Maminka.czChování a vztahy

Učme své syny úctě k ženám

Martina Machová 23.  7.  2016
Nedopusťme, aby gentlemani vymřeli! Neděláme to jen pro sebe, ale především pro naše syny, vnučky…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Jednoho dne, asi tak ve čtrnácti letech, učiní chlapec velmi důležitý objev: Náhle ho napadne, že je vyšší než jeho matka! A ani ten nejsladší, nejmírnější chlapec nedokáže odolat pokušení, aby si dříve či později nepomyslel: Nemůže mě k ničemu přinutit,“ píše v jedné ze svých úžasných knih klinický psycholog a terapeut Steve Biddulph.

Ne snad, že by se tomuto (pradávnému) momentu vzepření se autoritě matky dalo v životě chlapců zcela vyhnout, ale je-li chlapci od útlého věku vštěpovaná úcta k ženám, může být tento okamžik méně vyhrocený.

Méně vyhrocené pak mohou být i další a další momenty a události v jeho životě – v přátelství, partnerství, vlastně kdekoliv, kde bude s ženami (malými i velkými) v užším kontaktu.

Když je muž mužem

Matkám chlapců se sice může zdát v některých situacích značně nespravedlivé, když budou po svých synech chtít, aby se i k té nejotravnější holčičce chovali slušně i v situaci, kdy se daná malá dáma chová jako hulvát.

Nicméně takové okamžiky lze směle brát jako trénink – trénink vlastností, kterých si každá dospělá i dospívající žena na mužích váží. Vždyť koho neokouzlují vyrovnaní muži, kteří se za všech okolností ovládají, jsou nevtíravě galantní, a to nejen k ženám krásným a šarmantním, ale i k dámám, které mají vzhledem i věkem k „modelkám“ daleko? Ostatně pro mnoho žen patří právě tyto rysy do množiny vlastností, které dělají muže mužem.

Tři fáze proměn chlapce: Od hošíčka k muži

Úcta není měkkost

Možná se občas stane, že bude malý gentleman ostatním lidem v některých situacích pro smích. Nicméně uplyne pár let a chlapec s pevně ukotvenou úctou vůči něžnějšímu pohlaví bude u žen „bodovat“ s velkým náskokem před posměváčky a jejich syny.

Ale pozor, úcta k ženám a gentlemanství neznamená, že je chlapec „bačkora“ nebo jedinec, který se neumí ve správnou chvíli ozvat.

Pochopitelně mohou během dospívání nastat různá období, kdy se jakoby vytrácí to, co jste se do syna snažili ve vztahu k něžnému pohlaví systematicky vkládat, nicméně taková bouřlivější období (často přicházejí například před pubertou a v pubertě) přejdou, a to co jste do svých synů vložili, opět vystoupí napovrch.

Nejvýchovnějším nástrojem je příklad

Samozřejmě by bylo možné sestavit jakýsi manuál rad a doporučení, jak vést syna úctě k ženám, jenže v tomto případě, vlastně ve všech případech a situacích, které se týkají výchovy, je nejcennějším a nejvýchovnějším nástrojem příklad.

Pochopitelně zejména příklad otce, dědečka, strýce či přítele matky – který se k dámám ve svém okolí chová tak, jak by chtěl, aby se choval i jeho syn či vnuk. Vyrůstají-li chlapci v naprosto přirozené atmosféře úcty k ženám, jen těžko z nich vyrostou hrubiáni, násilníci, šovinisti a misogyni. Je tedy zřejmé, že „mužský element“, ať už je to otec nebo jiný příbuzný, hraje ve výchově nezastupitelnou roli.

A jak to vidíte vy? Mají vaši synové ten správný vzor ve svém okolí?

Bez otce: Jaké budou děti, které vyrůstají bez mužského vzoru?
Úcta k člověku
Chování a vztahy

Úcta k člověku

Témata: Chování a vztahy, Syn, žena, Úcta, Dospívající žena, Biddulp, Zen, Mužský element, Správný vzor, Pokušení, Bačkora, Steve Biddulph, Bouřlivé období, Klinický psycholog

Video