobře zvolený účes vám dokáže zajistit štíhlejší vzhled

„Obecně platí, že platinová blond sluší jen málokomu a uhlově černá zase obvykle nelichotí nikomu. Působí velmi tvrdě a zbytečně přidává léta,“ vysvětluje kadeřnice Viola Havelková. Máme se tedy při volbě barvy vlasů řídit aktuálními módními trendy? Ani to prý není ideální řešení. „Chceme-li oživit účes, přitom působit přirozeně a zároveň na sobě zdůraznit to hezké a potlačit nedostatky, vhodným vodítkem je přirozená barva pleti a očí. Světlé pokožce a modrým, šedým či zeleným očím sluší nejvíce přírodní nazlátlé až měděné odstíny, narůžovělé pleti a zeleným či hnědým očím prospějí odstíny blond a světle hnědé. Olivová kůže žádá teplé tóny barev, případně červené odstíny, a velmi světlá pleť s tmavými kukadly zase vypadá nejlépe v chladných barvách vlasů s nádechem mahagonu a tmavé čokolády,“ radí odbornice.

Barvu vlasů vybírejte také s ohledem na svůj věk. V úvahu berte především fakt, že s věkem se tón pleti mění, takže odstíny, které jste nosila kdysi na střední nebo vysoké škole, vám dnes už opravdu slušet nemusí. „Nepsaným obecným pravidlem je, že čím vyšší věk, tím světlejší barva. Ideální volbou je odstín o 2–4 tóny světlejší, než měly původní vlasy,“ vysvětluje Viola Havelková.

Střih vlasů 2021: Nejvíc in je krátké mikádo zvané bob. Inspiraci najdete ve fotogalerii  

Lichotivý střih

V případě volby střihu bere profesionální kadeřník v potaz několik faktorů. A pro optimální výsledek to není vždy jen přání zákazníka. „Velkou roli hraje především kvalita vlasů, protože ne každý střih lze s daným ‚materiálem‘ provést. Dalším faktorem je pak tvar obličeje, který lze vhodným účesem zdokonalit a docílit tak skutečně lichotivého vzhledu,“ říká kadeřnice.

Obdélníkový obličej

„Toto je ideální tvar pro ofinu, která opticky zkrátí obličej a dodá své nositelce svěží, mladistvý vzhled. Neměla by ale být příliš krátká,“ doporučuje Viola Havelková. Ostré hrany čelisti dobře zamaskuje účes v délce těsně pod bradu nebo jemné vlny. Krátké vlasy jsou také velmi dobrou volbou, zejména typy s větším objemem po stranách. Srdcový obličej

Vyžaduje jemný, vlnitý účes, ideálně v délce těsně pod bradu, který rozšíří spodní partie obličeje. Vhodné je také sestřihání vlasů s délkou po ramena či trochu delší s důrazem na objem kolem brady, velmi lichotivý je účes se zvýrazněnou pěšinkou, ať už uprostřed hlavy, nebo na stranu. Pozor na ofiny, zbytečně zdůrazňují beztak širokou část čela. Máte-li delší vlasy, velmi žensky působí stažené do nízkého postranního copu (pod uchem).

Oválný obličeji

Podle odborníků se jedná o ideální tvar, kterému sluší takřka cokoli. Samozřejmě také v tomto případě je nutné brát v úvahu i jiné charakterové rysy, třeba výšku či typ postavy, na kterou může mít vhodně zvolený střih též pozitivní efekt. Profesionální kadeřník dokáže zkorigovat také větší nos či plnější tváře, zdůraznit oči nebo lícní kosti. Na konečný výsledek má samozřejmě vliv typ vlasů. Jiný účes kadeřník zvolí v případě vlnitých pramenů, jiný u vlasů rovných. V případě oválného typu obličeje je obecně vše dovoleno, vyhýbejte se pouze příliš krátkému sestřihu či velkému objemu nahoře hlavy, což by mohlo obličej nechtěně prodloužit.

Čtvercový obličej

V případě tohoto typu obličeje je cílem účesu zjemnit ostré hrany, čehož lze docílit pomocí delších vlasů nebo lehkých vln. V případě kratšího střihu je dobré klást důraz za temeno hlavy. Vhodné jsou dlouhé patky na stranu, mikáda vzadu kratší a vepředu delší. Skvělé jsou nahoru vyčesané účesy, které můžete oživit pramínky padajícími kolem tváří pro zjemnění rysů obličeje.

Kulatý obličej

Nutné je obličej mírně zúžit, a to nejlépe účesem bohatým na temeni hlavy a hladkým kolem tváří. Vhodné je delší mikádo, vlasy postupně sestřihané kolem tváří, účes s delšími předními a kratšími zadními partiemi. Vyhněte se raději vlasům stejné délky a krátkým účesům.

ČTĚTE TAKÉ: 10 tipů pro vlasy v kondici

„Největším štěstím v životě člověka je vědomí, že nás někdo miluje pro to, jací jsme, nebo spíše přes to, jací jsme.“ Romain Rolland Domácí kadeřnictví Chcete vědět, jaký účes a barva vlasů vám sednou, nejlépe bez rizika špatné volby? Zkuste virtuální kadeřnictví, například na webových stránkách taaz.com. Stačí vložit své foto a ihned uvidíte, jak budete v daném účesu vypadat.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Moje psychologie, obličej, Účes, Jaký, Tvar obličeje, Viola, Romain, Hod, Barva pleti, Pozitivní efekt, Nový začátek, Světlá pleť, Neverbální signál, Jak, Typ, Vaš