Maminka.czZdraví žen

Pojišťovny budou hradit umělé oplodnění ženám až do 40 let. Navíc proplatí mražení vajíček po onko léčbě

Simona Procházková 17.  10.  2021
Máme dvě dobré zprávy. Tou první je posun hrazení umělého oplodnění zdravotními pojišťovnami o rok déle, tedy do 40. narozenin ženy. Druhá pak bude zajímat ženy, které prodělaly onkologickou léčbu a obávají se, že už nebudou moci mít vlastní dítě. Pojišťovny budou od příštího roku platit onkologickým pacientkám zmražení vajíček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zdravotní pojišťovny začnou od nového roku platit onkologickým pacientkám zmražení vajíček (oocytů), aby mohly mít po ukončení onkologické léčby vlastní děti. Doposud si pacientky musely úkon platit ze svého nebo vydávat mrazení vajíček za léčbu metodami umělého oplodnění (IVF), což byla jediná možnost, jak získat příspěvek od zdravotní pojišťovny. K tomu byl navíc nutný souhlas partnera. Pokud partnera nesehnaly, musely si na mrazení svých vajíček připravit až 60 tisíc korun. Jen pro srovnání, cena za zamrazení spermií mužů, které čeká onkologická léčba, se pohybuje kolem dvou tisíc korun.

VIDEO: O čem se mlčí: Neplodnost a umělé oplodnění

Chemoterapie i radioléčba můžou vajíčka poškodit

„Tato změna se dotkne mladých pacientek se solidními nádory a dobrou prognózou, které ještě nemají děti. Největší část z nich jsou ženy s nádory prsu, ale týkat se to může i žen s melanomy, kolorektálním karcinomem, nádory zažívacího traktu, nádory vaječníků a řadou dalších onemocnění, u nichž pacientky prochází zajišťovací léčbou. Chemoterapie, ale i další druhy léčby, například imunologická, mohou ovlivnit kvalitu oocytů a plodnost ženy. Proto je třeba, abychom na to pamatovali a své pacientky, kterých by se toto mohlo týkat, o možnostech uchovat si vlastní vajíčka do budoucna informovali,“ říká prim. MUDr. Katarína Petráková Ph.D., zástupce přednosty pro Léčebně preventivní péči Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu.

Ženy musí o této možnosti vědět

Změny jsou zásadní také pro obor asistované reprodukce. „V prvé řadě mizí mnohdy nedůstojný stav, kdy si mladá žena poté, co si vyslechla onkologickou diagnózu, musela shánět partnera, aby si před nástupem na léčbu mohla nechat odebrat vajíčka a nestálo jí to desítky tisíc korun,“ vysvětluje MUDr. Pavel Otevřel, vědecký sekretář výboru Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP.  

Proč se nebát a co čekat od umělého oplodnění?

„Z procedury se tak nyní stává standardní lékařský výkon a ženám, jichž se to týká, se obrovsky uleví. Bohužel se totiž setkáváme i s tím, že partner nezvládne těžké období a diagnózu partnerky a opustí ji,“ doplňuje lékař. Podle odhadu specialistů přichází na reprodukční kliniky a specializovaná oddělení přibližně 150 až 200 onkologických pacientek ročně, změna a osvěta s ní související by však mohly k podobnému výkonu přimět až 500 žen v plodném věku, které si chtějí uchránit svá vajíčka před tím, než nastoupí léčbu.

Umělé oplodnění hrazené až do 40 let

„Počet cyklů, při nichž je možné oocyty odebrat, není omezený, pojišťovny hradí také uchování po dobu deseti let,“ upřesňuje Jonáš Vokřál, ředitel reprodukční kliniky Reprofit.

Další změnou, která prošla poslaneckou sněmovnou a čeká na podpis prezidenta, je posun hrazení umělého oplodnění zdravotními pojišťovnami o rok déle, tedy do 40. narozenin ženy. Novinka, která má začít platit 1. ledna 2022, se týká těch žen, jež se pokoušejí počít dítě a nedaří se jim to přirozeně.

Průměrný věk žen, které si přijdou pro pomoc na některou z klinik umělého oplodnění, se stále zvyšuje. „U nás v současné době činí 37 let. S pokrokem medicíny jsme schopni pomoci více ženám i v pozdějším věku, ale platí, že největší úspěchy slavíme u těch, jejichž věk nepřesahuje 37 let. Později se úspěšnost oplodnění už nijak nezvyšuje,“ říká Jonáš Vokřál z kliniky Reprofit.

Přála si pro syna sourozence a dlouho se nedařilo. Pak se ale stal zázrak!

Těhotenství ve vyšším věku je trendem

Podle MUDr. Štěpána Machače z IVF Clinic Olomouc je žena kolem 40. roku na vrcholu života. Zpravidla ví, co chce, a je na dítě připravená emočně i materiálně. „Nemůžeme ignorovat společenský trend, lidé chtějí děti v pozdějším věku. Máme tu vysokou rozvodovost, lidé kolem 35 let si po prvním neúspěšném manželství budují další vztahy a často chtějí mít s novým partnerem dítě. Navštěvují nás ženy, které mají mezi 39 a 40 lety a pokoušejí se otěhotnět. U žen starších 40 let ale vidíme znatelný pokles úspěšnosti, i když biologické stáří bývá u žen různé. Hranici bych proto dále neposouval. Jeden rok navíc ale řadě žen bezpochyby pomůže,“ uvádí lékař. Biologický limit mateřství je podle něj mezi 45. a 46. rokem. V Česku může žena podstoupit IVF nejpozději ve 49 letech.

Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Plodnost, Početí, žena, Umělé oplodnění, Klinika, Vědec, umělé, Osvěta, melanom, Hormonální léčba, Zmrazení vajíček, Nádor, Narozeniny, Česká republika, Pojišťovna, ČLS JEP, Mražení, Vajíčko, Zmražení, Pacientka, IVF Clinic, Zdraví na Heureka.cz

Video