Maminka.czNeplodnost a IVF

Umělé oplodnění: Co vás čeká na klinice a proč není třeba se strachovat? Vysvětlí lékařka

Simona Procházková 2.  12.  2021
Otěhotnět přirozenou cestou je stále obtížnější. Problém s početím potomka řeší v Česku přibližně 20 % párů a jejich počet pořád roste. Naplnění touhy po dítěti se tak stále častěji přesouvá do ordinací lékařů. Jak důležité je zbytečně neotálet s léčbou a proč není třeba se bát, vysvětluje MUDr. Hana Višňová z kliniky IVF Cube.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se delší dobu snažíte o vytoužené miminko a ono stále nepřichází, je logické, že vás začnou trápit obavy a nervozita. Proč to nejde? Je všechno v pořádku? Máme problém? Bude ze mě vůbec někdy máma? Ten obrovský psychický stres nedokáže pochopit nikdo, kdo si něčím podobným nikdy neprošel. Díky moderní reprodukční medicíně ale nemusíte házet flintu do žita, většinou dokáže pomoci. Jaké jsou možnosti?

VIDEO: Kdy mají páry začít řešit problémy s početím?

Kdy je čas obrátit se na lékaře?

S manželem jsme se dohodli, že bychom chtěli alespoň dvě děti, takže jsem vysadila antikoncepci prakticky hned po svatbě, což bylo před necelými dvěma lety. Je mi 33 let, jsem zdravá, nikdy jsem netrpěla žádnými gynekologickými obtížemi, kromě několika zánětů močového měchýře. První rok jsme byli v klidu a neřešili, zda se miminko povede zrovna tento měsíc, nebo až za dva či tři další. Nyní mě už ale pravidelné zklamání začíná dost trápit, přece jen, čas ubíhá a občas mě přepadne strach, že se to třeba nikdy nepovede a zda je opravdu s námi všechno v pořádku. Na doporučení ošetřující lékařky jsem nás objednala na konzultaci na kliniku reprodukční medicíny. Zejména pro muže je to ale velký stres, netušíme, co nás čeká, jaká vyšetření budou potřeba a jak probíhá léčba, když lékaři zjistí, že jsme neplodní?    Linda Š. (32), Prachatice

Radí MUDr. Hana Višňová, gynekoložka a vedoucí lékařka kliniky IVF CUBE

S rostoucím věkem klesá šance na oplodnění přirozenou cestou, odkládáním návštěvy kliniky asistované reprodukce se tak může snížit šance na úspěšnost léčby. Pravděpodobnost dosažení těhotenství u ženy není ani za optimálních podmínek vyšší než 25 % v každém měsíci. Proto by se u žen do 35 let mělo začít s diagnostikou už po roce nechráněného pohlavního styku, u starších žen je třeba hledat příčiny už po šesti měsících.

A pozor, zatímco v minulosti se neplodnost považovala jen za problém ženy, dnes je ve 40 % problém s početím na straně ženy, stejným poměrem je problém u muže, u zbývajících 20 % případů se jedná o kombinaci faktorů u obou partnerů.

Proč se nebát a co čekat od umělého oplodnění?

Nejde hned o oplodnění ze zkumavky!

Představa, že návštěva specializované kliniky automaticky znamená, že budete muset podstoupit umělé oplodnění (IVF), je jedním z nejčastějších mýtů souvisejících s léčbou poruch plodnosti. Naším prvořadým cílem je početí a donošení zdravého dítěte s co nejméně invazivním zásahem do organismu ženy i intimity partnerského vztahu.

Při první návštěvě kliniky asistované reprodukce vás čeká konzultace s důslednou anamnézou. U ženy následuje gynekologické vyšetření, v případě vhodné fáze cyklu je spojené i s ultrazvukovým vyšetřením. Důležitý je i odběr krve, při kterém se zjišťují všechny parametry ovlivňující přirozený proces otěhotnění včetně hormonů a imunologických faktorů.

Muži většinou absolvují spermiogram (odběr vzorku spermatu pro laboratorní vyšetření), který zjistí kvalitu a počet spermií. Stává se, že příčinu poruchy plodnosti diagnostikujeme již z prvních výsledků a léčbu zahájíme v nejbližším menstruačním cyklu. Někdy stačí hormonální léčba k vyvolání ovulace a načasování styku, jindy přistoupíme k intrauterinní inseminaci (zavedení partnerových spermií přímo do dělohy).

Vývojové vady dělohy: Možná kvůli některé z nich nemůžete otěhotnět. A nemusíte o ní vědět

Specializovaná vyšetření: imunologie, genetika...

V komplikovanějších případech léčby poruch plodnosti je potřeba spolupráce s dalšími specialisty z oboru endokrinologie, imunologie či genetiky. Když jsou překážky přirozeného otěhotnění opravdu závažné (například těžké poruchy spermiogramu, neprůchodné vejcovody, vysoký věk ženy), jiná metoda než IVF cyklus (hormonální stimulace vaječníků a následný odběr zralých vajíček, která jsou oplodněna v laboratoři, mimo tělo pacientky a vybraná embrya pak přenesena zpět do dělohy) nepomůže. Pro uklidnění, podle statistik absolvuje cyklus umělého oplodnění jen přibližně 30 % párů, které se rozhodly pro návštěvu kliniky reprodukční medicíny.

Samotný proces umělého oplodnění je psychicky náročný od samého začátku a představuje výrazný zásah do života každého páru. Proto klademe velký důraz na komplexní přístup, který zahrnuje i psychologickou péči. Naši pacienti mají k dispozici i služby psychologa, který je na klinice přítomen.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Gynekologie a porodnictví (poradna), Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Plodnost, Početí, Umělé oplodnění, Klinika, sperma, cena, umělé, Hormonální léčba, Česká republika, Spermiogram, Lékař, IVF CUBE, Imunologie, Cube, Zklamání, Obor, Lékařka, Problém žen, Hana Višňová, Zdraví na Heureka.cz