Maminka.czZdraví

Miminku pořád slzí oči? Možná má ucpané slzné kanálky! Co s tím?

Simona Procházková 26.  2.  2021
Neprůchodnost slzných kanálků je poměrně častou zdravotní komplikací u novorozenců a kojenců. Pokud se potíže začnou řešit včas, léčba je zpravidla rychlá a nenáročná. Lékaři ale varují, že pokud dojde k zanedbání tohoto onemocnění, může mít dítě vážné následky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Neprůchodnost slzných kanálků se objevuje u 60 až 70 % novorozenců, u kterých v době porodu ještě nebyl ukončen vývoj slzných cest. V důsledku neprůchodnosti dochází ke špatnému odtoku slz a zvýšenému slzení oka, často spojenému s tvorbou hlenu, zarudnutím a otokem. Některá miminka proto od narození trápí neustále slzící, někdy lehce podrážděné až hnisající oko. Je to poměrně častý problém, který však lze úspěšně léčit.

Nejsou to „jen“ obyčejné ospalky!

„Při vývoji dítěte nemusí dojít k dokonalému vytvoření slzných kanálků na jednom nebo obou očích. Slzovod do dutiny nosní není v takovém případě otevřen a slzy a hleny nemohou volně odtékat ze spojivkového vaku do nosu. Ve většině případů je příčinou vrozená překážka v dolních slzných cestách,“ upřesňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Slzné cesty jsou tvořeny slznými body na okraji víček, ze kterých pokračují kanálky do slzného vaku a slzovodem ústí do nosní dutiny. Nejčastější vývojovou anomálií slzných cest je vrozená neprůchodnost slzovodu, která vzniká v důsledku přetrvávání překážky v oblasti takzvané Hasnerovy chlopně. Laicky řečeno, neprůchodné slzné kanálky nedokážou efektivně odvádět slzy a s nimi veškeré nečistoty z oka do nosu.

Zánět spojivek u dětí se nevyplatí podceňovat. Jak ho poznáte a kdy vyrazit k lékaři?

„Jde o onemocnění novorozenců a kojenců, které se projevuje slzením, zarudnutím oka, hnisavým výtokem z očí a častými infekcemi. Tento problém se ale může vyskytnout také u starších dětí i dospělých, v tomto případě jsou příčinou nejčastěji opakované záněty a úrazy slzných cest. Ty mohou v některých případech způsobit získanou neprůchodnost slzných cest. Při akutním zánětu slzného vaku může být přítomné rovněž zarudnutí a bolestivé zvětšení slzného vaku, často doprovázené horečkami a celkovou schváceností,“ vysvětluje oční lékařka MUDr. Darina Hiscsáková z kliniky Gemini České Budějovice. Nutno podotknout, že zánět slzného vaku není u miminek ničím zvlášť mimořádným, potíže potkají zhruba šest procent novorozenců a kojenců. V některých případech nepomůže ani opakovaná léčba za pomoci kapiček s antibiotiky a potíže se vrací.

Samoléčbě očí se vyhněte!

Pokud se u vašeho miminka objeví jakékoli výše zmiňované příznaky, nesnažte se „léčit“ potíže vlastními silami. Vytírání očí borovou vodou nebo oční kapky z lékárny v žádném případě nepomohou, spíše naopak. Jakmile u dítěte zaznamenáte jakékoli problémy, příliš dlouho neotálejte a vyhledejte lékaře. Pediatr kojence prohlédne a odešle vás za očním specialistou, který provede podrobné vyšetření a rozhodne o postupu léčby.

„Prvním krokem léčby by vždy měla být tzv. konzervativní léčba, která spočívá v provádění masáží slzného vaku 5x denně a výplachů spojivkového vaku pomocí desinfekčních či antibiotických (když je přítomna sekundární infekce v slzných cestách) kapiček a v čištění nosní dutiny podle potřeby. V případě neúspěchu této metody se provádí průplach a takzvaná sondáž slzných cest v lokální anestezii, která už se bez lékaře neobejde,“ říká MUDr. Darina Hiscsáková.

Problém sice může vymizet spontánně, jak miminko roste, ale spoléhat na to nelze. Ideální je hned po zjištění potíží konzultovat stav s očním lékařem. Léčba totiž probíhá nejlépe v kojeneckém věku do šesti měsíců. Poté může vést neléčení neprůchodnosti slzných cest k jejich trvalému uzavření, což je nutné řešit formou operačních zákroků pod narkózou.

