Maminka.czHry pro děti

Umíte si se svým dítětem doopravdy hrát?

Michaela Karavarakis 17.  1.  2014
Umíte si se svým dítětem doopravdy hrát?
Rozvíjet a obohacovat neznamená zahrnout množstvím nejmodernějších hraček a pak dítě nechat, ať se zabaví samo. Víte, jaké podněty jsou pro něj ve kterém věku nejcennější, a jak si se svým dítětem skutečně hrát?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Narození - 6 měsíců

Vaše miminko pomalu objevuje svět kolem sebe. Všechno je pro něj nové a velké a přemíra hluku či příliš podmětů může ty citlivější snadno rozplakat. V prvních třech měsících dětičky převážně spinkají, papají a svět kolem sebe hlavně pozorují. S tím, jak se ale učí věci uchopovat (kolem čtvrtého měsíce života), otvírá se jim celá řada nových možností.

V tomto věku ocení hlavně šustivé knížky, hračky vyrobené z napomak odlišných materiálů, chrastítka, deky na hraní, dětská zrcátka, plyšáky do postýlky hrající ukolébavky či uklidňující melodie.

Když na své miminko mluvíte, dávejte si záležet hlavně na intonaci, ani ne tak na tom, co říkáte. Můžete si navléct na ruku maňáska a zahrát mu malé divadlo, zpívat mu, ukazovat mu jednotlivé hračky a nabízet mu je k osahání (a ocucání).

6 měsíců – 1 rok

V tomhle věku děti začínají lézt, stavět se, posunovat se kolem nábytku. Dychtivě objevují svět kolem sebe.

Ukazujte mu věci i nad jeho zorným úhlem. Vyzvedněte ho výšky, opřete si ho zádíčky k hrudi a choďte s ním po bytě. Ukazujte mu věci za oknem i na poličce v obýváku či v kuchyni. Nechte ho ohmatat (a ocucat), co není zdraví nebezpečné. Přibližte svůj obličej k obličeji vašeho miminka a důkladně vyslovujte jednotlivé slabiky, tak aby vidělo vaše ústa. Repertoár hraček rozšiřte o ty do vody a můžete taky začít s prvními říkankami (Paci paci pacičky, Vařila myšička kašičku,…)

1 rok – 18 měsíců

Vaše děťátko si víc a víc procvičuje drobnou motoriku, chodí a začíná se projevovat i slovně.
Trpělivě s ním stavte kostky, skládejte do sebe kelímky, navlékejte kroužky, nechte ho schovávat se pod dekou, ručníkem, trikem,… a pak na vás vybafnout. Zkuste ho přimět, aby po vás opakovalo jednoduchá slova jako pití, auto, balon,... (Pár základních by již mělo umět.) Zkuste mu představit kreslící tabulku, hračky na provázek (kachničky, dřevěné vláčky, krokodýli,…), výklopné auto, houpacího koníka, první auto na ježdění (a naučit ho odstrkovat se). K základním říkankám můžete přidat zvuky zvířátek.

18 měsíců – 2 roky

Motorika i chůze se dále vylepšuje a heuréka všechno už automaticky nemíří do pusy!
Můžete zkusit jednoduché puzzle, hračky, kde se zastrkují tvary, první modelínu se sadou vykrajovátek, hračky na dřevěné tyči (tučňáci, šneci,…). Velmi oblíbené - ovšem náročné na nervy - je přelévání vody z kelímku do kelímku, míchání a nabírání vody lžící, foukání bublin do vody brčkem. Chlapečci ocení stavění kolejnic, i když vás pravděpodobně nenechají spojit víc než dva kousky. Dávejte svému dítěti těžší a těžší slovní úkoly, abyste viděli, kolik toho už rozumí (budete překvapeni!). ‚Odnes to prosím do pračky.‘ ‚Hoď to do dřezu.‘ ‚Sesbírej ty kostky.‘ ‚Podej mi pití.‘

2 – 3 roky

Vaše miminko nejen že už není miminkem, ale pomalu přestává být i malým děťátkem. Třetí narozeniny jsou v jeho životě přelomové. Z malého dítěte se stává „velké“. Toto období je proto hrozně důležité z hlediska rozvoje jeho slovní zásoby i fantazie, procvičování paměti a rozšiřování obzorů.

Hrajte si s ním na profese (doktory, prodavače, kuchaře,…) i na jeho oblíbené postavy z pohádek či seriálů. Pokud chce, přehrávejte s ním dokola scény z příběhů, které se mu z nějakého důvodu vryly do paměti (Popelka na bále tančí s princem, princ líbá Sněhurku a ona procitá k životu, Sandokan zachraňuje princeznu,…). Nechte ho pracovat s vodovkami, můžete zkusit první tablet či dětský počítat. Vezměte ho poprvé na dětské představení do divadla a nebojte se, že ještě nebude všemu rozumět. Zapište se společně do knihovny. Dávejte mu jednoduché slovní hádanky (Jsem malé, černé zvířátko, žiju v podzemí, mám kalhotky s kapsami a za kamarády myšku, zajíčka a žabku. Kdo jsem?) a pobízejte ho, aby stejné dávalo ono vám.

A nakonec nebuďte frustrovaní, pokud ani v tomhle věku neudržíte jeho pozornost u knížky na delší dobu. Nám se to u našich tříletých stále nedaří na déle jak tři minuty:)

Témata: Děti, Hry pro děti, Popelka, Foukání, Vodovka, Podzemí, Třetí narozeniny, Heuréka, První model, Sandokan, Hra, Houpací koník, Říkanka