Maminka.czVýživa a stravování

Udělejte si skvělou zdravou svačinu. Naučte se vyrábět žervé

30. 3. 2014
Udělejte si skvělou zdravou svačinu. Naučte se vyrábět žervé
Ještě k vám nedoputoval recept na skvělé domácí žervé, oblíbenou svačinu malých i velkých gurmánů? Nevadí, napravíme to a recepty vám nabídneme hned dva – tučnou a méně tučnou variantu.

Kdo domácí žervé (Lučinu) jednou okusí, s velkou pravděpodobností už nebude chtít jiné. Samotná výroba vám zabere jen několik minut a zvládne ji větší dítě a dokonce i kuchařskými dovednostmi naprosto nepolíbený muž (vyzkoušeno!).

Mnohé dámy ocení, že ji lze připravit v „lehčí“ i tučnější variantě. Smetanové žervé je sice o poznání lahodnější, ale v jarním období, kdy ze záhonů a květináčů začínají vykukovat zelené bylinky, není problém vykouzlit i z méně tučné varianty velmi příjemný gurmánský zážitek. Nemáte-li po ruce bylinky, skvěle chutná i s křenem, česnekem nebo jako zdravý základ do pomazánek (vaječné, tuňákové, budapešťské apod.)

A pozor, pokud se vyvarujte solení i případného kořenění během přípravy, lze výsledný produkt použít i ve sladkých receptech! Třeba místo mascarpone do tiramisu nebo do zdravějších variant dortových krémů (hustý pudink smícháme s nesoleným žervé) apod.

Základem domácího žervé (Lučiny) je kvalitní hustý jogurt, jehož tučnost by neměla spadnout pod 3,5%.

Lahodné krémové žervé s vyšším obsahem tuku

Potřebujete:2 velké kelímky (500g) řeckého jogurtu (10% tuku), 1 kelímek zakysané smetany (250 ml), jemný cedník, pláténko (vyvařená utěrka, látková plena apod.)

Klasické žervé

Potřebujete: 2 velké kelímky (500g) selského jogurtu (3,5% tuku), 1 kelímek zakysané smetany (250 ml), jemný cedník, pláténko (vyvařená utěrka, látková plena apod.). V nejméně tučné variantě receptu lze smetanu dokonce úplně vynechat!

Postup: V dostatečně velké misce pečlivě smícháte jogurt a smetanu.

Pak si přichystáte větší kastrol, do něj zavěsíte jemný cedník vystlaný jednou vrstvou plátna. Do cedníku vyklopíte dobře promíchaný obsah misky a pláténko v cedníku „zaškrtíte“ provázkem, gumičkou či kuchyňskou svorkou. Vzniklý „bochánek“ přiklopíte pokličkou.

Kastrol necháte na chladnějším místě (klidně v dolní části chladničky) zhruba 24 hodin. Do kastrolu začne pozvolna odkapávat syrovátka a objem „bochánku“ se bude zmenšovat, utěrku je tedy vhodné občas utáhnout.

Ještě čekáte nějakou speciální úpravu na závěr? Žádná není, druhý den je opravdu žervé hotové a stačí jen dochutit nebo klidně jen osolit.

Syrovátku nevylévat!

Vedlejším produktem bílé krémové dobroty je žlutavě čirá syrovátka, velmi zdravá tekutina s vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin, vitamínů skupiny B a celé řady minerálních látek. Syrovátku v žádném případě nevylívejte, lze jí použít k zadělání chleba, palačinek i třených těst. Nebo syrovátku slijte do šroubovací sklenice do lednice a každý večer si s ní omývejte obličej, jak to dělávaly naše babičky.

Témata: Výživa a stravování, Budapešť, Látková plena, Jarní období, Vedlejší produkt, Utěrka, Zdravý základ, Bochánek

Mohlo by vás zajímat
Mateřská? Navenek se flinkáme, ale potají měníme svět, píše Marie Doležalová
11 symptomů, které prozradí, že jste těhotná
Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!
Děti mají náš smysl pro humor, takový drsnější, říká Aňa Geislerová
Smí rodič líbat dítě na ústa? Mate ho tím a dráždí, tvrdí někteří odborníci
Tajemný Rh faktor. Proč je důležité jej znát?
Jakub dceru rozmazluje, tak jsem to zakázala, říká Agáta Prachařová
Fejeton Marie Doležalové: Tady můžu s klidem říkat MY, kašlík a prdíky
Mateřská je někdy vojna. A Mates není žádná uťáplina, říká Nikol Štíbrová

Horoskopy

Panna Po pravdě jste měli o neděli jiné představy, ale nedá se nic dělat. Pokud žijete v partnerství a máte…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Gabriel, Zbyslav, Gábor





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu