Maminka.czTěhotenství

Ultrazvuk: Od kdy se na něm pozná těhotenství a je bezpečný?

Vanda Stöckbauerová 9.  8.  2012
Ultrazvukové vyšetření v těhotenství je diagnostická metoda, která pomáhá hodnotit průběh gravidity. Lékař si díky ní udělá představu nejen o velikosti a stáří plodu, ale i o vývoji a stavu jednotlivých orgánů. Máte obavy? Nejsou namístě, ultrazvuk je bezbolestný a bezpečný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste teprve nedávno zjistila, že čekáte své tolik vytoužené děťátko, možná už jste celá netrpělivá, až ho uvidíte na monitoru a domů si odnesete černobílý snímek „fazolky“, kterým se budete chlubit svým známým. Jenže ultrazvuk neslouží jenom pro potěchu budoucích maminek, má mnohem důležitější význam. V každém trimestru se určují a měří hodnoty, díky nimž jsou lékaři schopni rozpoznat případné vývojové vady plodu a předchází se tak různým komplikacím.

První trimestr

Těhotenský test ukázal dvě čárky. Co bude dál? Přibližně za 6 týdnů od poslední menstruace (počítáno od prvního dne) absolvujete první ultrazvuk. Provádí se buď vaginálně (je přesnější), nebo přes břišní stěnu. Jestliže se provádí zvnějška, je nutné mít plný močový měchýř (doporučuje se alespoň hodinu před vyšetřením vypít minimálně jeden litr tekutiny). Vyšetření prokáže životaschopnost a počet embryí, a zda je těhotenství uloženo v děloze. Gynekolog vidí dutinu, ve které se objevuje tzv. žloutkový váček a zárodečný terčík s viditelnou srdeční činností. Přibližně za dalších 6 týdnů absolvujete nejdůležitější vyšetření v současné prenatální diagnostice - screening, který by měl být vždy pečlivě naplánován.

CO BYSTE MĚLA VĚDĚT: Amniocentéza: Postrach rodiček?

Screeningové vyšetření v I. trimestru se provádí ve stáří plodu 11 týdnů + 3 dny až 13 týdnů + 6 dní. Zahrnuje potvrzení životaschopnosti plodu, přesné datování počátku gravidity, časnou diagnostiku většiny zásadních vrozených vad plodu, diagnostiku vícečetného těhotenství. Měří se délka plodu (tzv. CRL), hlavičky (BPD), nosní kůstky (NB), projasnění šíje (NT). Dozvíte se i předpokládaný termín porodu (je přesnější než ten, který jste vypočítala podle poslední menstruace). MUDr. Martina Hourová doplňuje: „Předpokládaný termín porodu se buď může shodovat s tím, který se vypočetl podle poslední menstruace, nebo bude jiný a pak je tento přesnější. V dalších trimestrech se již termín porodu nepřepočítává. Výjimky tvoří pouze případy, kdy těhotná žena přijde poprvé například až v 16. týdnu gravidity, ale to se děje výjimečně.“

Druhý trimestr

Ultrazvukové screeningové vyšetření se provádí mezi 20. a 22. týdnem těhotenství a slouží k vyloučení vrozených orgánových vad plodu. Zkoumá se při něm morfologie plodu, funkce a případné abnormality vnitřních orgánů. Lze tak vyloučit rozštěpové vady páteře a stěny břišní. Posuzuje se správný růst plodu (obvod hlavičky, bříška, délka stehenní a pažní kosti atd.). Z těchto údajů je přístroj schopen vypočítat i jeho přibližnou hmotnost. Hodnotí se také stav a uložení placenty a množství plodové vody. Vyšetření je klíčové zejména pro srdce, kdy se kromě morfologie měří tep, frekvence a pravidelnost.

Při tomto ultrazvuku lze velice často určit pohlaví dítěte, což je pro většinu rodičů dlouho očekávaná informace. MUDr. Martina Hourová doplňuje: „V případě, že nedopadl screening v prvním trimestru dobře nebo je žena starší 35 let, provádí se v 16. týdnu těhotenství také screeningové vyšetření z krve. Dále se postupuje podle výsledků. Na tomto místě je dobré uvést, že 20. týden těhotenství je rozhodující z důvodu možnosti ukončení gravidity do 24. týdne v případě těžké vady či vady neslučitelné se životem. Později se již ukončení gravidity neprovádí.“

Třetí trimestr

V podstatě se jedná o obdobu ultrazvuku z druhého trimestru. Vyšetření se provádí ve 30. až 32. týdnu gravidity. Lékař opět provede biometrii (měření) plodu, aby zkontroloval, zda správně roste. Sleduje se jeho aktivita, poloha, uložení placenty, množství plodové vody a srdeční frekvence. MUDr. Hourová doplňuje: „Oba ultrazvukové screeningy by měly vychytat hrubé vady neslučitelné se životem. Některé jiné vady jsou ale detekovatelné až ve 3. trimestru.“ Je samozřejmé, že při jakýchkoli pochybnostech o zdárném průběhu těhotenství lékař ultrazvuk provede i mimo tato období.

