Maminka.czRodina

Umění bydlení

Monika Kosová 10.  8.  2010
Staří Číňané věřili, že vše kolem nás má svou energii, která dohromady vytváří atmosféru prostoru. Pokud chcete do svého domova přinést harmonii, může vám pomoci právě feng-šuej.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přeloženo z čínštiny znamená feng-šuej vítr a voda. Jeho kořeny vycházejí z taoistických nauk o poznání světa z časů staré Číny, tři tisíce let před naším letopočtem.

Principy feng-šuej jsou založené na dosažení harmonie bydlení, která se následně přelévá do všech oblastí života. Nejdůležitější aspekt tohoto umění je neviditelná a všudypřítomná energie čchi.

Prostor zkrátka ovlivňuje náš život. Jinak se budeme cítit v domečku uprostřed lesů a jinak v bytě v rušném velkoměstě. Stejně naše pocity může ovlivnit rozmístění a tvar nábytku, barvy, světla i to, na kterou světovou stranu se orientují dveře a okna.

Feng-šuej pracuje s pěti elementy - voda, dřevo, oheň, země, kov. Každý prvek má svoje specifické vlastnosti. Patří k nim barvy, tvary, roční období, emoce. Váží se také k vlastnostem a schopnostem lidského života.

Navzájem se doplňují: voda živí stromy a umožňuje jim růst, dřevo hoří a je palivem pro oheň, popel, výsledek hoření, znovu doplňuje zem, hluboko v zemi vzniká kov a na kovu vznikají malé kapky vody.

V opačném koloběhu se živly mohou i ničit: dřevo rozseká sekera, kov se roztaví v ohni, oheň uhasí voda, zem zadržuje tok vody a zem je roztrhaná rostoucími kořeny stromů. Pokud máte doma prvky v rovnováze, vládne ve vašem životě mír a klid.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Bydlení, umění, Sekera, Nejdůležitější aspekt