Maminka.czKojenec

Umělá výživa versus domácí strava

Kateřina Černá 15.  7.  2010
Umělá výživa versus domácí strava
Pokud již dítěti mateřské mléko nestačí, je potřeba začít s příkrmy. Jako první zavádíme většinou zeleninové, později masozeleninové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na začátku Vás čeká rozhodnutí, zda budete svému dítěti denně vařit, nebo se spolehnete na již hotový příkrm ve skleničce. Oboje má své přednosti i úskalí.

Doma vařený příkrm pro kojence

Zásadní nevýhodou každodenního vaření je jednoznačně čas. Pokud se rozhodnete svému dítěti připravovat každý den čerstvý oběd, je potřeba počítat s tím, že budete okolo poledne vázaná na plotnu.

Pokud vaříte například pro šestiměsíční dítě, je dobré veškerou zeleninu pečlivě oloupat, přibližně 30 až 45 minut vařit (nejlépe v kojenecké vodě) a následně důkladně rozmixovat, aby se v jídle neobjevovaly žádné nerozmixované kousky. Doporučuji zeleninu rozmixovat i s trochou vody, příkrm tak získá pro dítě stavitelnější konzistenci, navíc tím dítě zkonzumuje část doporučeného množství tekutin. Na závěr můžete lehce zakápnout malým množstvím oleje kvůli vitaminům zpracovaných v tucích.

Další zásadou je pro nejmenší děti nesolit a nekořenit. Kdy s dochucováním začít? Dokud dítěti chutná i nedokořeněné jídlo, gratuluji Vám a nijak příznivou situaci nepokoušejte. Buďte ráda, a dokud s chutí jí, solené a kořeněné mu nenabízejte. Pokud však dítě začne příkrm odmítat, můžete zkusit malé množství koření, nejlépe čerstvých bylinek. Do roku věku bych se však pokusila opravdu striktně pro dítě jídlo nesolit a nekořenit, což však pro mnohé znamená vařit pro sebe a dítě zvlášť.

Jak dítě na vařený příkrm naučit? Jednou z jeho výhod je bezesporu to, že jej můžete dělat jen z těch potravin, které Vašemu dítěti chutnají. Ideální je začít s příkrmem pouze z jedné suroviny, například z brambor či mrkvě. Jakmile si dítě na chuť zvykne, můžete začít s další. Výhodou postupného přidávání je také zjištění případné alergie na danou surovinu. S postupem času můžeme dítěti dávat další a další zeleninu (brokolici, kedlubnu, květák, apod.). Je dobré kombinace různých druhů střídat, aby strava nebyla příliš jednotvárná. Může se Vám například stát, že pokud budete dávat dítěti každý den mrkev, získá nezdravou nažloutlou barvu. Pokud dítěti přestává k dostatečnému nasycení zelenina stačit, můžete začít přidávat žloutek či kousek libového masa.

Proč dát vaření přednost? V prvé řadě Vás vyjde doma uvařené jídlo jednoznačně levněji. Například kojenecká porce brambor, mrkve a kuřecího masa Vás vyjde přibližně 5 až 8 korun. I když připočtete nějaké drobné za vodu či energii, za porci zaplatíte maximálně do desetikoruny. Ideální situace nastává, pokud zeleninu pěstujete na zahrádce (ještě lépe Vaše babička nebo jiná příbuzná).

Pokud chcete dávat dítěti doma vařenou stravu, ale ne každý den máte před polednem čas vařit, existuje zde ještě další možnost. Pro mnohé ženy je vhodným řešením uvařit větší množství příkrmu, nalít ho do ledovače a dát zamrazit. Pokud nemáte některý den na vaření dostatek času, vyloupnete z ledovače potřebné množství a pouze ohřejete. Tato metoda je vhodná také pro děti, které toho zatím moc nesnědí. Je možné jim dávku jídla přesně určit a s rostoucím hladem a chutí postupně přidávat.

Recepty na doma vařené příkrmy najdete například na těchto webech:

www.maminkam.cz/recepty-pro-deti/

www.kojeneckavyziva.cz

www.mojedite.cz/recipe.php

www.vyzivakojence.cz

Kupovaná výživa ve skleničce

Zejména zaměstnané maminky však nedají na kupované příkrmy ve skleničce dopustit. Místo v kuchyni můžete trávit poledne s kamarádkou v kavárně a dítěti necháte jídlo ohřát. Stejně tak to mohou praktikovat ženy v zaměstnání. Od roku 2007 se dětské výživy navíc vyrábí i v bio kvalitě. Přehled bio příkrmů naleznete na http://www.biopotraviny.info/prikrmy.pdf.

Při koupi příkrmu je potřeba sledovat, pro jak staré dítě je určen. Některé příkrmy mohou i děti od čtyř měsíců, zatímco jiné až od roku. Liší se jak složením, tak i konzistencí. Pro čtyř měsíční dítě je třeba strava dokonale rozmixována, v příkrmu pro starší dítě můžeme najít poměrně velké kousky.

I přes doporučený věk bych doporučovala pečlivě sledovat etiketu a kontrolovat, zda složení odpovídá tomu, co Vám radí Váš pediatr. Bohužel i přes veškeré normy se občas stane, že ve výživě je obsažena surovina, která je pro daný věk nevhodná.

Pokud ovšem chcete pro dítě kvalitní stravu, je potřeba sáhnout poměrně hluboko do kapsy, dětský příkrm Vás může stát obdobně jak menu v restauraci pro dospělou osobu. Rozumnou alternativou může být nákup kojenecké výživy přes internet, kde mohou být její ceny až téměř o polovinu nižší než v maloobchodě. Na internetu se cena masozeleninového příkrmu pohybuje od 20 do 40 Kč. Jelikož se však jedná o větší množství, je potřeba ozkoušet, zda Vašemu dítku daný příkrm chutná. Tímto způsobem je možné šetřit peníze a zároveň čas strávený u vaření.

Od ukončeného čtvrtého měsíce můžete dítěti koupit například mrkvový příkrm Sunárek bez cukru, soli, konzervačních i aromatických látek. Na internetu je dostupný již za 20Kč/ 135g. O něco dražší variantou pro stejně staré dítě může být například zeleninový příkrm s králíkem HAMI přibližně od 24Kč/125g. Pokud dáváte přednost bio kvalitě, pak můžete zvolit například HIPP BIO první brokolice od 24Kč/125g. S rostoucím věkem dětí roste pak mi množství a cena jednotlivých příkrmů. Například HIPP BIO Vaječné těstoviny v rajčatové omáčce od 50Kč/275g.

Masozeleninové příkrmy můžete koupit například v těchto e-shopech:

http://obchod.detskavyziva.cz

http://www.drmax-lekarna.cz

http://www.ka-cer.cz/cz/e-shop

Témata: Děti, Výživa a stravování, Kojenec, strava, Výživa, Domácí, Sunárek, Dom, Ideální situace, Umělá výživa