Nejčastější otázky:

Je ultrazvuk bezpečný?

Ano. Ultrazvuková diagnostika zůstává jednou z nejbezpečnějších vyšetřovacích metod používaných v lékařství. Dosud nebyly prokázány žádné škodlivé vedlejší účinky, naopak patří k nejpoužívanějším zobrazovacím metodám v gynekologii a těhotenství. Přesto je nezbytné, aby vyšetření bylo prováděno erudovaným lékařem a na technicky vyhovujícím přístroji. MUDr. Hourová doplňuje: „Vyšetření se má provádět jen po nezbytně dlouhou dobu, ne zbytečně déle. Po delší době může mít ultrazvuk mírné tepelné účinky.“

Jak funguje?

Zjednodušeně řečeno se vyšetření provádí sondou, která vysílá impulzy (nejčastěji užívané frekvenční sondy jsou 3,5, 5,0 a 7,5 MHz), jež se odrážejí od zkoumaných míst, sonda část z nich zpětně zachytí. Informace o intenzitě vlnění a o době, která uplynula mezi vysláním a zachycením ultrazvuku, vyhodnotí počítač zabudovaný v přístroji a data se zobrazí na obrazovce. Počítač následně porovná naměřené údaje s tabulkou a spočítá i délku těhotenství.

Musím se na vyšetření nějak připravit?

Ultrazvuk lze absolvovat bez předchozí přípravy. Provádí se vleže na zádech, gynekolog nejprve potře konec povrchu sondy vodivým gelem a pak přejíždí po vašem bříšku v různých úhlech. Na začátku těhotenství je vhodné přijít s plným močovým měchýřem (v tekutině se ultrazvukové vlny lépe šíří). Jak děloha roste, tak už to není nutné. Nezapomeňte si s sebou přinést těhotenskou průkazku, do které lékař zaznamenává výsledky.

Co je to 3D a 4D ultrazvuk?

Pokud chcete vidět své miminko trojrozměrně, zajděte si na 3D ultrazvuk. Vyšetření, při kterém je ze série klasických dvojrozměrných obrázků rekonstruován 3D obraz, se objevilo přibližně před 10 lety. Například v Ústavu pro péči o matku a dítě se provádí v rámci screeningu některých vrozených vývojových vad (obličejové rozštěpy, defekty páteře a podobně) při nejasných ultrazvukových nálezech ve 2D obraze. K tomu je však třeba doporučení odesílajícího lékaře.

Tato metoda vyšetření nenahrazuje klasické 2D zobrazení, ale pouze ho doplňuje. Provádí se i na vyžádání pacienta, ale nehradí ho pojišťovny. A co je to 4D? Jedná se o nejnovější ultrazvukovou technologii, kdy se ke 3D zobrazení přidává ještě další dimenze - reálný čas. Můžete tak v přímém přenosu sledovat, jak vám vaše miminko mává, což je pro většinu rodičů velký zážitek. Optimální doba pro jeho absolvování je období od 22. do 26. týdne těhotenství.

Od kdy se pozná těhotenství na ultrazvuku?

Mnoho maminek volá do ordinace, aby se objednaly na ultrazvukové vyšetření, protože mají pozitivní gravitest a chtějí tudíž potvrdit těhotenství. Ne všechny ale vědí, že smysluplné je to až minimálně 2 týdny od data meškání menstruace, tedy 6. týden gravidity. V té době je možno jednoznačně potvrdit, že se jedná o těhotenství v děloze (a ne jinde) a velmi často lze již detekovat srdeční ozvy, tedy potvrdit i tzv. vitalitu plodu (v tomto období správně řečeno embrya). Ne, že by nebylo možné vidět graviditu v děloze ultrazvukem dříve, de facto „minidutinku“ 2-3 mm lze vidět již zhruba 3-4 dny po meškání menstruace, ale tato informace nám zatím příliš neposlouží. Navíc je podmínkou, aby žena otěhotněla opravdu uprostřed cyklu a ne později, což se nezřídka stává. Proto je třeba jistá trpělivost první dva týdny po vynechání menstruace. Objednání na pozdější ultrazvukový termín neznačí neochotu gynekologa, ale je jednoduše potřebné, mimo jiné i proto, aby se embryo zbytečně nevystavovalo zátěži opakovaných ultrazvukových kontrol.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Sonda, Velký zážitek, Pažní kost, Srdeční frekvence, CRL, Martina Hourová, Ultrazvuková diagnostika, Optimální doba, Ultrazvuk