Maminka.czČasopis Maminka

Jen máma ví, co cítí jiná máma: Proč udržovat "mateřská" přátelství?

Ivana Ašenbrenerová 28.  7.  2022
Proč je důležité přátelství mezi matkami? Protože jen máma ví, jaké mateřství doopravdy je. Najít po porodu někoho, kdo se dokáže ztotožnit s tím, čím procházíte, je důležitější, než mít zase pevné břicho.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřská sounáležitost existuje! Stačí kliknout na Instagram, zadat si do vyhledávače slovo „matky“, a vyjede vám nekonečné množství mateřských účtů. Matky v nesnázích, Deníček matky, Matky, co nesedí na prdeli, Inspiromatky, Těžký život matky… a spousta dalších a dalších. A téměř všechny nabízejí totéž, jen v jiném barevném provedení – podporu ostatním matkám. Protože být mámou je něco, co pochopí opravdu jen jiná matka. A i když máme super partnera, s největší pravděpodobností jen málokterý opravdu chápe, co všechno tenhle „exkluzivní klub“, kterým mateřství je, obnáší.

Za jeden provaz

Přátelství existuje v různých podobách a taky síle, ale matky kamarádky jsou obzvláště výjimečné. Opíráte se o ně, když jste celou noc vzhůru s miminkem a netušíte, jak přečkáte další den. Dodají vám sílu třeba jen tím, že vám řeknou či napíšou, že to zažívají taky a že v tom nejste sama. Později jsou to ony, komu se svěřujete, když svádíte další a další bitvy se svým rostoucím dítětem. Kamarádky mámy jsou jednoduše k nezaplacení.

„Maminka může mamince nabídnout sdílení podobných zážitků, zkušenosti se stejnými situacemi. Obvykle ví, jak se cítíte, má pochopení pro nejrůznější pocity, které by běžní lidé třeba nechápali. Například že můžete být z péče o své vytoužené dítě úplně vyčerpaná. Že býváte smutná, úzkostná a uplakaná, ale zároveň jste nesmírně šťastná, kdykoli se na vás vaše dítě usměje. A rozhodně byste neměnila. Jiná maminka zase bude rozumět tomu, jak se cítíte ve vztahu k partnerovi, ke staršímu dítěti, jak vám může křehkou mateřskou rovnováhu narušovat třeba tchyně, byť to myslí dobře. Jiná matka zase pochopí, co se děje s ženským tělem po porodu, při kojení. Některé věci třeba nechcete říkat svému partnerovi, ale dokážete se svěřit kamarádce, která je ve stejné situaci.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Mateřská solidarita

Jak se nezbláznit

5 typů kamarádek, které potřebujete

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Mateřství, přátelství, Mater, Malik, Kámoš, Cristina, Popelnice, Little