Maminka.czKojenec

Ukaž pindíka!

Ivana Ašenbrenerová 17.  9.  2011
Ukaž pindíka!
Máte doma chlapečka, u něhož se objevily potíže s genitáliemi, a vy nevíte, na koho se obrátit a jak postupovat? Netrapte se a navštivte dětského lékaře, ten jako první určí, zda jde o problém, který je nutné řešit s urologem nebo s chirurgem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevím, zda je normální, že náš roční synek má předkožku překrytou kůží. Kamarádka mi říká, že se máme pokoušet ji přetahovat, ale paní doktorka nám naopak tvrdí, že to do tří let nemáme dělat vůbec. Jak tedy skutečně postupovat?“ ptá se třicetiletá Erika. Potíže s přetažením předkožky jsou u chlapečků nejčastější - asi 96 % chlapců má při narození žalud překrytý kůží. Jak říká MUDr. Alexandra Vidnerová, předkožka má svůj význam, chrání totiž žalud před stolicí. Jde o tzv. fyziologickou fimózu (tedy zúžení), která se postupně uvolňuje, zúžení ustupuje a stejně tak se uvolňuje přilepení. Spousta maminek dělá bohužel chybu a snaží se předkožku uvolnit násilím - a to je špatně! Snadno se pak natrhne a výsledkem budou jizvy, a tedy i její další zúžení.

Zúžená předkožka

„V žádném případě tedy s přetahováním nespěcháme. Rozhodnutí o tom, kdy začít, nechte na vašem pediatrovi. Ten vám poradí, kdy a jak,“ říká lékařka. Pokud tedy nejsou potíže s močením (nedochází k zadržování moči v předkožkovém vaku, přerušovanému proudu moči a opakovaným zánětům předkožky), k přetahování předkožky se nepřistupuje dříve než kolem druhého až třetího roku, a to až po konzultaci s pediatrem, který při pravidelných systematických prohlídkách kontroluje i genitálie.

U přilepené kůže na žaludu (konglutinaci) postupným uvolňováním dojde k obnažení žaludu, a to i při velkém zúžení. „Lékař vám také může předepsat kortikoidové masti. V naší ordinaci máme dobré zkušenosti s mastí Betnovate, která se aplikuje 14 dní 4x denně, 14 dní 2x denně a po měsíci léčby je žalud jak u přilepení, tak u zúžení, uvolněn. Pokud je zúžení výrazné nebo k uvolnění nepomůže terapie, přistupuje se k operativnímu řešení,“ vysvětluje MUDr. Vidnerová. Jde o běžný operační zákrok, který se provádí ambulantně. Poté se kontroluje močení, ústup otoku, předkožka se opatrně 2-3x denně přetahuje a omývá se heřmánkovým nebo dubovým odvarem.

U zúžené předkožky někdy může dojít k zánětu - normální sekrece, která vzniká pod předkožkou, se infikuje a je tu problém, který se projeví otokem, zarudnutím, bolestivostí a hnisavou sekrecí. V těchto případech je nutné genitálie oplachovat heřmánkovým nebo dubovým odvarem a aplikuje se antibiotická mastička Framykoin, a to do předkožkového vaku. Pokud dochází k zánětům často, přistupuje se po zahojení k přetahování předkožky nebo k chirurgickému zákroku.

Hypospadie a epispadie (abnormální vyústění močové trubice)

Jde o méně častou vadu, kdy je vyústění močové trubice na spodní straně penisu nebo na přechodu penisu do šourku i na šourku. V podstatě jde o rozštěp močové trubice a tato vrozená vývojová vada může být spojená s deformací penisu a také inkontinencí. Ihned po narození by ji měl diagnostikovat neonatolog a do šesti měsíců by ji měl posoudit dětský urolog.

Tuto vadu je možné řešit pouze operativně, někdy je nutné zákrok provést ve více krocích (podle stupně postižení). Po operaci obvykle penis vypadá normálně a v dospělém věku nemají muži problémy ani s pohlavním stykem, ani s početím potomka. Tento zákrok urologové doporučují absolvovat co nejdříve - do jednoho až dvou let věku. Výhodou časného zákroku je výborná hojivost tkání, relativní nadbytek předkožky a sexuálně klidný „terén“ penisu.

Nesestouplá varlata

„Toníčkovi se při nízké teplotě varlátka jakoby vracela vzhůru. Paní doktorka nám řekla, že jde o neúplné sestoupení varlat a že by to mohlo v dospělosti způsobit nepříjemnosti, především co se týče schopnosti produkovat spermie,“ vypráví pětatřicetiletá Helena z Teplic. Varlata se vyvíjejí v podbřišku a po narození sestupují tříselným kanálem do šourku (dají se nahmatat a mají zhruba velikost lískového oříšku). V prenatálním období se však někdy zadrhnou - buď v oblasti břicha, nebo v tříselném kanálu.

Někdy sice do šourku dorazí, ale mají neustále snahu dostávat se vzhůru. V tomto případě je vždy nutná včasná léčba. „Pokud se neléčí, zůstává varle výše, a ne v šourku, a bohužel dojde k poruše vývoje spermií. Léčba se nazývá spermiogeneze a měla by se provést nejpozději do 5 let. Přistupuje se také k hormonální léčbě na odborném pracovišti, na endokrinologii, a to dříve, než se dojde k operaci,“ vysvětluje lékařka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, vrozená vývojová vada, Zúžená předkožka, PIN, Dětský urolog, Vývojová vada, Úkaz, Alexandra Vidnerová, Framykoin, Přilepení, Tříselný kanál, Včasná léčba, Antibiotická mast, Opakovaný zánět, Předkožka, Zdraví na Heureka.cz