Maminka.czRecepty

Udělejte si v sobotu chvilku pro sebe! Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami

24. 4. 2021
Udělejte si v sobotu chvilku pro sebe! Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami
Pojďme o víkendu hřešit nasladko! Připravíme si pečený čokoládový dortík s tekutým středem uvnitř, s horkými malinami a domácí vanilkovou zmrzlinou. Tomu se nedá odolat...

Ingredience na 3 keramické muffinové formičky 

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g hořké čokolády – 70 % kakaa
  • 60 g másla
  • 60 g mandlové mouky
  • kakao a další máslo na vymazání a vysypání formiček
  • 9 malin do formiček plus další na pečení nebo čerstvé k podávání
  • 3 snítky máty (možno vynechat)
  • moučkový cukr na posypání (možno vynechat)
  • vanilková zmrzlina (recept na domácí zmrzku najdete ZDE)

Postup

Vymažeme zapékací mističky máslem a vysypeme je kakaem (k čokoládovým dortům se kakao hodí víc než mouka a vypadá lépe). Nejprve si připravíme světlou hmotu: Rozklepneme vejce do kulaté misky, přidáme špetku soli a vyšleháme do pěny. Zabere to 2–3 minuty, vejce musí zesvětlat a zvětšit objem. Během šlehání přisypáváme po troškách krupicový cukr. Hnědá hmota se skládá ze 70% hořké čokolády na vaření a másla. Smícháme je dohromady a vložíme rozehřát do mikrovlnky. Záleží na jejím výkonu, hlídejte to, čokoládová hmota musí být při zamíchání tekutá. Zatepla obě hmoty, světlou i tmavou, jemně promíchejte, aby bylo těsto nadýchané. Těsto zpevněte postupně přisypávanou mandlovou moukou. Opatrně ji vmíchejte a poté těsto naplňujte do formiček. Zkuste si rozvrhnout hmotu tak, aby jí v každé formičce bylo stejné množství, pak se bude péct všechno stejně dlouho. A teď maliny! Do vnitřku každého dortíku zapíchněte tři kousky. TIP: Pokud vám ještě nějaké zbydou, vložte je do nové, máslem vymazané zapékací misky a posypejte cukrem. Mističky vložte je do trouby rozehřáté na 200 °C. Rošt umístěte doprostřed anebo o kousek výš. V keramických formičkách se dortíky budou péct 11–13 minut podle množství hmoty uvnitř, velikosti formiček i výkonu vaší trouby. Povrch by se měl zatáhnout tak, že se hmota nenalepí na prst, když na něj lehce sáhnete. Dortík by měl být zpevněný na povrchu i uprostřed mezi malinami, i když hmota je tam malinko méně opečená než u krajů formičky. Tohle je přesně ten stav, kdy máte vyndávat z trouby. Na to, aby se upekly maliny s cukrem vedle, stačí stejný čas. Dortíky nechte ještě 2–3 minuty odpočívat a pak zkuste vyklopit bábovičku. A ještě vnitřní kontrola – střed by měl být stále mírně tekoucí! A nakonec pěkně naservírovat – pocukrovat, navrch přidat vanilkovou zmrzlinu a pečené maliny. Je potřeba jednat rychle, horká láska rychle taje:) Dozdobte mátou a ihned podávejte.

Maminka Den matek
Témata: Recepty, Vaření pro rodinu, mall.tv, video recept, Mouka, Dortík, Cukr, Máslo, Malina, Hmota, Zmrzlina, Formička, Vejce, Láska

Mohlo by vás zajímat
Carpaccio z pečené řepy s granátovým jablkem a citronovým dresinkem
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
Přála si pro syna sourozence a dlouho se nedařilo. Pak se ale stal zázrak!
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Čtvrté dítě? Princ William už další nechce, prozradila vévodkyně Kate. Proč?
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Jak během chvilky zklidníte rozzuřené dítě? Naučte se tyto chytré metody!
Sedmé dítě jen tak do počtu? Ekonomka Markéta Šichtařová trhá rekordy!

Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné