Maminka.czRecepty

Udělejte si v sobotu chvilku pro sebe! Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami

Veronika Zenklová 24.  4.  2021
Udělejte si v sobotu chvilku pro sebe! Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami
Pojďme o víkendu hřešit nasladko! Připravíme si pečený čokoládový dortík s tekutým středem uvnitř, s horkými malinami a domácí vanilkovou zmrzlinou. Tomu se nedá odolat...

Ingredience na 3 keramické muffinové formičky 

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g hořké čokolády – 70 % kakaa
  • 60 g másla
  • 60 g mandlové mouky
  • kakao a další máslo na vymazání a vysypání formiček
  • 9 malin do formiček plus další na pečení nebo čerstvé k podávání
  • 3 snítky máty (možno vynechat)
  • moučkový cukr na posypání (možno vynechat)
  • vanilková zmrzlina (recept na domácí zmrzku najdete ZDE)

Postup

Vymažeme zapékací mističky máslem a vysypeme je kakaem (k čokoládovým dortům se kakao hodí víc než mouka a vypadá lépe). Nejprve si připravíme světlou hmotu: Rozklepneme vejce do kulaté misky, přidáme špetku soli a vyšleháme do pěny. Zabere to 2–3 minuty, vejce musí zesvětlat a zvětšit objem. Během šlehání přisypáváme po troškách krupicový cukr. Hnědá hmota se skládá ze 70% hořké čokolády na vaření a másla. Smícháme je dohromady a vložíme rozehřát do mikrovlnky. Záleží na jejím výkonu, hlídejte to, čokoládová hmota musí být při zamíchání tekutá. Zatepla obě hmoty, světlou i tmavou, jemně promíchejte, aby bylo těsto nadýchané. Těsto zpevněte postupně přisypávanou mandlovou moukou. Opatrně ji vmíchejte a poté těsto naplňujte do formiček. Zkuste si rozvrhnout hmotu tak, aby jí v každé formičce bylo stejné množství, pak se bude péct všechno stejně dlouho. A teď maliny! Do vnitřku každého dortíku zapíchněte tři kousky. TIP: Pokud vám ještě nějaké zbydou, vložte je do nové, máslem vymazané zapékací misky a posypejte cukrem. Mističky vložte je do trouby rozehřáté na 200 °C. Rošt umístěte doprostřed anebo o kousek výš. V keramických formičkách se dortíky budou péct 11–13 minut podle množství hmoty uvnitř, velikosti formiček i výkonu vaší trouby. Povrch by se měl zatáhnout tak, že se hmota nenalepí na prst, když na něj lehce sáhnete. Dortík by měl být zpevněný na povrchu i uprostřed mezi malinami, i když hmota je tam malinko méně opečená než u krajů formičky. Tohle je přesně ten stav, kdy máte vyndávat z trouby. Na to, aby se upekly maliny s cukrem vedle, stačí stejný čas. Dortíky nechte ještě 2–3 minuty odpočívat a pak zkuste vyklopit bábovičku. A ještě vnitřní kontrola – střed by měl být stále mírně tekoucí! A nakonec pěkně naservírovat – pocukrovat, navrch přidat vanilkovou zmrzlinu a pečené maliny. Je potřeba jednat rychle, horká láska rychle taje:) Dozdobte mátou a ihned podávejte.

Témata: Recepty, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Video recept, Box, Láska, Hmota, Mouka, Máslo, Formička, Vejce, Zmrzlina, Dortík, Cukr, Malina
Mohlo by vás zajímat
Tahle máma zapsala 41 neuvěřitelných důvodů, proč tříletá dcera dostala záchvat vzteku. Pobavíte se
Procházková Simonakog
Mateřství
Na fotkách je vidí celý Londýn: Dost nerealistických očekávání, za své tělo po porodu se nestydíme!, říkají odvážné maminky
Mrázková Dita
Po porodu
Neuvěřitelné "skóre"! Krásná Michaela Salák se stala po páté maminkou!
Zenklová Veronika
Slavné maminky
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova