Maminka.czPo porodu

Únava po porodu: Nedostatek spánku kompenzujte kvalitním jídlem

Tereza Víchová 28.  5.  2020
Po porodu bude krásnější! Vnitřně určitě, protože prošlo těhotenstvím a porodem. A to je i přes všechny útrapy, bolesti a často odříkání to nejhezčí, co mohlo vaše tělo prožít. Zvenčí vám to ale dá trochu práce dostat se do formy. Díky našim radám z vás ale dřív nebo později bude sexy máma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ta trochu naivní představa, že porodem zmizí bříško, je nám asi vlastní. Překvapení, že domů z porodnice pojedete pravděpodobně ve stejných kalhotách jako k porodu (!), prožije většina z nás. Dejte tomu čas, ten je zapotřebí nejvíc. A pak trocha píle. Držíme palce! 

Plný talíř pro tebe, mámo! 

Ano, bude to někdy moc těžké. I ta miniaturní miminka někdy umí vyplnit absolutně celý den i noc. Pláčem, potřebou kojení, přebalováním, koupáním, chováním. Že jste se zapomněla najíst? To se vám asi někdy stane. Ale nemělo by: hladová budete nervózní. 

Jídlo také umí doplnit energii, kterou jste nemohla získat dlouhým spánkem (nedostatkovým zbožím pro dalších pár týdnů či měsíců). A nekvalitní stravování se také projeví na kvalitě mateřského mléka. Podívejte se na naše rady k jídelníčku.

Jak má vypadat správná strava kojící maminky:

  • NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE PRAVIDELNOST, pestrost stravy a adekvátní porce - první 4 měsíce byste měla přijímat o 400-500 kcal/den více než jindy. 
  • PŘÍJEM BÍLKOVIN by měl být o 15 g vyšší než v době před otěhotněním - jezte maso, ryby, tvrdé sýry a jiné mléčné výrobky, vejce, luštěniny. 
  • LEHCE VYŠŠÍ BY MĚL BÝT I PŘÍJEM TUKŮ (cca 75 g/den), v době laktace tvoří asi 30-35 % energetického příjmu -ideální jsou potraviny s polynenasycenými mastnými kyselinami - makrela, sardinky, tuňák, losos. 
  • DBEJTE TAKÉ NA PŘÍJEM ŽELEZA, důležitého pro tvorbu červených krvinek, nejlépe se vstřebává z masa, vnitřností, mléčných výrobků a vajec. 
  • DOPLŇUJTE I JOD, má vliv na funkci štítné žlázy - obsahují ho mořské ryby, mořské řasy a některé minerální vody.
Ten nejlepší jídelníček pro kojící mámy. Diety odložte na později

Určete ve svém nejbližším okolí styčného důstojníka, který bude hlídat, zda také v tom shonu myslíte na sebe. Jak mi chutnal poctivý vývar nebo omáčky, které přinesla maminka (a ještě vyžehlila, zlaté jsou ty maminky!). 

Čerstvý vzduch je všelék 

Za každého počasí! Abyste se dostala brzy do formy, jsou procházky s kočárkem ideální variantou. A nejen pro tělo: představte si, jak vám rychle uteče den, který strávíte chozením krásnou přírodou se spokojeně spícím miminkem. A o co to může být jiné, než čekat zavřená doma, kdy se miminko vzbudí v postýlce (navíc se tu obvykle vzbudí po dvaceti minutách, zatímco v jedoucím kočárku zpočátku prospí celé intervaly mezi kojením). Chození je podle odborníků nejzdravější a nejpřirozenější forma pohybu, která vám ani brzy po porodu neublíží. A navíc pro vás máme cviky pro obvyklou noční můru nás všech brzy po porodu - tedy břicho. I to se díky nim dostane do kondice. 

Čas to spraví. A když ne? 

Čas je ostatně komoditou, kterou potřebujete po porodu všichni. Miminko na to, aby si zvyklo na nový svět, rozlišilo, kdy je den a noc a naučily jste se spolu mít nějaký rytmus a řád. Celá rodina na to, abyste se společně sžili s novým členem. A vaše tělo, které má za sebou životní výkon, bude potřebovat vaši trpělivost a čas k tomu, aby se dostalo do formy. A jestli se zpočátku zdráháte stoupnout si nahá před zrcadlo, za pár týdnů či měsíců už určitě zapnete své oblíbené džíny. A kdyby ne, máme pro vás rady, kam se obrátit, aby z vás byla sebevědomá maminka. Ta, která si své mateřství vychutná naplno. 

Kojit každé tři hodiny, nebo na požádání? A potřebuje kojení limity?

Na kojení jste tu dva 

A zapomenout na sebe by se vám mohlo vrátit ve věčném pláči, nepřibírání a zbytečné cestě k přikrmování. Především v prvních týdnech po porodu tak nezapomínejte na jedno heslo: nejíte sice za dva, ale kvalitní strava pro vás znamená kvalitní mléko pro miminko. „Kojení je akt lásky umocněný blízkým fyzickým kontaktem dítěte a matky,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková a zároveň upozorňuje, že z kojení se může stát i neodkladný problém. „A to v případě, že maminka nebude myslet i na sebe a svou stravu.“ Při kojení dostává miminko všechny živiny od vás, proto je důležité mít zažité správné stravovací návyky. A také nevěřit různým mýtům. 

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální červnové číslo si můžete koupit si na www.ikiosek.cz/maminka. Tam si můžete objednat i předplatné s dárkem.  

Pivo zvyšuje tvorbu mléka. Mýty o tom, co mají jíst a pít kojící matky
Témata: Porod, Výživa a stravování, Kojení, Po porodu, Miminko, Jídelníček, Šestinedělí, Spánek, Luštění, Vnitřnost, Kateřina Šimková, PŘÍJEM TUKŮ, Strava, Mastný, Pór, Makrela, Maminka, Kvalitní jídlo, Džíny, Nedostatek spánku, Kontakt dítěte, SPA, Máma, Mléčné výrobky, Heslo

Video