Maminka.czInflační brzda

Nejvyšší čas uplatnit slevu na dítě, školkovné či slevu na manželku. Jak na to, poradí Mazaná matka

inbViola Hejlová 14.  3.  2023
Jaké daňové slevy související s mateřstvím se vyplatí znát? Slevu na dítě, školkovné a slevu na manželku. Ve všech třech případech jde o slevu na dani, nikoliv „jen“ o odčitatelnou položku od základu daně. Při podání daňového přiznání na to nezapomeňte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Daňové zvýhodnění na dítě

Nejčastěji se setkáte s hovorovým pojmem sleva na dítě, oficiálně jde o daňové zvýhodnění na dítě. Za rok 2022 si ji můžete odečíst, pokud jste měla příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání alespoň na úrovni šestinásobku minimální měsíční mzdy (= 16 200 Kč pro rok 2022), konkrétně tedy větší nebo rovny částce 97 200 Kč. 

Daňové zvýhodnění na děti za rok 2022 je v této výši:

na 1. dítě 15 204 Kč ročně, tedy 1 267 Kč měsíčně,

na 2. dítě 22 320 Kč ročně, tedy 1 860 Kč měsíčně,

na každé další dítě 27 840 Kč ročně, tedy 2 320 Kč měsíčně. 

Příklad ze života
Mazaná matka porodila v březnu 2022 své první dítě. Během rodičovské dovolené podnikala a podařilo se jí vydělat více než 97 200 Kč. U OSVČ se porovnává základ daně, tedy příjmy po odečtení (skutečných nebo paušálních) výdajů. Ve svém daňovém přiznání za rok 2022 si tak bude moci uplatnit daňové zvýhodnění za 10 měsíců (10 *1267 Kč). Sleva se totiž počítá i za ten měsíc, kdy se dítě narodilo (i kdyby datum vycházelo na 30. nebo 31 v měsíci.). 

Pokud se vám podaří optimalizovat vypočtenou daň na menší částku, než je daňové zvýhodnění na dítě, může se vám dokonce stát, že vám stát vyplatí peníze zpět ve formě bonusu. U žádné jiné slevové položky toto není možné. 

Pokud jste v roce 2022 nedosáhla zmiňované výše příjmů, může si slevu na dítě uplatnit samozřejmě otec, ale vždy jen jeden z vás.

VIDEO: Viola Hejlová: Jak žádat o příspěvky v těhotenství?

Platíte za jesle nebo školku? Uplatněte si školkovné!

Oficiální název školkovného zní sleva za umístění dítěte. Tato sleva ale nemůže jít tzv. „do plusu“, jako je tomu třeba u daňového zvýhodnění na dítě, maximálně do nulové daňové povinnosti.

Pro rok 2022 je školkovné maximálně 16 200 Kč. Uplatňují se reálně vynaložené výdaje, takže k daňovému přiznání musíte přiložit daňový doklad/fakturu. Do školkovného se započítává pouze „školné“, nikoliv stravování, výlety, kultura nebo kroužky. Můžete jej uplatnit pouze 1x za rok, při ročním zúčtování daně (zaměstnanci), nebo při podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok.

Podle mého názoru se taky hodí připomenout, že pokud budete dávat do jeslí nebo jiného obdobného zařízení dítě mladší do 2 let, a stále pobíráte rodičovský příspěvek, může být dítko v jesličkách maximálně 92 hodin v kalendářním měsíci, jinak o nárok na rodičovský příspěvek přijdete. Nesplníte tím totiž podmínku osobní celodenní péče, která podmiňuje výplatu rodičovského příspěvku.

*Pokud maminka pracuje pouze příležitostně nebo má relativně malý výdělek, nevyjde jí v daňovém přiznání tak vysoká daň z příjmů, aby si mohla tuto daňovou slevu uplatnit. Takže slevu může samozřejmě využít otec dítěte. A opět platí, že ale jen jeden z vás.

Na jaké typy zařízení se školkovné vztahuje?

Mateřská škola podle školského zákona: soukromá, státní, firemní; mateřská škola nebo obdobné zařízení v zahraničí; dětská skupina; zařízení, které pečuje o dítě na základě živnostenského oprávnění; lesní školka.

Na čem se dá ušetřit v těhotenství? Projděte si 10 praktických tipů od Mazané matky!

Sleva na manželku

Tato sleva na dani se týká pouze sezdaných párů. Jmenuje se totiž sleva na manželku. A lze ji uplatnit za celé měsíce, kdy trvalo manželství.

Nejlépe ukážu na příkladu ze života:

Mazaná matka si v roce 2020 vzala za manžela pracujícího muže, který vydělává „natolik“, že zajistí celou rodinu, aniž by manželka musela pracovat, případně si jen maličko přivydělává nebo pobírá nízkou peněžitou pomoc v mateřství (nebo třeba PPM čerpala jen pár měsíců). Ve finančním vyjádření to znamená, že v daňovém přiznání za rok 2022 si manžel může uplatnit slevu na manželku 24 840 Kč.

Důležité je, aby manželka, žijící ve společné domácnosti, neměla za rok 2022 vlastní příjem větší než 68 000 Kč. Do částky 68 000 Kč se započítává peněžitá pomoc v mateřství, ale nikoliv porodné nebo rodičovský příspěvek.

Dále se do příjmů zahrnují:

  • veškeré příjmy v „hrubém“ od zaměstnavatelů, příjmy z podnikání, nájmů a pronájmů,
  • všechny druhy důchodů,
  • nemocenská, náhrada mzdy při pracovní neschopnosti, ošetřovné,
  • přijaté dary,
  • podpora v nezaměstnanosti.

Naopak se do příjmů nezahrnují:

  • dávky státní sociální podpory (přídavky na dítě, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení, porodné, pohřebné)
  • dávky sociální péče,
  • dávky pomoci v hmotné nouzi,
  • státní příspěvky na penzijní připojištění se stáním příspěvkem,
  • stipendia.

Pokračuji v příkladu: Pokud byla mazaná manželka na mateřské od poloviny ledna 2022 a pobírala 28 týdnů mateřskou v celkové výši do 68 000 Kč (měsíčně maximálně cca 9700 Kč), v březnu 2022 porodila své první dítě, a od srpna pobírala rodičovský příspěvek (ten už není potřeba vůbec zvažovat), může si na ni manžel v daňovém přiznání uplatnit slevu ve výši 24 840 Kč.

Pro pořádek podotýkám, že to celé jde otočit o 180°, a můžeme se v příkladu bavit o pracující ženě, která živí celou domácnost a dávky pobírá manžel, který zároveň pečuje doma o dítě.

Témata: Mateřství, dětská skupina, Rodičovský příspěvek, Finance, Jak ušetřit, Inflační brzda, Příspěvky na děti, manželka, Mazaná matka, Zvýhodnění, Příjem, Viola Hejlová, Sleva, Hejlová, Daňové zvýhodnění, Daňové přiznání, PPM, Daň