Neprůchodnost slzných kanálků dokáže pěkně potrápit

Neprůchodnost slzných kanálků nejčastěji postihuje jedno oko, při dlouhodobých potížích může vést ke vzniku opakovaných zánětů spojivek, k zánětům slzného vaku či zánětům dalších struktur oka a zánět se také může rozšířit i do druhého, zdravého oka, proto není vhodné s léčbou otálet,“ doporučuje MUDr. Valešová.

Průplach a sondáž nebolí!

Hlavně žádnou paniku! O průplachu a sondáži slzných cest koluje spousta hororových povídaček a mýtů. Nejde o žádného strašáka ani metodu týrání dětí! Přehnané obavy maminek pramení ve velké většině jen a pouze z nedostatku informací. Hrůzostrašné zkazky šíří bohužel hlavně ti, kteří nemají vůbec jasnou představu o tom, jak zákrok probíhá. Lékaři sice rodičům doporučují, aby zůstali v čekárně, jde ale jen o to vyhnout se zbytečnému stresu. Co se tedy s děťátkem za zavřenými dveřmi děje, zatímco slyšíte z ordinace jeho řev? Miminko je během průplachu pevně zabaleno i s ručičkami v zavinovačce, sestřička ho drží a lékař během několika desítek vteřin provede samotný zákrok. Někdy slzné cesty zprůchodní samotný výplach fyziologickým roztokem, jindy se přistoupí k sondáži kanylou, která pomůže obnovit prostor uvnitř slzného kanálku.

„Celý zákrok je nebolestivý, jen lehce nepříjemný a provádí se ambulantně při vědomí dítěte. Po sondáži se pokračuje v masážích a v aplikaci desinfekčních či antibiotických kapek. Při neúspěchu první sondáže se další provádí nejdříve za 14 dní, pak je obvykle problém natrvalo vyřešen. Průplach i sondáž se mohou vzájemně kombinovat,“ vysvětluje MUDr. Valešová.

Kdy je nutná operace?

Názory na to, kdy průplach realizovat, se liší v jednotlivých zemích, někde se čeká až do ukončeného prvního roku věku dítěte, v Česku k němu lékaři přistupují dříve, a to mezi druhým a čtvrtým měsícem věku dítěte.

Odlišná situace je při řešení těchto potíží u dětí starších než osm měsíců. Zde se již ambulantní sondáž a průplach nedoporučují a je již bohužel zpravidla nutná mnohem náročnější, operativní léčba v celkové anestezii. Chirurgická léčba nastupuje také v případech, kdy všechny výše uvedené postupy selžou a potíže se opakovaně vrací. Jedná se o odstranění překážky slzovodu se zavedením silikonové kanyly do slzných cest nebo vytvoření nového spojení mezi slzným vakem a dutinou nosní. Tento výkon se odborně nazývá dakryocystorinostomie (DCR), nejčastěji se dělá ze strany nosu a v celkové anestezii.

Ječné zrno u dětí: Nikdy se nesnažte ho vymačkat!

Pozor na glaukom!

Slzení očí u novorozence nemusí být jen příznakem onemocnění slzných cest, ale také je to jeden z příznaků vrozeného glaukomu. V případě, že se u vašeho dítěte objeví po narození slzení očí, výrazná světloplachost nebo nadměrné mnutí očí, vyhledejte co nejdříve odbornou lékařskou pomoc. V průběhu prvního roku věku si všímejte, jestli dítě navazuje zrakový kontakt, zda je v 6. měsíci schopné sledovat, fixovat pohled na předměty a hračky při pohledu do blízka.

Podívejte se níže na video, kdy je dobré jít na vyšetření očí s dětmi.

Mezi nejčastější oční vady u dětí patří také tupozrakost nebo šilhání
Genetika má na vznik oční vady zásadní vliv. Velký rozhovor s oční lékařkou
Tři druhy akné: novorozenecké, kojenecké a pubertální. Kdo jím trpí a proč?
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Po porodu, Dítě je na světě, Nemoc, pořad, Zánět, Kanál, Lucie Valešová, NeoVize Praha, Česká republika, Sondáž, Sekunda, Kanálek, Tupozrakost, Příznak onemocnění, Průchodnost, Léčba, Budějovice, Onemocnění, Boří, Zdraví na Heureka.cz

Video