Maminka.czEmbryo

Víte, co a kdy se děje při umělém oplodnění a jak dlouho trvá, než se zárodek uhnízdí v děloze? Vysvětlí embryoložka

Simona Procházková 2.  2.  2023
Zajímá vás, jak probíhá vývoj zárodku první dny po oplození? A jak se vybírají kvalitní a životaschopná embrya? Při umělém oplodnění dochází k oplodnění vajíčka spermií v laboratorních podmínkách, jednotlivé vývojové fáze celého procesu probíhají ale stejně jako při přirozeném početí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Embryo je zárodek, který se vyvinul po spojení vajíčka a spermie a který je vidět pouze pod mikroskopem. V prvních pár dnech po oplození sledují embryologové v laboratoři jeho vývoj a informují o něm potenciální rodiče prostřednictvím telefonu nebo e-mailu.

VIDEO: Každý detail rozhoduje: Jak probíhá umělé oplodnění

Kultivace v laboratoři asistované reprodukce má za cíl vybrat kvalitní embrya schopná zahnízdění a vývoje, který vede k porodu zdravého plodu. Kultivovat embrya v laboratoři je možné do 6. dne jejich vývoje a poté musí být zamrazena nebo přenesena do dělohy matky.

„Vývoj embrya při přirozeném početí probíhá stejně, jen k němu dochází ve vaječníku a následně v děloze ženy. Poté embryo opustí zónu pellucidu (glykoproteinový obal vajíčka), což je zhruba 6. až 7. den vývoje, a nasedá na děložní sliznici, do které se postupně zanořuje. Tomuto zanoření se říká implantace, a ta je skutečným začátkem gravidity. Ale také je jednou z kritických etap těhotenství. Zdárná implantace závisí na kvalitě embrya, ale stejnou měrou i na připravenosti endometria, tedy děložní sliznice. Trvá přibližně 40 hodin,“ popisuje Ing. Veronika Faměrová, embryoložka a vedoucí laboratoře Centra reprodukční medicíny Iscare.

Vývoj embrya po IVF den po dni

1. den po oplození: 16 až 18 hodin po inseminaci se hodnotí v laboratoři výsledek fertilizace – oplodnění. Embryologové sledují, zda zygota (buňka s kompletní sadou chromozomů, která vzniká bezprostředně po splynutí spermie a vajíčka) obsahuje dva pólocyty a dvě prvojádra (prvotní znak oplození vajíčka). V dalších hodinách se embryo dělí na dvě buňky.

2. den po oplození: 48 hodin po oplození už bývá embryo tvořeno čtyřmi buňkami. Ty jsou od sebe odlišitelné a oddělené rýhami. Právě proto se dělení buněk nazývá rýhování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 

3. den po oplození: dělení buněk pokračuje a za 72 hodin po úspěšném oplození už by embryo mělo mít šest až osm buněk. V tuto chvíli může již začít proces nazvaný kompaktace, při němž se jednotlivé buňky přimykají k sobě.

4. den po oplození: čtvrtý den po oplození (někdy ovšem už i třetí den) vzniká morula. Buňky více přisedají k sobě. V některých případech je již nelze odlišit.

5. den po oplození: pátý den po oplození bývá dnem, kdy je embryo zavedeno během krátkého a nebolestivého zákroku do dělohy ženy. V tuto chvíli by již mělo být ve stadiu tzv. blastocysty, kdy se uvnitř embrya vytváří dutinka a následně dochází k diferenciaci embryoblastu (z něhož se následně vyvíjí plod) a trofoblastu (z něhož se vyvíjí zárodečné obaly).

Embryo již také může začít hatchovat. To znamená, že je protržena zona pellucida – ochranný obal, kterým je do této doby embryo obaleno. Embryo ho začíná postupně opouštět a pro další zdárný vývoj je potřeba jeho uhnízdění v děložní sliznici.

Umělé oplodnění: Co vás čeká na klinice a proč není třeba se strachovat? Vysvětlí lékařka

Jak probíhá přenos embryí do dělohy?

  • Embryotransfer neboli přenos embrya se provádí tenkým katetrem, který se zavede přes hrdlo děložní přímo do dělohy ženy.
  • Zavedeno může být embryo ve stejném cyklu, ve kterém proběhl odběr vajíček (oocytů), nebo se s přenosem čeká na některý z dalších cyklů. V tom případě je do dělohy přeneseno embryo rozmrazené (jde o tzv. kryoembryotransfer).

„Na rozdíl od odebrání vajíček probíhá embryotransfer bez narkózy. Samotný přenos trvá chvíli, je takřka bezbolestný a provádí se ambulantně. Na většině klinik po něm žena ještě chvíli leží a odpočívá, následně může odejít domů,“ uvádí Ing. Faměrová.

Jak dlouho se uhnizďuje embryo?

Pokud je přenos proveden pátý den vývoje embrya, dochází k nidaci neboli uhnízdění embrya do děložní sliznice jeden nebo dva dny po něm. Samotné uhnízdění nelze nijak sledovat, nezbývá než čekat na výsledek těhotenského testu. Ten je možné si udělat po uplynutí 12 až 14 dnů od transferu embrya. Kromě domácího testu z moči můžete také podstoupit těhotenský test odběrem krve, měří hladinu hormonu hCG.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Těhotenský test, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Plodnost, Početí, Umělé oplodnění, Klinika, umělé, Ovulace, Embryo, Zárodek, Odebrání, Oplodnění, Vajíčko, Děloha, Zář, Embryolog, Laboratoř, Oplození, Ing, Buňka, Spermie, Rýha, Těhotenské testy na Heureka.cz