Maminka.czTěhotenství

Ultrazvuk: Vážně nutnost, nebo show pro rodiče?

Klára Kotábová 11.  5.  2010
Čekáte miminko a žijete od jedné kontrolní prohlídky k té další? Přemlouváte pokaždé paní doktorku, zda byste mohla na své mimi na ultrazvuku nahlédnout? A je to vůbec zdravé?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá žena, která otěhotní, se začne obávat, aby se dítě správně vyvíjelo, aby dostávalo do tělíčka vše, co potřebuje, aby se během vývoje nestalo něco, co by jej mohlo jakkoli ohrozit.

Nenapadlo vás, že přehnanou péčí jej sama ohrožujete? Proč si myslíte, že by bylo nejlepší podstupovat ultrazvukové vyšetření co nejčastěji? Čistě pro jistotu? Jenže jakou? Co získáte tím, že budete do bříška pravidelně nahlížet a naopak, nemůže vám přehnaná kontrola spíš ublížit?

Kdy je vhodné nahlédnout?

Nebojte se, ultrazvuk vašemu miminku ublížit nemůže. „Je-li k tomu indikace, samozřejmě se lékaři snaží o častější kontrolu. V zásadě ale platí, že stejně jako v ostatních vyspělých státech se provádí toto vyšetření z medicínských důvodů pouze k potvrzení těhotenství a ověření životaschopnosti plodu, tedy mezi 6.–8. týdnem života,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Romana Krůtová.

„Následuje pak indikovaný ultrazvuk na konci prvního trimestru, kdy je potřeba přesně miminko přeměřit, spolu s krevními testy zkombinovat výsledky a vyloučit tak rizika případného postižení plodu. V této době se také dá nejpřesněji určit termín porodu, protože později se už plod vyvíjí individuálně a nelze jeho velikost přesně zařadit do nějaké tabulky.

Pokud kombinované vyšetření v prvním trimestru neprokáže žádné abnormality, stačí, když se další provede mezi 20.–22. týdnem. Tehdy se podrobně pátrá po strukturálních vadách plodu a případných známkách genetických odchylek. Další a v zásadě poslední ultrazvuk se pak provádí mezi 30.–32. týdnem těhotenství, tedy v době, kdy je potřeba zjistit polohu plodu a případně doporučit císařský řez. V tomto období se také hodnotí velikost plodu a jeho případné odchylky od průměru.“

Doktorka Krůtová ovšem dodává, že výše uvedené schéma platí pouze pro zcela nekomplikovaná těhotenství. Taková, kdy žena netrpí žádnými obtížemi. Při jakékoli anomálii je samozřejmě nutná častější péče a důkladnější pozorování.

Budeš v televizi

„Bohužel, většina maminek si chce těhotenství (z pochopitelných důvodů) užít jako show, takže se snaží o to, aby mohla absolvovat ultrazvukové vyšetření co nejčastěji. Z hlediska medicínského to možné je, ale kromě závažných případů, kdy je vývoj plodu potřeba sledovat pravidelně a v kratších intervalech, jsou podobná představení úplně zbytečná.

Kromě toho není nutné vyžadovat jej jen z toho důvodu, že se gravidní žena chce ujistit, že je vše v pořádku. V tom případě stačí poslechnout si tlukot srdíčka. Od dvacátého týdne stejně většina těhulek cítí pohyby plodu, což je velmi chytrá a přirozená kontrola vitality plodu, ke které ženy svého gynekologa nepotřebují.“

Nic není bezchybné

Než se začnete dožadovat dalších nadstandardních vyšetření, měla byste si uvědomit, že ani ultrazvuková kontrola není všemocná a jako taková není schopna odhalit všechny případné vývojové vady plodu. Má své hranice, stejně jako každé jiné přístrojové vyšetření.

Celý systém několika základních kontrol je vypracován na základě medicínských zkušeností tak, aby co nejefektivněji odhalil případné defekty plodu. Lékaři se snaží při co nejmenším počtu vyšetření o co největší výtěžnost.

„Ultrazvukové vyšetření, je-li prováděno důkladně, je navíc poměrně časově náročné, takže není možné provádět ho těhotným na přání vždy, kdy o něj požádají. Na to by nestačil ani čtyřiadvacetihodinový provoz ordinací.Pokud po tom maminka touží, může si v soukromých ordinacích připlatit nadstandard v řádech tisíců korun a pak čekat, jestli jí miminko z monitoru zamává. Já v tom ale hlubší smysl nevidím,“ dodává gynekoložka Romana Krůtová.

Viděno trojrozměrně

Toužíte-li vidět své miminko co nejčastěji, můžete se kolem 15. týdne těhotenství objednat na 3D nebo 4D ultrazvuk, jenž jistě bude vítaným zpestřením vašeho očekávání. Miminko v takovéto projekci, která se ovšem provádí až kolem 25. týdne a je poměrně drahou záležitostí, získá konkrétní obrysy.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Rodiče, Ultrazvuk, Výtěžnost, Medicínský důvod, Vaz, Poslední ultrazvuk, Show, Ultrazvuková kontrola, Gravidní žena, Vyspělý stát