Maminka.czUkrajina

Přehled pomoci (nejen) pro děti ukrajinských maminek na jednom místě

Simona Procházková 13.  4.  2022
Blesk spustil nový web ProUkrainu.cz s důležitými a přehlednými informacemi v ukrajinštině pro lidi prchající před válkou. Ve svém rodném jazyce se zde zejména maminky s dětmi krok za krokem dozvědí vše, co potřebují znát pro start svého života v Čechách.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Internetový portál ProUkrainu.cz poskytuje praktické informace o tom, co dělat a kam se obrátit po příjezdu do Čech, kde se nacházejí jednotlivá krajská asistenční centra pomoci, do kdy je potřeba registrovat se na Cizinecké policii ČR i jaké jsou podmínky pro získání speciálního víza. Obsah pro web připravují ukrajinští novináři, kteří sami kvůli válce museli ze země uprchnout.

VIDEO: Ukrajinské děti si hrají v Asistenčním centru pomoci na brněnském výstavišti

Lidé se tady dále dozvědí, kde je možné zažádat o jednorázovou peněžitou pomoc nebo kde a jak si mají zařídit zdravotní pojištění. K dispozici je seznam institucí i lékařů, kteří poskytují zdravotní péči. Web je určen rovněž pro Čechy, kteří by chtěli nabídnout jakoukoli formu pomoci.

Nechybí informace a rady týkající se vzdělávání ukrajinských dětí, které by v Česku měly začít chodit do školy. Jak je to s předškolním vzděláváním nebo přijímáním na střední školy? Aktuálně platí tato pravidla:

Umístění ukrajinských dětí do školky

Pro ty nejmenší platí stejně jako pro české děti povinný poslední rok předškolní docházky. V takovém případě dítě musí přijmout školka nejbližší místu bydliště. Mladší děti mohou být do školky přijaty, pokud má mateřská škola volné kapacity, případně mohou navštěvovat jesle nebo dětskou skupinu, v takovém případě je ovšem třeba počítat s nutností uhradit školné, které zvlášť v případě dětských skupin může být poměrně vysoké.

Zápis ukrajinských dětí na základní školu

Do základní školy musí chodit děti od šesti let věku. Řada českých základních škol připravila pro děti z Ukrajiny speciální třídy, které jim mají pomoct s aklimatizací v nové zemi. Chodit mohou ovšem i do českých tříd. K zápisu je potřeba doložit doklad o totožnosti dítěte a jednoho z rodičů, případně zákonného zástupce.

Ukrajina jako téma našich dní s dětmi: Mluvte i o svých obavách, nenechte děti napospas sociálním sítím a jejich „pravdě”, radí psycholožka

Přihlášení ukrajinských dětí na střední školu

Žáci mohou být přijati i ke studiu na střední škole. V tom případě je nutné doložit splnění povinné školní docházky (základní školy). Zároveň je možné požádat o to, aby byl student zařazen do vyššího ročníku, k tomu je potřeba dodat k posouzení doklady z předchozího vzdělávání a rozhodnutí je na řediteli školy.

Možnost studia na vysokých školách pro Ukrajince

Ukrajinci se mohou hlásit i na české vysoké školy. K zápisu je potřeba doklad o ukončeném předchozím vzdělání – maturita pro zápis na bakalářský stupeň, bakalářský diplom pro zápis na magisterský obor a magisterský diplom pro zahájení doktorátu. Více o vzdělávání ukrajinských dětí na webu ProUkrainu.cz

Témata: Školák, Školství, Základní škola, Vzdělání, Střední škola, Ukrajina, válka, Válka na Ukrajině, novinář, Bakalář, Ukrajinské dítě, Vzdělávání, Český žák, Přihlášení, Česká republika, Web, Maminka, Zápis, Děti, Čechy

Video